Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Fabriek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een fabriek is een gebouw, waar machines staan. Daarmee maken (of "fabriceren") ze producten.

Geschiedenis

Vroeger - dus toen er nog geen fabrieken waren - maakten ze alles met de hand. Iemand die dat deed heet een handwerker. In arme gebieden, zoals bijvoorbeeld in Afrika en Azië doen ze dat nog steeds.

Industriële revolutie

In de tijd van de Industriële revolutie (eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw) kwamen de eerste fabrieken en machines.

De kinderen moesten in het begin van de Industriële Revolutie ook werken in de fabrieken. Dan stonden ze op een krukje bij een grote machine om iets aan te geven of in de machine te stoppen en dan gebeurden er wel eens ongelukken als zo'n kind in de machine viel. In Europa en Amerika kwamen er toen wetten dat kinderen niet mochten werken als zij 12 jaar of jonger waren. In landen als India is kinderarbeid ook tegenwoordig nog heel normaal.

Fabriekssluitingen

In Nederland heb je steeds minder fabrieken, omdat arbeiders te duur zijn voor de fabrieksdirecteur. Want doordat de belastingen zo hoog zijn, moet de directeur eigenlijk tweemaal het salaris betalen dat de fabrieksarbeider uiteindelijk op zijn rekening krijgt. De ene helft is voor de arbeider (dat heet het nettoloon) en de andere helft gaat naar de belastingdienst. Daarom worden veel fabrieken naar het buitenland verplaatst, waar ze nog niet van die hoge belastingen hebben. En de fabrieksarbeider in Nederland? Tja, die wordt ontslagen, ook al is hij al 40 jaar in dienst...

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fabriek&oldid=614261"