Rusland

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Russische Federatie
Российская Федерация
(Rossijskaja Federatsija)

Russische vlag Russisch wapen Russian Federation (orthographic projection) - Crimea disputed.svg

Hoofdstad Moskou
Aantal inwoners 142.355.415 (2016)
Oppervlakte 17.098.242 km²
Regeringsvorm Federale republiek
President Vladimir Poetin
Taal Russisch (русский язык)
Andere regionale talen
Munteenheid Roebel
Godsdienst Russisch-orthodox (82%)
Boeddhistisch (1,5%)
Islamitisch (6,5%)
Joods (0,1%)
Landcode RUS
Een glas-in-loodraam uit de Kievse periode.

Rusland, officieel de Russische Federatie, is een land dat gedeeltelijk in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië ligt. Het is het grootste land ter wereld (41.125.242 km2), bijna twee keer zo groot als Canada. De munteenheid van Rusland is de Russische roebel. Qua inwonertal is Rusland het 8e land ter wereld. De hoofdstad van Rusland is Moskou.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Ongeveer in 850 na Christus ontstond de "Staat van Kiev". Dit was de voorloper van Rusland. Rusland werd pas een wereldmacht door tsaar Peter de Grote (1689-1725) en tsarina Catharina II (1762-1796).

Tussen de mensen in Rusland bestonden grote standsverschillen. Er waren een paar rijken en heel veel arme mensen. In 1861 werd het lijfeigenschap (slavernij) opgeheven, maar er kwam nog niet veel verbetering in het leven van de bevolking.

De revoluties

Peter de Grote, één van de Russische tsaren.

In 1914 nam Rusland deel aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog verliep dramatisch. De Russische verliezen waren enorm en de Russen werden verder en verder in eigen land teruggedreven. In eigen land was de ontevredenheid groot. Dit kwam door de manier waarop de tsaar het land leidde en door de verliezen in de oorlog. Er kwam een revolutie, de Februarirevolutie. Daarna kwam er een voorlopige regering, maar die werd een paar maanden later alweer afgezet in de Oktoberrevolutie.

De Oktoberrevolutie was de opstand van de bolsjewieken. De bolsjewieken was de naam voor de communistische partij van Lenin. Het communisme wil een samenleving waarin iedereen gelijk is en evenveel verdient. Alles wordt met elkaar gedeeld. In de Oktoberrevolutie zetten opstandige troepen van het leger de voorlopige regering af en er werd een nieuwe regering benoemd onder leiding van Lenin. Lenin werd maar door 25 procent van de bevolking gesteund en kon aan de macht blijven door hard op te treden. Maar er kwam een nieuw leger op. Dat waren de vroegere soldaten van de tsaar. Zij noemden zich het Witte leger en ze waren tegen het communisme van Lenin. Zij gingen de strijd aan met het Rode leger van Lenin.

Zo ontstond de Russische burgeroorlog. In het begin ging het niet zo goed met het Rode leger. Maar later kreeg het Rode Leger meer overmacht. Het was een gruwelijke oorlog en er waren miljoenen slachtoffers. In 1922 wisten de Roden ten slotte de oorlog te winnen maar het bleef tot 1924 onrustig. Er braken hongersnood en ziektes uit. Ook onder elkaar gingen burgers moorden en plunderen. Naar schatting zijn ongeveer 15 miljoen Russen bij omgekomen tussen 1918 en 1923.

De Sovjet-Unie

Het wapen van de Sovjet-Unie.

In 1922 werd de Sovjet-Unie opgericht. De stichter van de Sovjet-Unie, Lenin, stierf al snel in 1924. Hij werd opgevolgd door Jozef Stalin. Onder zijn stalinistische bewind vond de Grote Zuivering plaats. Stalin stuurde al zijn tegenstanders (mensen met een andere mening, kunstenaars, schrijvers) naar strafkampen in Siberië (goelags), of hij stelde ze terecht. Ook mocht je niet naar de kerk gaan of bidden. Iedereen klikte over elkaar en de mensen durfden niets meer te zeggen. Maar in Rusland geloven veel mensen nog steeds dat hij een goede leider was, vooral omdat hij Hitler wist te verslaan in de Tweede wereldoorlog. De Sovjet-Unie viel toen Michail Gorbatsjov het land een stuk minder streng maakte, en Boris Jeltsin de macht overnam en het huidige Rusland stichtte.

