Rusland

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: I.v.m. WK voetbal 2018
Russische Federatie
Российская Федерация

Russische vlag Russisch wapen Russian Federation (orthographic projection) - Crimea disputed.svg

Hoofdstad Moskou
Aantal inwoners 142.257.519 (2017)
Oppervlakte 17.098.242 km²
Regeringsvorm Federale republiek
President Vladimir Poetin (sinds 2012)
Premier Dmitri Medvedev (sinds 2012)
Godsdienst Russisch-orthodox (82%)
Boeddhistisch (1,5%)
Islamitisch (6,5%)
Joods (0,1%)
Taal Russisch (русский язык)
Andere regionale talen
Munteenheid Russische roebel
Volkslied Gimn Rossijskoj Federatsii
Nationale feestdag 12 juni
Landcode RUS
Een glas-in-loodraam uit de Kievse periode.

Rusland, officieel de Russische Federatie, is het grootste land ter wereld. Rusland ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië, waardoor het een zogeheten transcontinentale staat wordt genoemd. Het Oeralgebergte vormt de scheidingslijn tussen de twee delen. De hoofdstad van Rusland is Moskou, dat in het westen van het land ligt.

De meeste Russen wonen in het Europese deel van Rusland, waar veel steden liggen (waaronder Sint-Petersburg). Het noordoosten staat ook wel bekend als Siberië. Door de grootte van Rusland telt het land enorm landschappen, meren, bergen en rivieren en grenst daarnaast nog aan een groot aantal landen en zeeën. Rusland heeft een gebiedje in Europa dat niet aan de rest grenst, genaamd Kraliningrad. Daarnaast is de Krim nog door Rusland bezet en ziet Rusland het ook als onderdeel van hun land. Echter beschouwen veel landen de Krim nog steeds onderdeel van Oekraïne.

Rusland heeft een lange en invloedrijke geschiedenis gehad. Rusland is lange tijd een monarchie geweest, waarbij de vorst een tsaar werd genoemd. Echter na de Russische Revolutie werd Rusland communistisch en ging verder als Sovjet-Unie. Leiders zoals Lenin en Stalin wisten de Sovjet-Unie tot een grootmacht te maken. Na de Tweede Wereldoorlog brak ook een soort van competitie uit tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, de Koude Oorlog. Hierbij verdeelden de twee landen zelfs Europa in zogeheten invloedsferen. De Koude Oorlog eindigde echter in 1991 met de val van het communisme en daarmee de Sovjet-Unie. Rusland verloor toen haar machtspositie, maar probeert de laatste jaren deze op politiek, militair en economisch gebied weer terug te krijgen onder leiding van president Vladimir Poetin.

De Russische cultuur is vooral bekend op het gebied van literatuur, klassieke muziek en ballet. De Rusland is op het gebied van literatuur net zo "heilig" als Nederland is op het gebied van schilderkunst. Op culinair gebied is Rusland ook bekend. De manier waarop tafels in veel restaurants worden gedekt is tevens te danken aan de Russen.

Geschiedenis

De vroege slaven en het Kievse Rijk

In de prehistorie werd Rusland al bewoond door verschillende volkeren. Deze volkeren hingen natuurgodsdiensten aan en hadden meerdere goden. Ze leefden vaak rond de moerassen en gingen vanuit daar verschillende richtingen uit. Voorbeelden van deze volkeren zijn de Hunnen, de Alanen en de Chazaren. De Grieken en Romeinen ontdekten na verloop van tijd deze gebieden en gingen met de volkeren handelen. De Grieken stichtten er zelfs een kolonie, op de Krim.

In de vroege middeleeuwen begonnen de Vikingen het gebied te ontdekken en stichtten handelsposten. De Vikingen die in het gebied gingen wonen werden de Varjagen genoemd. De Varjagen zorgden er eigenlijk voor dat Rusland meer een land werd. De Varjaag Rurik wist veel Russische steden in het noorden te verenigen en gezamenlijk Constantinopel aan te vallen. In 882 wist de vorst van Novgorod de stad Kiev te veroveren. Deze stad lag op een belangrijke handelsroute en dit zorgde ervoor dat het Kievse Rijk ontstond. Echter was het Kievse Rijk erg moeilijk te verdedigen, wat leidde tot veel oorlogen. In de 9e eeuw liet de vorst zich dopen en begon men het christendom aan te hangen. Door de banden met het Byzantijnse Rijk en inspiratie uit Griekenland ontstond de Russisch-orthodoxe kerk. Het christendom zorgde voor een opleving van het Kievse Rijk, maar na 1054 begon het rijk uiteen te vallen tot dat het in 1169 ophield met bestaan.

