Kaapverdië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaapverdië
República de Cabo Verde

Flag of Cape Verde.svg Coat of arms of Cape Verde.svg Location of Cape Verde in the globe.svg

Hoofdstad Praia
Aantal inwoners 563.198 (2021)
Oppervlakte 4.033 km²
Regeringsvorm Semi-presidentiële republiek
President José Maria Neves (sinds 2021)
Premier José Ulisses Correia e Silva (sinds 2016)
Godsdienst Christendom (85,3%)
Geen religie (10,8%)
Overig (3,9%)
Taal Portugees
Munteenheid Kaapverdische escudo
Volkslied Cântico da Liberdade
Nationale feestdag 5 juli
Landcode CPV

Kaapverdië is een eilandengroep en land ten westen van Afrika. Het land ligt voor de kust van Mali en Senegal. De eilandengroep behoort tot de regio Macaronesië, waar ook de Azoren, de Canarische Eilanden en Madeira toe behoren. De bewoners van Kaapverdië spreken Portugees en de hoofdstad is Praia.

Geschiedenis

Pre-koloniale periode

15e en 16e eeuw

17e en 18e eeuw

19e en vroege 20e eeuw

Onafhankelijkheid

Hedendaagse geschiedenis

Geografie

Ligging en landschap

Eilanden

Een kaart van Kaapverdië

Kaapverdië bestaat uit 12 grote eilanden en enkele kleinere eilanden. Deze eilanden kunnen in twee groepen verdeeld worden; de Barlavento in het noorden en de Sotavento in het zuiden. Deze twee eilandengroepen liggen in de vorm van een hoefijzer. De belangrijkste eilanden zijn:

Sotavento


Natuur

Klimaat

Bevolking

Bevolkingsgroepen

Grote steden

Taal

De officiële taal van Kaapverdië is het Portugees. Dit komt doordat Kaapverdië vroeger een kolonie van Portugal was. In het land wordt de Europese versie van het Portugees gesproken. Toch zijn er kleinere verschillen in de uitspraak tussen het Portugees van Portugal en het Portugees van Kaapverdië. Ook zijn er kleine verschillen in woordenschat. Zo wordt een accordeon in Kaapverdië niet acordeão, maar gaita genoemd. Daarnaast bestaan er verschillende dialecten voor de eilanden.

Het Portugees wordt eigenlijk alleen in formele situaties gebruikt, zoals op televisie, in de klas of door de overheid. In het dagelijks leven spreken de meeste inwoners het Kaapverdisch Creools (of Kriolu). Deze taal is combinatie van het Portugees en de talen die vroeger op de eilanden gesproken werden. Het Kaapverdisch Creools werd oorspronkelijk gebruikt door de Portugese kolonisten om te communiceren met de lokale bevolking. Na verloop van tijd groeiden mensen op met deze taal. Tegenwoordig wordt het vaak thuis gebruikt en in gesprekken met vrienden. Ook van deze taal bestaat verschillende versies.

Het Engels is de grootste vreemde taal van Kaapverdië. Dit heeft vooral met het toerisme op de eilanden te maken, aangezien de meeste toeristen Engels spreken.

Religie

Onderwijs

Kunst en cultuur

Bezienswaardigheden

Kaapverdië heeft veel bezienswaardigheden. De Cidade Velha is de enige inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is de oudste stad en voormalige hoofdstad van Kaapverdië. Tegenwoordig is Cidade Velha een belangrijk cultureel centrum. Daarnaast is ook de vismarkt van Mindelo een bekende bezienswaardigheid; een van de grootste markten van de eilanden. Het voormalige concentratiekamp Tarrafal was de plek waar vroeger politieke tegenstanders opgesloten werden. Tegenwoordig is het te bezoeken als museum. Een ander museum gaat over vrijheidsstrijder Amílcar Cabral.

Daarnaast staat Kaapverdië bekend om zijn natuur en zijn stranden.

Muziek en dans

Literatuur

Media

Eten en drinken

Sport

Politiek

Staatsinrichting

Bestuurlijke indeling

Kaapverdië is onderverdeeld in 22 gemeenten (concelhos). Sommige eilanden bestaan uit steeds één gemeente, terwijl andere eilanden in twee of meerdere gemeenten onderverdeeld zijn. Iedere gemeente heeft zijn eigen bestuur en raad die om de vier jaar gekozen worden.

Een kaart van Kaapverdië


Deze gemeenten zijn weer onderverdeeld in 32 parishes (freguesias).

Buitenlandse politiek

Economie

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kaapverdië&oldid=755982"