Bernard Montgomery

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montgomery in soldatenoutfit

Bernard Montgomery (17 november 1887 - 24 maart 1976) was een Britse generaal en veldmaarschalk.

Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog begon in augustus 1914. In deze maand werd Monty (zoals iedereen hem noemde) met zijn leger naar Frankrijk gestuurd waar hij deelnam aan de Slag om Bergen in het Belgische Henegouwen. Tijdens deze gevechten stierf de helft van zijn kameraden. Op 13 oktober 1914 werd Monty tijdens een tegenaanval ernstig verwond door een kogel van een Duitse scherpschutter. Iedereen verwachtte dat hij zou sterven, maar Monty overleefde. Hij werd onderscheiden voor zijn uitstekende leiderschap. Begin 1916 keerde hij terug naar het westelijk front en werd hij stafofficier tijdens de Slag om de Somme in 1916, de Slag om Arras en de Slag om Passendale in 1917.

Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Montgomery ging er met zijn leger heen. Hij kwam oog in oog te staan met de vijand. Duitsland was beter en Montgomery trok zijn troepen terug samen met heel veel andere troepen. Hun troepen werden opgehaald, zodat de geallieerden niet ingesloten werden. Montgomery was woedend en hij zei dat hij nooit meer terug zou komen op de Duitse vijand te verslaan.

In 1942 leidde hij zijn troepen door Afrika om de Duitse troepen van Erwin Rommel te verslaan. Montgomery won bij de slagen om El Alamein en de strijd om Alam Halfa. In mei 1943 waren de Duitsers uit Afrika verdreven. Montgomery werd tot generaal benoemd. Na de successen in Noord-Afrika werd er door de geallieerden een nieuwe grote operatie voorbereid, namelijk de landing op Sicilië. Deze operatie werd grotendeels voorbereid door Montgomery. Bij deze invasie kreeg hij het steeds vaker aan de stok met Amerikaanse commandanten en dan vooral met George Patton. Maar alles lukte en Sicilië werd veroverd. Hierna volgden de landingen in Italië.

Op 23 december 1943 werd Montgomery teruggeroepen naar Groot-Brittannië om mee te helpen voor de voorbereidingen van Operatie Overlord (de invasie van Normandië). Toen was het zover. Het verliep moeizaam, maar de Britten, Amerikanen en Canadezen braken door de Duitse linies heen. Na deze periode werd Montgomery benoemd tot veldmaarschalk.

In september 1944 stonden de geallieerden al bij de Duitse grens. Montgomery bedacht het plan Operatie Market Garden voor een snelle verovering van Duitsland en het zo tot overgave te dwingen. Helaas mislukte het plan. Op 16 december 1944 begon de slag om de Ardennen. Het werd gewonnen eind januari 1945. Hierna leidde Montgomery zijn troepen tot in het hart van Duitsland en op 4 mei 1945 accepteerde hij de overgave van de Duitse strijdkrachten. De Tweede Wereldoorlog was voorbij in Europa.

Latere leven

Montgomery ging in 1958 met pensioen en in 1976 overleed hij in zijn huis in de leeftijd van 88 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bernard_Montgomery&oldid=428097"