Invasie van de Mongolen

Door deze versnippering waren de Russen verzwakt. Dit was geen goede timing, aangezien de Mongolen het rijk juist probeerden uit te breiden. Tijdens de Slag aan de Kalka werden de Russen vernietigd. Na de dood van de Mongoolse leider Dzjengis Khan was het iets rustiger, maar zijn kleinzoon zorgde er alsnog voor dat Rusland werd onderworpen aan het grootste rijk uit de geschiedenis. Hierbij werden bijna alle Russische steden vernietigd, inclusief Kiev, wat met de grond gelijk werd gemaakt. Met de Mongoolse juk, eindigde de Kievse periode.

Hoewel de steden zich aan de Mongoolse wetten moesten houden, bleven ze in grote mate zelfstandig. Het leven voor de normale mens veranderde dan ook nauwelijks. Alleen moesten de steden de Mongolen wel trouw blijven, anders bleef er niets van hun stad over. De stad Novgorod wist zich aan de Mongolen te onttrekken, maar in het westen dreigde de Duitse orde de stad rooms-katholiek te maken. Echter werd de Duitse orde verslagen in 1242. Het Mongoolse Rijk in Rusland hield overigens weinig stand. Ook dit rijk viel uiteen en de staten in het zuiden verenigden zich tot het islamitische land het Rijk van de Gouden Horde. In het westen ontstond ook een nieuw land, de Pools-Litouwse Gemenebest.

Rusland onder grootvorsten en tsaren

Tegelijk met de val van het Mongoolse Rijk stond een nieuwe leider op, Ivan de Grote. Hij was de grootvorst van Moskou. Hij zorgde dat de Mongolen gaandeweg minder macht kregen en steeds belangrijker werd. Hierdoor breidde het grootvorstendom ook uit. Toen in 1453 Constantinopel viel ging hij zichzelf Tsaar van geheel Rusland noemen. Doordat het Byzantijnse Rijk gevallen was, was keizerstitel van dit rijk (volgens Ivan) naar hem gegaan. Als tsaar rekende hij af met zijn aardsrivaal Novgorod en het Rijk van de Gouden Horde. Vanaf deze laatste verovering in 1480 heet het grootvorstendom Moskovië. Een bekende vorst uit deze tijd is Ivan de Verschrikkelijke. Hij breidde Rusland een groot deel naar het oosten uit en stichtte ook de eerste zeehaven van het land. Echter was hij ook een tiran en het volk leefde onder terreur. Na zijn dood werd het er niet beter op. Zijn zoon, die de troon erfde, was gehandicapt, waardoor zijn zwager regeerde. In Rusland ontstond een tijd van chaos, die de Tijd der Troebelen wordt genoemd.

In de Tijd der Troebelen begon toen de zoon van Ivan de Verschrikkelijke overleed. Zijn zwager, Boris Godoenov, werd toen tsaar. Hoewel er economische bloei was, was er ook hongersnood en bovendien een gerucht. Hij zou de laatste zoon van Ivan de Verschrikkelijke hebben vermoord om zo zelf tsaar te worden. Verschillende mannen beweerden dat zij die zoon waren, waardoor een tijd van chaos was in Rusland. De macht werd constant gewisseld, er waren opstanden en bovendien vielen Zweden en Polen-Litouwen het land binnen. Het liep zo uit de hand dat toen de Poolse kroonprins Wladislaus Wasa zich liet kronen er in het land opstanden uitbraken en de tsaar werd afgezet. In 1613 keerde de rust terug toen Michail Romanov tot tsaar werd gekroond. De familie Romanov bleef uiteindelijk tot de revolutie in 1917 aan de macht. Michail Romanov zorgde voor stabiliteit en vrede.

Tussen 1666 en 1667 vond er een scheiding plaats in de Russische kerk. Rusland was toen het enige stabiele orthodoxe land, maar het week iets af van de "officiële" orthodoxe kerk die er was in het Byzantijnse Rijk. De patriarch van de kerk wilde deze verschillen wegwerken door de Byzantijnse tradities over te nemen. Men ging er namelijk vanuit dat Rusland fouten had gemaakt in het vertalen van de boeken. Echter vonden veel mensen dit niet kunnen. Hierdoor ontstond er een scheiding van de kerk, in oud-gelovigen en nieuw-gelovigen. Deze oud-gelovigen werden een tijd lang vervolgd. Ook in de maatschappij ontstonden twee groepen; de adellijke elite die zich heel erg op het westen richtte en de gewone bevolking die zich op Rusland richtte.

