Boek

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Boeken

Een boek bestaat uit een aantal bladzijden van gelijk formaat die onderling gehecht zijn en zijn bevestigd in een boekband. Er zijn ook digitale boeken. In het onderwijs wordt van kinderen verwacht dat ze boeken lezen en een boekbespreking houden, of samenvattingen erover moeten schrijven (boekverslag).

Speciaal voor kinderen zijn er kinderboeken. Van prentenboek tot jeugdboek en informatieve boeken. Verder zijn er schoolboeken en studieboeken.

Voor mensen die slecht kunnen zien zijn er groteletterboeken.

Hoe wordt een boek gemaakt?

Het begint met een idee om iets op te schrijven. Wanneer je een heel goed verhaal of een tekst over iets schrijft, wil je natuurlijk graag dat iedereen het kan lezen. Daarvoor kun je naar een uitgever.

Uitgever

Bij de uitgever wordt het verhaal gelezen en kijken ze of ze er een boek van willen maken. Dat kan bijvoorbeeld zijn, wanneer het heel goed past bij wat een uitgever al heeft uitgegeven.

Wanneer het boek wordt afgekeurd (dat is haast altijd het geval, alleen al omdat een uitgeverij veel meer teksten krijgt dan ze zouden kunnen uitgeven) zal het verhaal dat erin staat nooit bekend raken, maar wanneer het verhaal wordt goedgekeurd wordt er een echt boek van gemaakt.

Om te beginnen halen ze alle spelfouten uit de tekst en ze letten op de indeling van het boek. Dat heet 'redactie' en gebeurt vaak door een redacteur. En daarna voegen ze (wanneer dit nog niet gebeurd is) zo nodig illustraties toe. De illustraties zijn de plaatjes in een boek, die over het verhaal gaan. Dat boek krijgt een omslag (de boekband of kortweg band). De voorkant moet er aantrekkelijk uitzien en krijgt vaak een speciaal ontwerp. Verder zetten ze daarop de titel, een plaatje of foto, de naam van de schrijver en de uitgeverij.

Het boek krijgt een titelpagina en, als er aparte hoofdstukken zijn, ook vaak een inhoudsopgave. Soms komt er achterin het boek nog een register: daarin kun je opzoeken waar bepaalde woorden in de tekst van het boek voorkomen.

Een literatuurlijst komt er nog bij als de schrijver bepaalde zaken voor het boek heeft moeten opzoeken. Soms worden stukjes tekst geciteerd (aangehaald). De schrijver geeft dat dan aan met noten (cijfertjes achter de citaten). Die verwijzen naar de pagina's of webpagina's waar die stukjes tekst vandaan komen. Dat vind je dan terug onderaan een pagina (voetnoot) en/of achterin het boek (eindnoot).

Voor de achterkant van het boek maken ze een verhaaltje met iets over de schrijver en de inhoud van het boek. Daarbij komt vaak nog een aanbeveling. Dat moet de mensen overhalen ("lekker maken") om het boek ook te gaan kopen.

Drukken, binden en verspreiden

Daarna gaan ze het boek drukken, dit betekent dat er meerdere boeken (exemplaren) met exact hetzelfde verhaal worden gemaakt. De boekdrukkunst bestaat al heel lang. Boeken zijn tegenwoordig meestal helemaal gemaakt van papier en met een harde kaft. Katernen (bundels van meestal 32 bladzijden) worden daar dan ingelijmd. Sommige boeken kun je ook in een gebonden versie krijgen. De katernen worden daar dan ingenaaid. Vroeger kon dat alleen gedaan worden door boekbinders. Tegenwoordig zijn daar ook machines voor.

Als de boeken klaar zijn gaan ze in Nederland meestal naar een groot pakhuis, het Centraal Boekhuis, van waaruit ze kunnen worden verspreid. Boekhandels kunnen ze daar bestellen.

Promotie

  • Jaarlijks is er ook de Boekenweek, waarbij de boekhandelaren en de CPNB extra aandacht vragen voor het boek.
  • Elk jaar wordt rond de herfstvakantie de Kinderboekenweek gehouden.
  • Er zijn speciale weken of maanden waarin aandacht wordt gevraagd voor bepaalde soorten boeken, zoals poëziebundels, boeken over geschiedenis en dergelijke.

Boeken kopen

Boeken kun je kopen bij boekwinkels, maar ook via Internet. Op Internet vind je ook tweedehands boeken. Er zijn ook boekwinkels voor tweedehands boeken, die worden ook wel antiquariaten genoemd. En er zijn in sommige plaatsen boekenmarkten. Een agenda hiervan staat op Boekwinkeltjes.nl. Heel bekend en heel groot is de Deventer boekenmarkt, maar die is maar eens per jaar in de zomer. Er is ook een stadje met speciaal heel veel boekwinkels en antiquariaten: Bredevoort.

Boeken lenen

Je kunt ook boeken lenen: via de schoolbibliotheek of schoolmediatheek en de openbare bibliotheek.

Internet, je boek zelf uitgeven

Het internet heeft in deze gang van zaken grote verandering gebracht. Je bent nu als het ware je eigen uitgever. Iedereen kan van alles schrijven en iedereen kan het lezen. Als je per se een papieren boek wilt uitgeven, dan heb je daar tegenwoordig ook geen uitgever meer voor nodig. Je kunt je op de computer geschreven tekst inleveren bij een gespecialiseerd bedrijf en er dan zoveel boeken van laten drukken als je wilt. Die moet je dan wel zelf betalen. Printing on demand of publishing on demand (drukken of uitgeven op verzoek) heet dat in het Engels.

Maar let op: als je wil dat je boek door zoveel mogelijk mensen gelezen zal worden, zul je ook wel aan de promotie ervan moeten (laten) doen.

E-boek/E-book

Je kunt er ook voor kiezen je boek uit te (laten) geven als (papieren boek én) digitaal boek (e-boek, in het Engels: e-book). Dan is het (ook) te lezen op een e-reader.

Musea

Van alles en nog wat over boeken kom je ook te weten in:

Hulpmiddelen

  • Sommige kasten zijn er speciaal voor om boeken in te zetten, namelijk boekenkasten.
  • Sommige beginnende lezers gebruiken een leeskaart om te zien waar ze zijn als ze dat vergeten tijdens het lezen.
  • Ook bestaat er een boekenlegger, als je die in een boek legt kan je later weer kijken waar je bent gebleven.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boek&oldid=837927"