Afrika

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deus WikiProject Africa icon KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Kaart van Afrika
Satellietfoto

Afrika is het tweede grootste continent van de wereld, ook in de bevolking. Een vijfde van de landoppervlakte van de wereld is Afrika. Er wonen meer dan 800 miljoen mensen, ongeveer een zevende deel van de wereldbevolking. Afrika behoort tot de Derde Wereld. Het is een continent met veel regenwouden, woestijnen en grasland.

Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop is door de V.O.C. gemaakt. Het is een soort fort of kasteel. Het was van de plaatselijke weermacht, dat is een leger. Het kasteel is in 1963 een monument geworden. Het kasteel heeft veel antieke spullen. Zoals schilderijen en beelden.

Kaap de Goede Hoop ligt op het zuidelijkste puntje van Afrika. Dicht bij de hoofdstad van Zuid-Afrika, Kaapstad.

Sahara

De Sahara is de grootste woestijn ter wereld en beslaat bijna een derde van heel Afrika. De Sahara is zeer droog en de gemiddelde neerslag is slechts 100 milliliter per jaar. De Sahara bestaat niet enkel uit zandduinen maar ook uit rotsachtige gebieden. Eigenlijk bestaat de Sahara uit maar 20 % zandduinen en de rest is rotsachtig. In de Sahara komen ook dieren voor, zoals de gestreepte hyena, jachtluipaard, manenschaap en de addax.

Geschiedenis

Afrika in de tijd van ontdekkers en hervormers

In de tijd van ontdekkers en hervormers leerden de Europeanen andere volken en gewoonten kennen. Rond het jaar 1500 trok Leo Africanus door Afrika. In zijn reisboeken schreef hij alles precies op. Er waren ook schrijvers die maar wat verzonnen over Afrika. En handelaren die er geweest waren, maakten de mensen bang met verhalen over wilden en menseneters. Zij wilden de rijkdommen voor zichzelf houden. Op sommige plaatsen in Afrika was grote welvaart in die tijd, zoals in het Songhai-Rijk. Er waren markten en dagelijks kwamen in de hoofdstad Gao grote karavanen van kamelen aan. Handelsroutes begonnen en eindigden er. Twee eeuwen geleden was Benin een rijk handelsland. De bewoners heetten de Bini. In de hoofdstad Benin woonde de koning:de Oba. Elke maand gaf hij een feest voor zijn ambtenaren. Met muziek en acrobaten. Er werd bamboewijn gedronken en de gasten droegen fraaie maskers.

Verdeling van Afrika aan het einde van de 19e eeuw

Koloniën van Europese landen

Europese handelaren gingen nooit de binnenlanden van Afrika in. Het was er veel te gevaarlijk met allerlei ziekten en gevaarlijke dieren. Daarom bleven ze vooral in de havensteden. Dat veranderde nadat David Livingstone naar Afrika kwam. Hij wilde er het geloof in het christendom brengen, maar werd steeds meer een ontdekkingsreiziger. Hij begon in 1849. Hij heeft verder het grootste deel van zijn leven door het continent rondgetrokken. Vanwege de Arabische slavenhandel wilde hij dat Europese landen ook meer handelsposten in het binnenland van Afrika hadden. In de meeste Europese landen was immers de slavenhandel afgeschaft. In 1871 heeft de journalist Henry Stanley hem opgezocht. Die heeft toen het verhaal verteld in Europa. Al snel kwam er grote belangstelling voor het continent. Het heeft Afrika veel ellende gebracht. Afrika werd bijna als geheel gekoloniseerd. Dat werd het moderne imperialisme genoemd. In sommige landen werden veel inboorlingen uitgebuit, zoals in Belgisch Kongo, het huidige Congo-Kinshasa. Daarnaast was Afrika rijk aan grondstoffen. Toen mensen (vooral uit Europa) gingen kolonialiseren, namen ze heel veel grondstoffen mee. Bijna alle landen in Afrika waren koloniën van andere landen, met name van Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal en Duitsland.

Zelfstandigheid van veel landen

Na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste landen zelfstandig. Omdat de Europese kolonisten snel weggingen, wisten de leiders van Afrika vaak niet hoe ze het land goed moesten besturen. Daar kam nog eens bij dat er veel onnatuurlijke grenzen waren getrokken. Zo kwamen vijandige stammen ineens in hetzelfde land en werden andere stammen van elkaar gescheiden door landsgrenzen. Mede daardoor is de bevolking van Afrika erg arm gebleven. Alleen een kleine groep heeft kunnen profiteren van de rijke grondstoffen van Afrika. Dat kan je nu nog heel erg goed zien, de meeste landen in Afrika behoren tot de Derde Wereld.

Klimaat

Het hele jaar door is er een vrij hoge temperatuur. Er valt ongeveer maar 50 à 150 millimeter per jaar. Er is afwisselend een droog en nat seizoen.

