Otto Frank

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Otto Heinrich Frank (Frankfurt am Main, Duitsland, 12 mei 1889 – Birsfelden, Zwitserland, 19 augustus 1980) was de Joods-Duits-Nederlandse vader van de bekende Joodse dagboekschrijfster Anne Frank. Hij was de enige van het gezin Frank die de Tweede Wereldoorlog overleefde.

In de Eerste Wereldoorlog dient hij als officier in het Duitse leger. Op 36-jarige leeftijd trouwt hij met de 25 jaar oude Edith Höllander. Ze krijgen twee dochters, Margot Betti, op 16 februari 1926, en Annelies Marie, op 12 juni 1929.

In juli 1933 vlucht Frank naar Nederland om te ontkomen aan het toenemende antisemitisme in nazi-Duitsland. In Amsterdam richt hij de zaak Opekta op. Een paar maanden later komen ook zijn vrouw en dochters naar Amsterdam over.

Tot de Duitse inval op 10 mei 1940 gaat het de familie Frank voor de wind. Otto probeert nog met zijn gezin naar Engeland, Portugal, Cuba en de VS te ontkomen maar al zijn pogingen mislukken. Hij draagt zijn zaak over aan enkele niet-Joodse collega's. In 1942 duikt het gezin onder in het Achterhuis, het pand waar het bedrijf van Otto Frank gevestigd is.

In 1944 wordt het gezin verraden en getransporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz. Frank is de enige die de Holocaust overleeft. Hij wordt bevrijd door de Russen en keert na de bevrijding terug naar Nederland. Eenmaal terug in Amsterdam krijgt hij het dagboek van Anne in handen. Op aanraden van enkele vrienden geeft hij dit dagboek uit, al laat hij enkele passages waarin Anne negatief over haar moeder schrijft weg.

In 1953 hertrouwt hij met Elfried Geiringer, een overlevende en bekende van Auschwitz. Hij verhuist naar Bazel in Zwitserland. Hij overlijdt daar op 91-jarige leeftijd.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de GFDL-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Otto_Frank&oldid=347356"