Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Aarde (planeet)

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Aarde

De aarde is de planeet waarop we allemaal wonen, samen met een hele hoop andere organismen. Van alle planeten die we momenteel kennen (inclusief die buiten ons eigen zonnestelsel) is de Aarde voor zover bekend de enige met levende wezens. De aarde is een steenplaneet en wordt ook wel de 'blauwe planeet' genoemd. De aarde heeft ook één maan.

Hoe ziet de Aarde eruit?

Vanuit de lucht zie je dat de Aarde voor 70% blauw is, dus eigenlijk zee of water. Verder zie je ook stukken groen, dat zijn de werelddelen. Dat zijn er zeven. Die zeven werelddelen (eigenlijk zijn het er maar zes want Eurazië is geologisch gezien een geheel) zijn door de mensen weer verder onderverdeeld in landen. Je ziet ook witte plukken, dat zijn wolken.

De aarde heeft de vorm van een bol. Vroeger dachten de mensen dat de Aarde plat was en dat je als je te ver voer of liep, je dus van de Aarde af kon vallen. Maar dat kan natuurlijk niet, niet alleen omdat de Aarde bol is maar ook vanwege de zwaartekracht is het onmogelijk de Aarde zonder heel veel snelheid te verlaten. Alleen raketten en ruimtesondes kunnen dit.

Een paar gegevens

  • Het oppervlak van de Aarde is 510.100.933 km².
  • De totale afstand rond de evenaar is 40.076 km, maar gemeten over de polen 40.009 km.
  • De Aarde draait in één jaar en zes uur om de zon. Na 4 jaar is dit dus een hele dag en die hebben we op 29 februari geplakt. Een jaar met die datum heet een schrikkeljaar en dat is dus één dag langer dan een gewoon jaar.
  • De Maan draait om de Aarde heen en doet daar ongeveer 29 en een halve dag over.
  • De gemiddelde temperatuur is daar 14°C.

Geschiedenis

Farm-Fresh bullet go.png Zie voor het hoofdonderwerp hier.

De Aarde is naar schatting 4,5 miljard jaar oud. Ze is vermoedelijk ontstaan uit het stof en puin van eerdere hemellichamen. De Maan moet in dezelfde tijd of iets later zijn ontstaan, maar hoe precies weten we niet. Misschien is er wel een enorme botsing geweest tussen de Aarde en een andere planeet, genaamd Theia, waarna de maan zich vormde uit de losse brokstukken.

Toen ze net was ontstaan was de Aarde van buiten nog heel heet. Daarna koelde ze geleidelijk af en vormde zich de aardkorst.

Er wordt geschat dat ca. 3,5 miljard jaar geleden het allereerste leven op Aarde is ontstaan, maar dit waren alleen nog microben. Pas veel later kwamen er ingewikkeldere organismen en echte mensen zijn er pas een paar miljoen jaar.

Men dacht vroeger dat de Aarde plat was en dat er een einde van de wereld was daarom stonde op sommige plaatsen bordjes met einde Aarde tegenwoordig weten we wel beter de Aarde is rond.

Positie in het zonnestelsel

De aarde is een van de in totaal 8 planeten die om de zon heen draaien. Ze is in grootte de vijfde planeet en de derde planeet vanaf de zon in ons zonnestelsel; de Aarde staat iets minder 150 miljoen km van de zon af.

In de middeleeuwen dachten de mensen dat de Aarde het middelpunt van het heelal was. Deze opvatting noemen we geocentrisme.

de binnenkant

de binnenkant van de aarde bestaat uit de aardkorst, de buitenmantel, de overgangszone, de binnen mantel, de buitenkern en de binnenkern. de aarde kan je met een ei vergelijken, zoals de schel is de aardkorst, dat velletje daar onder is de buitenmantel, het witte gedeelte bestaat dus uit twee delen, de overgangszone en de binnen mantel, dan komt er nog een donker oranje stukje dat is de buitenkern, en als laatst de binnenkern. de aardkorst is 0 tot 40 km lang, de buitenmantel is 40 tot 400 km lang, de overgangszone is 400 tot 900km lang, de binnen mantel is 900 tot 2900km lang, de buitenkern is 2900 tot 5100km lang, binnenkern is 5100 tot 6371 km lang. als boven de aardkorst zit, dan zit je op het land.


Externe links

Filmpjes


De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de GFDL-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aarde_(planeet)&oldid=514937"