Antarctica

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van Antarctica
LocationAntarctica.png

Antarctica is een continent. Er ligt veel ijs. De ijslaag is er heel dik. Gemiddeld zo'n 2200 meter. Op het dikste punt is het zelfs 4776 meter. Antarctica ligt midden in de Indische Oceaan en Grote Oceaan (Zuidelijke Oceaan). Antarctica is de koudste plek op aarde. Er zijn temperaturen gemeten van - 89 graden Celsius.

Antarctica heeft geen eigen regering. Op Antarctica wonen ongeveer 1000 tot 5000 inwoners. Dit zijn voornamelijk wetenschappers en onderzoekers uit verschillende landen. Het aantal inwoners verschilt per seizoen. Er zijn wel landen die een gebied op Antarctica willen hebben. Er is een verdrag opgesteld (Antarctisch Verdrag) waarin staat dat Antarctica niet misbruikt mag worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er wetenschappelijke experimenten gedaan mogen worden. Er mogen geen oefeningen door het leger worden gedaan.

In Antarctica leven heel veel dieren. De dieren die hier leven zijn robben, walvissen, vogels, onderwaterleven en natuurlijk pinguïns en zeehonden.

Antarctica is het koudste continent met het meeste ijs. Er leven een heleboel dieren aan de kust, maar in de rest van Antarctica kunnen alleen bacteriën leven.

Landen

Er zijn landen die een stukje van Antarctica opeisen:

Er zijn ook landen die meepraten over Antarctica maar geen stukje opeisen:

Belangrijke plaatsen

  • Snow Hilleiland is één van de plaatsen op Antarctica waar wetenschappers van over de hele wereld bij elkaar komen om de ijskoude omgeving te bestuderen.
  • Het Antarctisch schiereiland was de eerste plaats op Antarctica die ooit door mensen werd bezocht. Deze vroege bezoekers kwamen voor de zeehondenjacht.
  • De Zuidpool is het zuidelijkste punt op Aarde.
  • Aan de kust bij Adélie is het meeste wind op Aarde. Adélie pinguïns zijn de meest voorkomende pinguïns op Aarde.

Naamafleiding

De naam Antarctica komt van het woord ant-arktikos. Dat is Grieks voor tegenover het noorden.

Continenten en regio's van de wereld
LocationAntarctica.png
Antarctica
LocationAmericas.png
Amerika
LocationAustralia.png
Australië
LocationAfrica.png
Afrika
LocationNorthAmerica.png
Noord-Amerika
LocationOceania.png
Oceanië
LocationEurope.png
Europa
LocationAsia.png
Azië
LocationSouthAmerica.png
Zuid-Amerika
Geologische supercontinenten:
Vroeger:
Gondwana • Laurazië • Pangea • Rodinië
Toekomstig/Heden:
Eurazië • Eurafrazië • Pangea Ultima • Amazië
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antarctica&oldid=817810"