Argentinië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Argentijnse Republiek
República Argentina

Flag of Argentina.svgCoat of arms of Argentina.svg Argentina (orthographic projection).svg

Hoofdstad Buenos Aires
Aantal inwoners 44.293.293 (2017)
Oppervlakte 2.780.400 km²
Regeringsvorm Republiek
President Mauricio Macri (sinds 2015)
Godsdienst Rooms-katholicisme
Taal Spaans (español)
Munteenheid Argentijnse peso
Volkslied Himno Nacional Argentino
Nationale feestdag 25 mei
Landcode ARG


Argentinië is een land in Zuid-Amerika. In het noorden van Argentinië liggen Bolivia, Paraguay en Brazilië. In het noordoosten ligt Uruguay. In het oosten ligt de Atlantische Oceaan. In het westen grenst Argentinië met Chili. De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires.

Geschiedenis

De Falklandoorlog. Hierbij streden het Verenigd Koninkrijk en Argentinië om de Falklandeilanden.

In het begin van de 16de eeuw wordt Argentinië ontdekt door de Europeanen. Zij zochten toen naar een doorgang van de Atlantische naar de Stille Oceaan. Zo is bijvoorbeeld Ferdinand Magellaan in Argentinië geweest. Pedro de Mendoza bouwde rond 1536 een kleine nederzetting en noemde het Nuestra Señora del Buen Aire. Dit zou later uitgroeien tot de huidige hoofdstad van Argentinië. In het noordwesten lag Bolivia, dit was van de Spanjaarden. Zij bouwde in Argentinië kleine nederzettingen bij de huidige steden Mendoza, San Miguel de Tucumán, Córdoba en Salta. Omdat hier veel vruchtbare grond was, werden dit landbouwgronden.

In 1810 begon de Argentijnse Onafhankelijkheidsoorlog. In 1816 werd Argentinië onafhankelijk. In 1818 was de oorlog afgelopen.

In 1853 kwam er een nieuwe grondwet. In 1865 werd Argentinië betrokken bij de Oorlog van de Drievoudige Alliantie. Argentinië vocht toen net als Brazilië en Uruguay tegen Paraguay. In 1870 lukte het Argentinië met behulp van Brazilië en Uruguay Paraguay te verslaan. Na de oorlog werd Argentinië snel op gebouwd. Tussen 1880 en 1920 was het zelfs één van de rijkste landen ter wereld.

Daarna ging het minder goed met Argentinië. In de politiek konden de liberalen en de conservatieven het niet goed met elkaar vinden, maar er waren ook spanningen tussen militairen en burgers. Dit zorgde voor problemen met de economie, corruptie en ander dingen. In 1982 was de Falklandoorlog. In 1831 eiste Argentinië al de Falklandeilanden op. Uiteindelijk werd er oorlog gevoerd om de Falklandeilanden. De oorlog was tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Uiteindelijk won het Verenigd Koninkrijk.

In 2001 stortte de economie van Argentinië in. Sindsdien gaat het steeds weer een stukje beter met de economie.

Geografie

Salta, een andere grote stad in Argentinië.

Argentinië is na Brazilië het grootste land in Zuid-Amerika. Argentinië is 70 keer zo groot dan Nederland. Het land is namelijk 2.780.000 km2 groot. In Argentinië wonen ongeveer 8 keer meer inwoners dan in Nederland. Argentinië kan je in 3 delen verdelen. In het noorden ligt de Pampa. Dit is een vruchtbare vlakte, daarom vindt je er veel boerderijen. In het zuiden ligt Patagonië. De rivier de Colorado vormt de grenst tussen de Pampa en Patagonië. Hier vindt veel natuur. Ten westen van Patagonië ligt het Andesgebergte. Helemaal in het zuiden ligt Vuurland. De hoogste berg in Argentinië is de Aconcagua. Door Argentinië stromen ook een paar grote rivieren. De Paraguay, die vanuit Brazilie door Paraguay naar Argentinië stroomt, en de Bermejo zijn twee bekende rivieren. Ook de Uruguay en de Colorado zijn erg bekend. De langste rivier is de Parana. Veel rivieren monden uit in de Paraná. De Paraná mond uit in de Río de la Plata. In Argentinië zijn er 29 nationale parken te vinden. Sommige staan zelfs op de Werelderfgoedlijst. Buenos Aires is de grootste stad van Argentinië. Hieronder vindt je een lijstje met de grootste steden:

Cultuur

De architectuur van Argentinië.

Spaanse invloed

De mensen in Argentinië spreken Spaans. Doordat de Spanjaarden Argentinië hebben ontdekt, zijn er veel Spanjaarden in Argentinië gaan wonen en hier blijven wonen. (Generatie op generatie) Niet alleen de Spaanse taal is in Argentinië doorgevoerd, ook de munteenheid. In Argentinië betalen de mensen met de munteenheid: Peso, 100 Peso's is ongeveer 5,50,-


Taal

Officieel is Spaans de enige officiële taal in Argentinië. Toch hebben veel immigranten in Argentinië een eigen taal. Daarvan zijn Guaraní en Quechua een goed voorbeeld. Dit zijn twee talen met veel sprekers. Ook buiten Argentinië worden deze twee talen gesproken. In Argentinië worden deze talen vooral in het noorden gesproken. Naast deze talen zijn er nog veel andere talen te vinden in Argentinië.

