Japan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Staat Japan
日本国
(Nippon-koku)

Flag of Japan.svg Imperial Seal of Japan.svg Japan (orthographic projection).svg

Hoofdstad Tokio
Aantal inwoners 126.451.398 (2017)
Oppervlakte 377.930 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie (Keizerrijk)
Keizer Naruhito (sinds 2019)
Premier Shinzō Abe (sinds 2012)
Godsdienst Shintoïsme
Boeddhisme
Taal Japans (日本語)
Munteenheid Yen
Volkslied Kimi Ga Yo
Nationale feestdag Verschillende
Landcode JPN
Portaal Portal.svg Japan


Japan (Japans: 日本 Nippon, Nihon; letterlijke betekenis: oorsprong van de zon; 大和 Yamato is de naam voor het oude Japan) is een eilandengroep gelegen in de Grote Oceaan. Japan bestaat in totaal uit wel 6.852 eilanden. De grootste eilanden zijn echter Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Deze vormen gezamenlijk 97% van het totale oppervlakte. De hoofdstad en grootste stad van Japan is Tokio. Deze stad had in 2009 wel 12.942.366 inwoners. In de metropool wonen 30 miljoen inwoners. Japan staat op een aardplaat; hierdoor kwam ook de aardbeving met tsunami in 2011. Japan is een keizerrijk. De archipel strekt zich uit tussen Taiwan en Rusland. Japan ligt op de ring van vuur. Wel 70% van de inwoners woont langs de Grote Oceaankust. De Japanse autoindustrie is erg belangrijk. Er worden wel 10.000.000 Japanse auto's per jaar geproduceerd.

Geschiedenis

Oudste bewoners

Een helm uit de Kofunperiode.

Toen de ijstijd was hebben waarschijnlijk de eerste bewoners van Japan de archipel bereikt door over land te reizen. Dit waren onder andere mensen uit Rusland, China of Korea. Mensen hebben dan ook gereedschappen gevonden van 40.000 jaar oud. Ook zijn er ontdekkingen die er op wijzen dat de Jomoncultuur zo'n 14.500 jaar oud is. Beelden van deze cultuur, die onder andere schelpen en vrouwenfiguren afbeelden behoren tot de oudste ter wereld. Ook schelpen en andere vondsten bewijzen dat mensen schelpdieren aten. In een later stadium van de Jomoncultuur vestigden de mensen zich op de Kantovlakte. Hedendaags is vlakte die bekend als Tokio. Tijdens de Yayoiperiode kwamen rijstteelt en het gebruik van brons en ijzer via Korea het land op. De Yayoi gingen van Kyushu naar Honshu en Shishoku en dreven de eerdere bewoners meer naar het noorden. Uit de Yayoi-cultuur kwam de Kofun-cultuur voort. Dit betekent letterlijk grafheuvelcultuur. Ze werden zo genoemd door de duizenden grafheuvels die ze maakten. Deze cultuur ging verloren doordat het boeddhisme in het land kwam en daarbij cremeren een gewoonte was.

Rond deze tijd gingen vele volkeren samenwerken. Uiteindelijk werd het belangrijkst de Yamato-clan. De Yamato-leiders claimden af te stammen van de zonnegodin Amaterasu en introduceerden de titel tenno, keizer, rond de 5e eeuw. Door deze clan kon het land Japan voortaan als één natie beschouwd worden die zich uitstrekte van Kyushu tot Honshu. Yamato was erg belangrijk; het had vanaf de 4e eeuw al bijzondere contacten met Korea. Aan het eind van de 6e eeuw raakten de volkeren in Yamato verwikkeld in een machtsstrijd om het boeddhisme. Prins Shotoku, die door keizerin Seiko in 593 tot regent werd benoemd zorgde ervoor dat het boeddhisme het winnende kamp was. De tempel Horyu-ji werd dan ook in 607 voltooid. In het jaar 701 werd het Taihostelsel ingevoerd; dit was een administratief stelsel, gemaakt naar Chinees model. De tempels van Nara, in 710 de hoofdstad, zijn een nog intact voorbeeld van deze Chinese dynastie. Nadat Man'yoshu, de oudste bekende poëzie voltooid werd begon Japan een eigen cultuur te krijgen.

Het Heitantijdperk

Een vroege samoerai.