Perestrojka

Gorbatsjov was een nieuwe jonge leider en was in 1985 aan de macht gekomen. Hij schreef een boek dat hij Perestrojka (vernieuwing) noemde, waarmee hij het communisme wilde hervormen. Dit leidde tot het einde van het communisme en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in verschillende landen. In 1991 trad Gorbatsjov af en de Sovjet-Unie hield op te bestaan. Gorbatsjov werd opgevolgd door de radicale hervormer Boris Jeltsin.

De Sovjet-Unie werd in 1991 de Russische Federatie, maar leek nog erg op de oude Sovjet-Unie. Het zou een volledige democratie moeten zijn, maar Jeltsin veranderde alleen dat er meerdere partijen waren.

De huidige president van Rusland is Vladimir Poetin. Hij is ook niet erg democratisch. Rusland heeft nog steeds communistische kenmerken. Corruptie en vriendjespolitiek zijn nog aan de orde van de dag.

Geografie

Allerlei plaatjes van de Russische hoofdstad Moskou.

Rusland is het grootste land op aarde, daarom grenst het ook aan veel landen en zeeën. Vanaf noordwest naar zuidoost grenst het aan: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Van zuidoost grenst Rusland aan de volgende zeeën: de Zee van Ochotsk, de Beringzee, de Oost-Siberische Zee, de Laptevzee, de Karazee, de Barentszzee, de Witte Zee, de Finse golf, de Baltische Zee, de Zwarte Zee en de Kaspische Zee

Belangrijke steden

In Rusland zijn meer dan 1000 steden te vinden. Hieronder vindt je een lijstje met de grootste:

 1. Moskou
 2. Sint-Petersburg
 3. Novosibirsk
 4. Jekaterinenburg
 5. Nizjni Novgorod
 6. Samara
 7. Omsk
 8. Kazan
 9. Tsjeljabinsk
 10. Rostov aan de Don

Rivieren en meren

In Rusland zijn zo'n 120.000 rivieren te vinden en 2.000 meren. In Rusland is ook de grootste rivier te vinden, de Wolga. Naast deze rivier zijn er ook rivieren als de Don, Kama, de Oka, Noordelijke Dvina, de Dnjepr, de Westelijke Dvina, ect. Bekende meren in Rusland zijn het Ladogameer, het Onegameer en het Bajkalmeer.

Natuur

In Rusland zijn er 3 grote natuurgebieden:

Fauna

Een paleis in Sint-Petersburg.

In Rusland zijn er enorm veel soorten dieren te vinden. Hieronder vindt je een lijstje:

 • 320 soorten zoogdieren
 • 730 soorten vogels
 • 93 soorten reptielen
 • 36 soorten amfibieën
 • 670 soorten vissen

Klimaat

Het noorden van Rusland kent een Poolklimaat, in de rest van Rusland is een landklimaat. Rusland kent lange donkere winters. In het zuiden van Rusland zijn er vooral hete zomers. In het noorden is het plaatsje Ojmjakon, dat ligt net boven de poolcirkel en het is daar 's winters -50°C.

Bestuurlijke indeling

De Bestuurlijk indeling in Rusland kan je onderverdelen in 6 categorieën:

 1. Als eerste zijn er 21 autonome republieken. Elk republiek heeft zijn eigen wetten, regering en een eigen president. In Rusland worden de gebieden staten of republieken genoemd. Hieronder op het kaartje zijn de autonome republieken in het groen weergeven.
 2. Naast de republieken zijn er ook 46 oblasten of terwijl provincies. Ze hebben niet hun eigen wetten, maar wel hun eigen gouverneur. Hieronder op het kaartje zijn de oblasten in het donkergrijs weergeven
 3. Als derde zijn er ook Krajs. Dit is precies hetzelfde als de oblasten, maar ze zijn dunner bevolkt en hebben groter oppervlak dan de oblasten. Hieronder zie je de Krajs in het lichtgrijs.
 4. Dan is er nog één Automoon oblast. Dit is door Josef Stalin aangewezen als het voormalige thuisland van de joden. Hieronder op het kaartje is het in het blauw weergeven.
 5. Als 5de zijn er 4 autonome districten. Deze districten bevatten een klein aantal mensen, maar een groter stuk land dan de oblasten. Hieronder op de kaart zijn ze in het oranje weergeven.
 6. Als laatste zijn er nog twee federale steden. De twee grootste steden, Sint-Petersburg en Moskou, we zo bestuurd. Hieronder op het kaartje zijn ze in het rood weergeven.

