Het Achterhuis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Achterhuis
Original Book Copy.jpg
Informatie
Alternatieve titel
Schrijver Anne Frank
Taal (origineel) Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Genre non-fictie
Datum 25 juni 1947 (originele eerste druk)

1991 (officiële eerste druk)

ISBN 978-90-446-1617-0
Uitgeverij Prometheus, Bert Bakker, Atlas Contact
Bijzonderheden

Online-tekst
Portaal Portaalicoon Literatuur

Het Achterhuis is een boek in dagboekvorm geschreven door de statenloos schrijver Anne Frank en uitgegeven door haar vader Otto Frank. Er bestaan verschillende versies van. Het boek werd door Anne van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 geschreven en schreef over haar dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog terwijl ze in Het Achterhuis onderduikte voor de Duitsers. Het is nu een van de meest verkochte boeken aller tijden en is ook in meer dan 70 talen vertaald.

Versies

Er zijn in de loop van de jaren verschillende versies van het dagboek gekomen.

  • Versie A

Dit is het dagboek zoals Anne dat op 12 juni 1942 begon. Ze schreef eerst in een poëziealbum dat ze voor haar dertiende verjaardag had gekregen. Toen dat vol was, schreef ze verder in dikke kantoorboeken. Versie A eindigt op 1 augustus 1944.

  • Versie B

Na een oproep van Minister Bolkestein op radio Oranje begon Anne haar dagboek te herschrijven en om te werken, verbeteren, liet stukken weg die ze niet interessant vond en voegde er herinneringen aan toe. In de tussentijd hield ze haar oorspronkelijke dagboek bij. De laatste brief die ze heeft herschreven beschrijft de gebeurtenissen tot 29 maart 1944.

  • Versie C

Versie C is het dagboek die Otto Frank uit de twee eerdere versies van Anne heeft samengesteld. Dat moest hij wel doen, want van de eerste twee versies waren stukken weg. Die had helper Miep Gies na de arrestatie niet gevonden in het Achterhuis. Hij heeft sommige stukken weggelaten. Ten eerste de stukken die over seksualiteit gingen, want in 1947 was daar niet over te praten en ten tweede heeft hij heel wat onaardige opmerkingen weggelaten die Anne maakte over haar moeder en haar vriendinnen.

  • Versie D

Eind 1991 is een nieuwe uitgave van het dagboek van Anne Frank verschenen. Hiervoor werd als uitgangspunt het dagboek genomen zoals Otto dit had samengesteld. Dit dagboek werd aangevuld met alle andere stukken van versie A en versie B, zonder weglatingen. Je zou deze versie, versie D kunnen noemen. Hij is een kwart dikker dan de vorige uitgave.

  • Versie E

Aan versie E zijn de later vier gevonden pagina's in 2001 toegevoegd. Bij deze versie wordt ook het boek ‘Verhaaltjes en gebeurtenissen vanuit het Achterhuis’ geleverd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_Achterhuis&oldid=861259"