De erg machtige familie Fujiwara maakte in samenwerking met keizer Kammu in 794 een nieuwe hoodstad; het hedendaagse Kyoto. In het nieuwe systeem was de keizer de machtigste van het land. Intussen won de Fujiwaraclan aan invloed door op te treden als regent en door te dringen in de koninklijke familie. De Fujiwaraclan won aan positie door onder andere anderen aan te trouwen. Hun macht ontleenden zij aan haar grondbezit, dat door de keizer voor bewezen diensten gegeven werd. Ook hield de Fujiwara zich steeds meer bezig met de regering. Omstreeks 1150 nam de adellijke Taira-familie voor een heel korte tijd alle macht van de Fujiwara over, maar die verloor het al snel aan de Minamoto-familie na de Slag bij Dannoura in 1185. In 1192 veroverde Yoritimo Minamoto geheel Honshu en voor het eerst in de geschiedenis van Japan werd het land door één familie overheerst. Yoritimo kreeg van de keizer de eretitel shogun en deze titel voor het leven werd erfelijk voor de leiders van Japan. Tot 1868 waren de shoguns de ook de alleensheersers van de staat. In 1219 stierf de laatste shogun van de Minamoto-familie.

Het Kamakurashogunaat

Minamoto Yorimoto vestigde zijn regering in het dorp Kamakura, ver van het keizerlijke hof in die tijd. Zijn ingestelde systeem dat de edelen bevoordeelde bracht 150 jaar vrede in het land. Zijn erfgenamen waren echter alleen in naam van shoguns omdat de erfgenamen van de Hojo-familie meer invloed hadden. In Kamakura werden tempels en kunstwerken gebouwd die Yoritomo afspiegelde als een god. Ook waren de eerste samoerai hier. Dit waren krijgers met verschillende soorten wapens. Zij hadden bijvoorbeeld katana's. In de 13e eeuw werd ervoor gezorgd dat Mongoolse invallen tegengehouden werden. In 1333 bracht de Ashikagafamilie het Kamakurashogunaat ten val, hoewel Yorimoto's systeem en de Hojofamilie nog 5 eeuwen lang Japan beïnvloedden.

Het Muromachishogunaat

De militaire macht ging hierna terug naar het keizerlijke hof. Onder leiding van de shogun Yoshimasa werd de kunst snel bevorderd. Een ruzie over opvolging deelde het hof echter in twee delen op. Terwijl de leiders in een machtsstrijd verwikkeld waren heerste overal in het land chaos en honger. Het dieptepunt werd in de Oninoorlog bereikt toen Kyoto grotendeels werd verwoest door onder andere brandstichting. Ook werd het geplunderd. Waar vroeger alleen de samoerai de oorlog voerden waren er nu legers van infanteristen bestaande uit boeren. In 1542 dreef japan voor het eerst handel met Europa, met de Portugezen. In de tijd dat zij hier waren was het christendom niet verboden. Nadat er weer orde was gekomen in het land kwam de verzoener Nobunaga aan de macht.

Isolatie

William Adams, een Engelsman die in 1600 op een Hollands schip Japan bereikte hielp het land gedurende twee decennia lang verschillende gebieden. Landen als Nederland, Spanje, Portugal en de Nieuwe Wereld probeerden in deze tijd handel te drijven met de shoguns. Vanaf 1641 werden enkel Hollandse en Chinese handelaren toegelaten. Hierop volgde 200 jaar isolatie en de vervolging van christenen. Ondertussen bleef Nederland, als enige Europese land, handel drijven met Japan. Dat deden ze vanaf het eilandje Dejima. Kyoto bleef in deze periode de hoofdstad, maar Edo (Tokio) werd groter en was in 1700 de grootste stad ter wereld. Ook waren er vele theaters in Edo. In 1853 arriveerde Matthew Perry van de Amerikanen. Hij zorgde ervoor dat er weer handel kwam in Japan.

Tweede Wereldoorlog

Al in 1937 verklaarde Japan de oorlog aan China. Toen Amerika een olie-embargo in het nadeel van Japan instelde besloot Japan in 1941 Pearl Harbor te bombarderen. Hierna begon Japan heel Zuidoost-Azië te veroveren. Onder andere Indonesië was hier slachtoffer van. In 1944 werd Japan gebombardeerd door de VS. Het Japanse leger was vastbesloten om zich niet op te geven en voor de overgave pleegden hoge leiders talloze zelfmoordcommando's. In 1945 werd er een nog veel erger middel gebruikt dan normale bommen: atoombommen. Hierna mengde Rusland zich ook in de strijd. De keizer, Hirohito besloot om zich over te geven. Japan had enorme schulden en WO II werd genadeloos verloren.