Demografie

Bevolking

In Rusland wonen 141 miljoen mensen. Het grootste deel van de mensen woont in Europees Rusland, het Oeralgebied en in het zuidwesten van Siberië. Het Russische Verre Oosten en het grootste deel van het noorden van Rusland zijn zeer dun bevolkt.

In Rusland wonen ongeveer 160 verschillende etnische groepen en inheemse volken. De belangrijkste etnische groepen bij de volkstelling van 2002 waren: Russen (79,8%), Tataren (zeg vooral niet "Tartaren", 3,8%), Oekraïeners (1,2%), Basjkieren (1,1%), Tsjoevasjen (0,9%), Tsjetsjenen (0,9%) en Armenen (0,8%).

Taal

Het Russisch is de enige officiële staatstaal, maar de zelfstandige republieken en zelfstandige districten hebben hiernaast een of meerdere talen als officiële taal. Deze talen worden allemaal met het cyrillisch alfabet geschreven, al bestaan voor sommige talen, als het Tataars en Tsjetsjeens hiernaast ook andere alfabetten, die geen officiële status hebben. Officiële teksten dienen altijd met het cyrillisch alfabet te worden geschreven. In Rusland spreken ouderen slecht en weinig Engels, maar de jongere Russen van tegenwoordig spreken meer en beter Engels (vooral in steden).

Religie

Rusland heeft een groot aantal religies, maar de meeste mensen zijn niet gelovig. De Russisch-orthodoxe Kerk is ook na 1991 de meest belangrijke christelijke religie gebleven in Rusland, maar door het communisme zijn veel mensen niet meer gelovig. De meeste Russen vinden wel dat de Russisch-orthodoxe Kerk moet blijven bestaan, vooral vanwege de cultuur en de Russische geschiedenis. De islam volgt op de tweede plaats. Andere godsdiensten zijn verschillende soorten protestantse kerken en de oud-gelovigen, boeddhisme, jodendom, rooms-katholicisme en sjamanisme.

Bezienswaardigheden

Het Nationaal Historisch Museum aan het Rode Plein in Moskou.

Hieronder zie je een lijstje met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

Cultuur

De haven van Sotsji.

In Nederland en België was er een Renaissance in de 15de eeuw. In Rusland kwam die pas twee eeuwen later in de 17de eeuw. Tot de renaissance stond alle architectuur, literatuur en schilderkunst in het teken van het Christendom. Na de 17de eeuw nam Rusland de Franse cultuur over. Toen was er veel adel. Er werden toen veel romans geschreven die nu heel bekend zijn Rusland, zoals Oorlog en vrede, De gebroeders Karamazov en Oblomov. Maar ook het Russische ballet stamt af uit die tijd. Na de 20ste eeuw werd er ook veel aan poëzie. Er zijn ook veel bekende Russen, zoals Aleksandr Poesjkin, Modest Moessorgski en Aleksandr Blok.

Sport

Rusland probeert veel sportevenementen binnen te halen. Begin 2014 werden de Olympische Winterspelen gehouden in de Russische badplaats Sotsji. Het is de tweede keer dat de Olympische spelen in Rusland worden gehouden. Het WK voetbal van 2018 wordt in Rusland gehouden.

Politiek

Staatshoofden

Vladimir Poetin, de huidige president van Rusland.

Hieronder zie je alle staatshoofden sinds 1991:

Politieke partijen

Hieronder zie je de 5 grootste partijen van Rusland:

Verkeer en vervoer

In Rusland is er een heel netwerk van hoofdwegen of M-wegen. Buiten de M-wegen zijn er secundaire wegen, A-wegen. Rond de grote steden zijn er veel wegen rondom het centrum van de stad. Alle spoorwegen in Rusland worden onderhouden door Rossiejskieje zjeleznye dorogi of vertaald Russische spoorwegen.

Media

In Rusland zijn vier grote kranten:

Fotogalerij

Zie ook

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rusland&oldid=495882"