Godsdienst

De meeste mensen in Argentinië zijn rooms-katholiek, dit is ongeveer 90 procent. Slechts 20% daarvan gaat ook regelmatig naar de kerk. Daarom zijn er veel rooms-katholieke kerken te vinden in Argentinië. De Spaanse kolonisten namen de Rooms-Katholieke Kerk mee naar Argentinië en bekeerden zo de bevolking. Tot 1994 moesten alle presidenten van Argentinië katholiek zijn, maar tegenwoordig maakt dat niet meer uit.

Feestdagen

Nationaal park Los Glaciares, één van de vele parken in Argentinië.

Argentinië worden en ook bepaalde dagen standaard feest gevierd. Hieronder staan een aantal belangrijk (vooral katholieke) feesten genoemd:

 • 1 mei: dag van de arbeid;
 • 25 mei: de eerste nationale regering in 1810;
 • 20 juni: Dia de la Bandera, dat is de sterfdag van generaal Manuel Belgrano;
 • 9 juli: de Onafhankelijkheidsdag;
 • 17 augustus: sterfdag van generaal Jose de San Martin;
 • 12 oktober: Dia de la Raza, dat is de ontdekking van Amerika;
 • 25 december: Kerstmis.

Werelderfgoed

In Argentinië zijn er een aantal Werelderfgoederen te vinden. De Jezuïetenmissies van de Guaraní liggen in de oerwouden van Brazilië en Argentinië. Hier behoren 5 gebouwen tot. De Cueva de las Manos is een locatie met veel grotten met daarin grondschilderingen. Het Jezuïetenkwartier en Estancias van Córdoba is een soort van dorp. Hierin liggen onder andere een universiteit en een kerk. Het Valdés-schiereiland is een schiereiland voor de kust van Argentinië. Hier leven veel diersoorten. Het Quebrada de Humahuaca is een locatie waar al 10.000 jaar mensen hebben gewoond.

Bestuurlijke Indeling

De provincies van Argentinië, rechtsonder zie het Argentijnse stukje van Antartica (Argentijns Antarctica).

Argentinië is verdeeld in 23 provincies. Elke provincie heeft een hoofdstad. Ook is een federaal district, dit is Buenos Aires. De provincies zijn:

 1. Buenos Aires met als hoofdstad La Plata.
 2. Catamarca met als hoofdstad Catamarca.
 3. Chaco met als hoofdstad Resistencia.
 4. Chubut met als hoofdstad Rawson.
 5. Córdoba met als hoofdstad Córdoba.
 6. Corrientes met als hoofdstad Corrientes.
 7. Entre Ríos met als hoofdstad Parana.
 8. Formosa met als hoofdstad Formosa.
 9. Jujuy met als hoofdstad San Salvador de Jujuy.
 10. La Pampa met als hoofdstad Santa Rosa.
 11. La Rioja met als hoofdstad La Rioja.
 12. Mendoza met als hoofdstad Mendoza.
 13. Misiones met als hoofdstad Posadas.
 14. Neuquén met als hoofdstad Neuquén.
 15. Río Negro met als hoofdstad Viedma.
 16. Salta met als hoofdstad Salta.
 17. San Juan met als hoofdstad San Juan.
 18. San Luis met als hoofdstad San Luis.
 19. Santa Cruz met als hoofdstad Río Gallegos.
 20. Santa Fe met als hoofdstad Santa Fe.
 21. Santiago del Estero met als hoofdstad Santiago del Estero.
 22. Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden met als hoofdstad Ushuaia.
 23. Tucumán met als hoofdstad San Miguel de Tucumán.

De provincies van Argentinië zijn weer verdeeld in departementen. In Argentinië zijn er in totaal 376 departementen. De federale district is weer verdeeld in 134 partidos.

Politiek

Het parlementsgebouw van Argentinië.

De president en vicepresident van Argentinië worden om de 4 jaar gekozen. Ze mogen maximaal 8 jaar regeren, daarna moeten ze 4 jaar wachten en dan mogen ze weer mee doen met de verkiezingen. De president kiest de ministers. Hij of zij is het staatshoofd en de regeringsleider. De huidige president is Alberto Fernández. Het parlementsgebouw van Argentinië staat in Buenos Aires. Het parlement bestaat uit twee delen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De Senaat heeft 72 leden, dat zijn 3 leden die ieder een provincie vertegenwoordigen. De Senatoren mogen maximaal 6 jaar blijven zitten in de Senaat, om de twee jaar zijn daar verkiezingen voor. Het Huis van Afgevaardigden heeft 257 leden. De Afgevaardigden mogen maximaal 4 jaar blijven zitten, iedere twee jaar zijn daar verkiezingen voor.

Klimaat

In het uiterste noorden van Argentinië heerst een subtropisch klimaat, in het noordoosten een tropisch klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het zuiden een woestijnklimaat. De temperatuur is gemiddeld 22 graden. In de zomer kan dit oplopen tot 33 graden of zelfs warmer.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Argentinië&oldid=589226"