Toen het kanaat Sibir was veroverd, ging men Siberië ontdekken. In 1645 bleek men het gehele gebied tot aan de Grote Oceaan te hebben veroverd. Veel bewoners waren er niet en bovendien boden degene die er wel waren geen weerstand. De Chinezen sloten twee verdragen met de Russen uit angst dat zij ook onderdeel werden van het Russische Rijk. De volkeren in Siberië moesten belasting betalen aan de tsaren in Moskou en werden hierbij afgeperst en onderdrukt.

Rusland als keizerrijk

De Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie

Peter de Grote, één van de Russische tsaren.

In 1914 nam Rusland deel aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog verliep dramatisch. De Russische verliezen waren enorm en de Russen werden verder en verder in eigen land teruggedreven. In eigen land was de ontevredenheid groot. Dit kwam door de manier waarop de tsaar het land leidde en door de verliezen in de oorlog. Er kwam een revolutie, de Februarirevolutie. Daarna kwam er een voorlopige regering, maar die werd een paar maanden later alweer afgezet in de Oktoberrevolutie.

De Oktoberrevolutie was de opstand van de bolsjewieken. De bolsjewieken was de naam voor de communistische partij van Lenin. Het communisme wil een samenleving waarin iedereen gelijk is en evenveel verdient. Alles wordt met elkaar gedeeld. In de Oktoberrevolutie zetten opstandige troepen van het leger de voorlopige regering af en er werd een nieuwe regering benoemd onder leiding van Lenin. Lenin werd maar door 25 procent van de bevolking gesteund en kon aan de macht blijven door hard op te treden. Maar er kwam een nieuw leger op. Dat waren de vroegere soldaten van de tsaar. Zij noemden zich het Witte leger en ze waren tegen het communisme van Lenin. Zij gingen de strijd aan met het Rode leger van Lenin.

Zo ontstond de Russische burgeroorlog. In het begin ging het niet zo goed met het Rode leger. Maar later kreeg het Rode Leger meer overmacht. Het was een gruwelijke oorlog en er waren miljoenen slachtoffers. In 1922 wisten de Roden ten slotte de oorlog te winnen maar het bleef tot 1924 onrustig. Er braken hongersnood en ziektes uit. Ook onder elkaar gingen burgers moorden en plunderen. Naar schatting zijn ongeveer 15 miljoen Russen bij omgekomen tussen 1918 en 1923.

Sovjet-Unie onder Stalin en de Tweede Wereldoorlog

Het wapen van de Sovjet-Unie.

In 1922 werd de Sovjet-Unie opgericht. De stichter van de Sovjet-Unie, Lenin, stierf al snel in 1924. Hij werd opgevolgd door Jozef Stalin. Onder zijn stalinistische bewind vond de Grote Zuivering plaats. Stalin stuurde al zijn tegenstanders (mensen met een andere mening, kunstenaars, schrijvers) naar strafkampen in Siberië (goelags), of hij stelde ze terecht. Ook mocht je niet naar de kerk gaan of bidden. Iedereen klikte over elkaar en de mensen durfden niets meer te zeggen. Maar in Rusland geloven veel mensen nog steeds dat hij een goede leider was, vooral omdat hij Hitler wist te verslaan in de Tweede wereldoorlog. De Sovjet-Unie viel toen Michail Gorbatsjov het land een stuk minder streng maakte, en Boris Jeltsin de macht overnam en het huidige Rusland stichtte.

Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog

Gorbatsjov was een nieuwe jonge leider en was in 1985 aan de macht gekomen. Hij schreef een boek dat hij Perestrojka (vernieuwing) noemde, waarmee hij het communisme wilde hervormen. Dit leidde tot het einde van het communisme en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in verschillende landen. In 1991 trad Gorbatsjov af en de Sovjet-Unie hield op te bestaan. Gorbatsjov werd opgevolgd door de radicale hervormer Boris Jeltsin.

Oprichting van de Russische Federatie

De Sovjet-Unie werd in 1991 de Russische Federatie, maar leek nog erg op de oude Sovjet-Unie. Het zou een volledige democratie moeten zijn, maar Jeltsin veranderde alleen dat er meerdere partijen waren.