Japan na de oorlog

Een hotel in Japan, gebouwd in 1986.

Naoorlogs Japan, dat qua grootte hetzelfde bleef als het nu is bleef onder de controle van Amerika tot het Vredesverdrag van San Francisco in 1952. Tijdens die periode bloeide de welvaart op de eilanden weer op dankzij een economisch herstel. Tijdens de bezetting kwam er ook een nieuwe grondwet, waarbij voor de keizer niet meer het land bestuurde; hij had vanaf nu enkel een ceremoniële taak. Op aandringen van de VS werd een politiemacht van 100.000 man opgericht, dit was een leger dat van de grondwet niet zo mocht heten. Ook na het vertrek van de Amerikanen bleef de economische groei, en in de jaren '60 groeide Japan uit tot een economische grootmacht, met groeicijfers van 10% per jaar en meer. Rond 1990 begon de Japanse economie echter in verval te raken; de Nikkei-index verloor wel 70% van haar waarde. In januari 1995 werd de stad Kobe verscheurd door een aardbeving die zorgde 5000 doden. Later dat jaar verspreidde de sekte Aum Shinrikyo het giftige gas Sarin in de metro van Tokio. Zij hadden ook plannen om de keizer te vermoorden. Op 11 maart 2011 werd de stad Sendai getroffen door een tsunami, die zelf het gevolg was van een zware zeebeving. Dit was de zwaarste beving in 140 jaar.

Keizerrijk

De eerste keizer van Japan was Jimmu, de huidige keizer is Naruhito, beiden zijn belangrijke figuren in het Shintoïsme. Japan is het enige keizerrijk wat nog bestaat op de wereld.

Inwoners

Het land heeft meer dan 126.000.000 bewoners. Vergeleken met Nederland is het 8 keer zoveel! Maar het land is 3 keer zo groot dan Nederland. Het landoppervlak is een totaal 377.815 km². De bevolking concentreert zich echter voornamelijk in vier eilanden (Hokkaidō, Honshū, Shikoku, Kyūshū). De hoofdstad is Tokio. Het volk heet de Japanners (zie artikel).

Munteenheid

De munteenheid van Japan is de Yen (¥). 1 euro is ongeveer ¥163.

Landschap

Het grootste gedeelte van Japan bestaat uit bergen. De hoogste berg daarvan is de Fuji met een hoogte van 3776 m.

Geloof

39,5% van de Japanners gelooft in het shintoïsme, 38,3% in het boeddhisme, 3,8% in het christendom en 18,4% gelooft ergens anders in of heeft geen geloof. Een bekende stroming in het Japanse boeddhisme is het zenboeddhisme.

Cultuur

Sumoworstelen is in Japan een grote volkssport

Bekend Japans voedsel is sushi, wat gemaakt wordt van rijst en rauwe vis en sashimi. Tokio, cultuurcentrum in de Edo-periode en hoofdstad van Japan sinds 1868, is een drukke, welvarende stad. Tokio is twee keer bijna geheel vernield: oor de grote aardbeving in 1923 en tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De stad heeft zowel historische als moderne elementen. Het keizerlijke paleis in het centrum is omringd door grachten en tuinen. Tokio heeft veel schrijnen en parken. Langs smalle wegen staan vele wolkenkrabbers. Tokio biedt musea, galeries, sportcomplexen, golfbanen, honkbalterreinen en lawaaierige gokhallen. Veel spelletjes en gameconsoles komen uit Japan. Zoals Nintendo. Pokémon, Bakugan, Dragonball en nog heel veel meer komen allemaal uit Japan. Veel manga en animé series komen dus uit Japan. In het buitenland is Japan ook bekend vanwege haar sumoworstelaars, grote dikke mannen die elkaar uit een ring moeten duwen.

De grootste steden van Japan (de inwonersaantallen zijn niet altijd precies):

Filmpje


In 11 dagen door Japan. Duur: 10 minuten

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Japan&oldid=569951"