Volksstammen

De dorpen op het platteland worden bewoond door verschillende stammen. Sommigen zoals de Kikuyu’s leven al generaties lang in hetzelfde dorp. Weer andere volken trekken voortdurend naar andere plaatsen, ze zijn nomaden.

Hongersnood

Als de oogst tegenvalt, verhongeren er misschien duizenden of zelfs miljoenen mensen. Tegenvallende oogsten kunnen het gevolg zijn van waterschaarste, klimaatsveranderingen en meer woestijn.

Oorlogen

In Afrika komen veel burgeroorlogen voor. In Tsjaad woedde jarenlang een burgeroorlog tussen het woestijnvolk de Touareg, gesteund door Libië, en de boeren uit vruchtbaardere streken. Gevechten tussen de Matabele- en Shonastammen in Zimbabwe hebben aan velen duizenden mensen het leven hebben gekost. De burgeroorlog in Rwanda is een voorbeeld van een burgeroorlog waarin meer dan 800.000 doden vielen.

Platteland

De meeste Afrikanen wonen op het platteland. Ze kweken zelf hun eten. Zelden hebben ze genoeg om iets te kunnen verkopen of te ruilen. In vruchtbare tropische gebieden kweekt men bv: yams, manyok en bananen, terwijl de boeren in de drogere streken vee fokken en graan kweken. Soms gaat de jeugd naar de stad voor wat geld te verdienen voor een paar jaar. Bijvoorbeeld in een fabriek of in de mijnbouw. Na jaren komen ze terug met hun spaargeld en stichten dan een gezin.

Cultuur

Afrika heeft een rijke cultuur. Noord-Afrika is gericht op de islamitische cultuur van het Midden-Oosten en heeft prachtige moskeeën en paleizen. De West-Afrikaanse muziek is heel ritmisch en kent veel dansen. West-Afrika heeft ook een mooie houtwerkindustrie. Zowel het oosten als het zuiden staan zeer bekend om de prachtige kleren en kralen.

Fauna

In Afrika leven veel verschillende wilde dieren. Het jachtluipaard, 's werelds snelste hardloper, rent er tussen de struiken achter zijn prooi aan. De reusachtige Nijlkrokodil ligt in de Nijl op de loer. Grote kuddes gnoes, zebra's en buffels trekken over de grasvlakten. Zo ook doen de olifant en de struisvogel. In de regenwouden van Midden-Afrika leven gorilla's en chimpansees. In de Kalahariwoestijn, die tot het droogste gebied ter wereld gerekend wordt, zoekt de zandskink beschutting in de schaduw. Dieren die hier ook leven zijn de giraffe, de hyena, de meerkat en het nijlpaard. Maar deze wereld is in gevaar. Als de mens doorgaat met de ontginning van de Afrikaanse wildernis, zal er voor deze dieren geen plaats meer zijn.

Belangrijke plaatsen

 • De piramiden van Gizeh werden lange tijd geleden gebouwd als begraafplaatsen voor Egyptische koningen. De koningen namen goud en prachtige schatten mee in hun graf.
 • De Sahara is de grootste woestijn op Aarde. In de Sahara is zo heet en droog, dat als het regent, de regendruppels vaak verdampen voordat ze de grond raken.
 • De grote Sfinx is een enorm beeld met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een man. Het gezicht is de beeltenis van een Egyptische koning.
 • De Nijl is een van de langste rivieren op Aarde. Het was een belangrijke rivier in de geschiedenis.
 • Het tropisch regenwoud in de Kongo is vol interessante planten en dieren.

Leuke weetjes

 • De oppervlakte van Afrika is maar liefst 30 522 000 km²
 • Er zijn 1 216 000 000 inwoners
 • De hoogste berg daar is de Kilimanjaro, die 5895 meter hoog is
 • De langste rivier ter wereld stroomt ook hier, de Nijl, 6695 km
 • Het grootste meer daar is het Victoriameer, 69484 km²
 • De grootste woestijn ter wereld ligt in Afrika, de Sahara. Met een oppervlakte van 9 200 000 km²

Landen

Staatkundige kaart van Afrika

Afrika bestaat uit 54 onafhankelijke staten en een aantal niet-onafhankelijke gebieden.

Onafhankelijke landen

Niet-onafhankelijke gebieden

Gebieden met betwiste status / bezette gebieden

Externe links


Continenten en regio's van de wereld
LocationAntarctica.png
Antarctica
LocationAmericas.png
Amerika
LocationAustralia.png
Australië
LocationAfrica.png
Afrika
LocationNorthAmerica.png
Noord-Amerika
LocationOceania.png
Oceanië
LocationEurope.png
Europa
LocationAsia.png
Azië
LocationSouthAmerica.png
Zuid-Amerika
Geologische supercontinenten:
Vroeger:
Gondwana • Laurazië • Pangea • Rodinië
Toekomstig/Heden:
Eurazië • Eurafrazië • Pangea Ultima • Amazië
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afrika&oldid=842822"