De huidige president van Rusland is Vladimir Poetin. Hij is ook niet erg democratisch. Rusland heeft nog steeds communistische kenmerken. Corruptie en vriendjespolitiek zijn nog aan de orde van de dag.

Geografie

Allerlei plaatjes van de Russische hoofdstad Moskou.

Rusland heeft een grens van 20.000 kilometer en grenst aan 15 landen. Van west naar oost zijn dit achter elkaar Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Rusland grenst door middel van een klein gebiedje genaamd Kaliningrad aan Polen. Dit gebied behoorde eerst tot Duitsland, is door de Russen ingenomen. Rusland heeft ook de controle over de Krim, die officieel bij Oekraïne hoort. Qua niet-erkende staten grenst Rusland ook nog aan Abchazië, Zuid-Ossetië en de volksrepublieken Donetsk en Loegansk. De straat van Bering scheidt Rusland met de Verenigde Staten. Het gebied Alaska hoorde overigens tot 1867 tot Rusland, tot dat de Amerikanen het van Rusland kochten. Aanvankelijk was dit voor de Amerikanen een stomme zet, aangezien het gebied als waardeloos werd gezien. Toch bleek dat de Amerikanen in werkelijk heel weinig voor het gebied hebben betaald, aangezien er na een aantal enorme hoeveelheden goud, gas en steenkool werden gevonden.

In het zuiden grenst Rusland tevens aan de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en de Zee van Azov. In het noorden en oosten grenst Rusland nog aan de Witte Zee, de Barentszzee, de Karazee, de Laptevzee, de Oost-Siberische Zee, de Beringzee en de Zee van Ochotsk. Bij Sint-Petersburg grenst Rusland nog aan de Finse Golf en door middel van Kraliningrad aan de Baltische Zee.

Landschap

Rusland is een enorm groot land en daardoor komen er verschillende soorten landschappen voor. Grofweg kun je het Russische landschap in 8 delen verdelen met elk hun eigen kenmerken. Deze verdeling wordt de Russische Grootlandschappen genoemd.

In het westen van Rusland wordt het Russisch Laagland genoemd. Het ligt tussen Oost-Europa en het Oeralgebergte in. Het Russisch Laagland is vrij vlak vergeleken met de rest van Rusland, maar weer heuvelachtiger dan Nederland of België. Veel grote rivieren, zoals de Wolga en de Moskva doorkruisen het land en hebben ervoor gezorgd dat er dalen zijn. De Russen weten hier gebruik van te maken door middel van stuwmeren, om zo elektriciteit op te wekken. In het noorden van het Russisch Laagland vind men de uitgestrekte toendra's en naaldbossen, terwijl in het zuiden veel landbouw wordt gedaan. De meeste mensen wonen echter in het midden, aangezien hier de grote steden liggen. Aan de andere kant van het noordelijke Oeralgebergte ligt het West-Siberisch Laagland. Ook dit gebied is erg vlak en overstroomt ook in voorjaar. Hierdoor is het ongeschikt voor landbouw en liggen er vooral moerassen en meren. In de bodem is echter veel gas en olie te vinden.

In het Noord-Siberisch Laagland vindt men ook moerassen en meren. Echter is dit heuvelachtiger dan het West-Siberisch Laagland. Door de permafrost, de bodem is permanent bevroren, staan er haast geen bomen en bestaat het landschap grotendeels uit toendra met lage struiken, mossen en varen. Grote rivieren, zoals de Ob, de Jenisej en de Lena zijn hier te vinden. Iets meer naar het zuiden ligt het Midden-Siberisch Bergland. De hoogste berg die men hier vindt is de Kamen met een hoogte van 1701 meter. Hier zijn steenkool, ijzererts, goud en zelfs diamanten te vinden. De Zuid-Siberische gebergtes liggen tot aan de Russische zuidgrens. De gebergtes onderling zijn niet met elkaar verbonden. Het landschap bestaat dan ook uit onderlinge gebergten. Tevens is het Baikalmeer, het diepste meer ter wereld, hier te vinden.

Tussen het Midden-Siberisch Bergland en het Oost-Siberisch Bergland ligt de Centraal-Jakoetische Vallei. Deze vallei is gevormd door gletsjers in de ijstijd. Men vindt er vooral dennen- en lariksbossen, soms doorsneden door berkenbossen en grassteppes. Het Oost-Siberisch Landschap strekt zich tot uit het uiterste oosten uit, bij Kaap Dezjnjov. Tussen deze formaties ligt het achtste landschap, namelijk het Oost-Siberisch Laagland.

