Winteroorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winteroorlog

The War in Finland, 1940 HU55566.jpg

12 januari 1940, Noord-Finland. Finse skipatrouille in afwachting van een Russische aanval. Biatlon stamt hier vanaf.
Datum 30 november 1939 - 13 maart 1940
Locatie Het oosten van Finland
Overwinning voor De Sovjet-Unie heeft land gewonnen, maar wel veel meer verliezen geleden en veel van zijn aanzien verloren.
Resultaat
Strijdende partijen
Flag of the USSR (1936-1955).svg Sovjet-Unie Vlag van Finland Finland
Leiders
Kliment Vorosjilov
Kirill Merezkow
Semjon Timosjenko
Carl Gustaf Mannerheim
Troepensterkte
1.000.000 man
6.541 tanks
3.800 vliegtuigen
250.000 man
30 tanks
130 vliegtuigen
Verliezen
126.750 doden en vermisten
264.908 gewonden
5.600 krijgsgevangenen
ongeveer 2.268 tanks verloren
26.662 doden
39.886 gewonden
1.000 krijgsgevangenen
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Winteroorlog (Fins: Talvisota) was een oorlog tussen de Sovjet-Unie en Finland in de Tweede Wereldoorlog. Ook bij deze oorlog werden weer veel soldaten ingezet, meer dan een miljoen.

Oorlog in Europa

Adolf Hitler sloot op 24 augustus 1939 een pact met Jozef Stalin, de leider van de Sovjet-Unie (Rusland). Ze spraken af dat ze elkaar niet zouden aanvallen. Een week na de ondertekening viel Duitsland Polen aan. Engeland en Frankrijk verklaarden Duitsland de oorlog. Stalin viel Polen vanaf de oostkant aan. Het bleek dat de twee landen in het diepste geheim ook hadden afgesproken allebei een deel van Polen te bezetten. Polen zat ingesloten en het moest zich (na vier weken vergeefse strijd) overgeven. Maar Duitsland en de Sovjet-Unie hadden ook afgesproken dat de Russen de vrije hand zouden krijgen in Finland en de Baltische Staten. Dat leidde, wat Finland betrof, tot de zogeheten Winteroorlog.

Finland

Op 14 oktober 1939 ging de Finse regering naar Moskou, waar ze een afspraak had met Jozef Stalin. Stalin en de Russische regering hadden een aantal eisen.

Deze eisen waren:

  • Finland zou haar eilanden in de Finse Golf afstaan.
  • De Finse grens zou opschuiven tot in de Karelische Landengte tussen de Oostzee en het Ladogameer.
  • De marine- en luchtmachtbasis bij Hanko zou voor dertig jaar van de Sovjet-Unie zijn.
  • Finland zou het westen van het Vissersschiereiland in Lapland afstaan.
  • Er zou een verdrag worden gesloten ter verdediging van de Finse Golf.

Als vergoeding voor deze offers bood Moskou een ‘rechttrekking’ van de grens bij Karelië aan.

Maar de Finse president Cajander en de Finse maarschalk Mannerheim waren hier niet mee akkoord gegaan. Finland had nog een ander voorstel, maar dit werd ook afgewezen.

Aanval

Op 30 november 1939 viel de Sovjet-Unie zonder oorlogsverklaring Finland aan. Aan het begin waren de troepen ongelijk verdeeld: 120.000 Finse soldaten moesten het opnemen tegen 300.000 Sovjets. Verder had de Sovjet-Unie ook nog veel tanks en vliegtuigen. Maar Finland had wel moderne wapens. Het Suomi-machinepistool bijvoorbeeld. Dit machinegeweer kon goed tegen vrieskou, maar het was een onhandig ding voor in de bossen. De molotov-cocktails werkten daarentegen weer heel goed. Naast de gevechtstroepen van de Finnen, waren er ook nog 90.000 Finse vrouwen die deel uitmaakten van de hulptroepen van het Finse leger en er werden uit allerlei landen zoals Zweden, Denemarken en Spanje vrijwilligers gehaald. Het lukte Finland aardig om stand te houden tegen de aanvallers. De strenge winter was in het voordeel van de verdedigers. Ook het zware geschut, de tanks en de tactieken van de Sovjet-Unie waren nutteloos in het Finse landschap. De opperbevelhebbers van de Sovjet-Unie hadden grote fouten gemaakt.

De Sovjets kwamen met een nieuwe aanval en deze werd het Finse leger fataal. De Sovjets hadden geleerd van de fouten die zij eerst hadden gemaakt. Ze hadden nu betere wapens en een betere tactiek. Op 11 februari 1940 lukte het de Sovjets een doorbraak door de verdedigingslinies van de Finnen te maken. De Sovjet Unie veroverde steeds meer terrein. De Finse maarschalk probeerde de stad Viipuri (Wiborg) nog te behouden, maar die werd ook ingenomen. Nu lag het Finse achterland open. Ook kon de Sovjet-Unie zowat onbeperkt soldaten naar het front sturen en de Finnen waren gewoon te ver in de minderheid, daardoor moesten ze de strijd wel staken.

Op 12 maart 1940 werd de Vrede van Moskou getekend. De Russen hadden gekregen wat ze wilden.

Sluipschutters

De Finnen hadden enorm goede sluipschutters. De beste was Simo Häyhä. Hij heeft waarschijnlijk het record van meeste doden op zijn naam staan, met maar liefst 542 bevestigde gedode soldaten. Op Simo's succesvolste dag doodde hij maar liefst 25 Russen.

Andere aanvallen

Na de aanval op Finland viel de Sovjet Unie ook nog Estland, Letland, Litouwen en later Roemenië (Bondgenoot van Finland en Nazi-Duitsland) aan. Deze landen boden nauwelijks tegenstand.

Films en liedjes


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Winteroorlog&oldid=756272"