Het Russische landschap telt 120.000 rivieren en 2.000 meren, waaronder het bekende Aralmeer. De hoogste berg van het land is de Elbroes met 5642 meter. Het laagste punt ligt aan de Kaspische Zee bijna 30 meter onder zeeniveau. Rusland heeft een kustlijn van 37.000 kilometer lang. Ook heeft Rusland een aantal eilanden en eilandgroepen in het noorden in bezit. Voorbeelden hiervan zijn; Nova Zembla, Frans Jozefland, Noordland, de Nieuw-Siberische eilanden en Komandorski-eilanden.

Klimaat

Het grootste gedeelte van Rusland kent een koud of gematigd landklimaat. Dit betekent dat er warme zomers zijn en strenge winters. De winters in Rusland zijn naast koud ook donker. Vaak is er maar een uurtje zonneschijn per dag en in het uiterste noorden redden ze dat nog geen eens! Het grootste gedeelte van Rusland heeft in de winter te maken met weinig neerslag, minder dan 30 millimeter. Dit valt allemaal in de vorm van sneeuw. Toch is het genoeg om ervoor te zorgen dat Rusland bedekt is onder een witte deken. Door de lage temperaturen overdag blijft de sneeuw namelijk liggen. Overdag zijn de temperatuur net iets boven de nul, terwijl het 's nachts licht tot matig vriest.

Doordat Rusland niet aan zee ligt en het daardoor ook niet afkoelt, is het er in de zomer heel erg warm. Hoe oostelijker je gaat, hoe meer de temperatuur oploopt. Ondanks de hoge temperaturen blijft een groot deel van het noorden permanent bevroren. In de zomermaanden heeft men ook te maken met regenval, meer dan in de winter. Onweer komt in Rusland niet zo vaak voor, orkanen en zware stormen al helemaal niet. Door de ligging kan een orkaan of zware storm onmogelijk Rusland bereiken.

In de hoge gebergten vindt men een hooggebergteklimaat met wit-besneeuwde toppen.

Flora en fauna

Rusland telt meer dan 100 natuurparken en -reservaten en heeft vele planten- en dierensoorten. Dit komt door de vele landschappen die in Rusland te vinden zijn en natuurlijk door de grootte van het land. De bekendste dierensoort die Rusland voorkomt is de bruine beer, ook het nationale dier van Rusland. Dit heeft mede te maken met het feit dat Rusland, en vroeger ook de Sovjet-Unie, als een beer werd uitgebeeld (vaak op spotprenten en tekeningen). Op de toendra's in het noorden komt zogeheten Arctische fauna voor, zoals poolvossen, ijsberen, sneeuwuilen, walrussen, zeehonden en robben. Hier leeft ook de "nationale vogel" van Rusland, de steenarend. Meer naar het zuiden vindt men de uitgestrekte taiga's, waar onder meer bruine beren, lynxen, wolven, hermelijnen en vele vogels, zoals haviken, uilen en vinken. In de gemengde en loofbossen komt men ook nog de fauna tegen die men in Midden-Europa tegen komt, zoals edelherten, wilde zwijnen en dassen. Op de steppes komen vooral paarden, saïga's, knaagdieren en marmotten voor. Daarnaast treft men in de Zwarte Zee voor haaien en steuren.

De meeste boomsoorten in Rusland zijn lariksen, sparren, jeneverbessen en wilgen. De nationale boom van Rusland is de berk, waar er maar liefst 12 soorten van in Rusland te vinden zijn. Daarnaast zijn er vele soorten mossen, grassen en heide te vinden. Rond de Zwarte en Kaspische Zee vindt men dezelfde vegetatie als rond de Middellandse Zee. De nationale Russische bloem is de echte kamille.

Belangrijke steden

In Rusland zijn meer dan 1000 steden te vinden. Hieronder vindt je een lijstje met de grootste:

 1. Moskou
 2. Sint-Petersburg
 3. Novosibirsk
 4. Jekaterinenburg
 5. Nizjni Novgorod
 6. Samara
 7. Omsk
 8. Kazan
 9. Tsjeljabinsk
 10. Rostov aan de Don

Bestuurlijke indeling

Rusland is op een nogal ingewikkelde manier ingedeeld. Rusland telt 85 deelgebieden, die je in zes categorieën kan verdelen. In totaal zijn 46 oblasten, 21 republieken, 9 krajs, 4 autonome districten, 3 federale steden en 1 autonoom oblast. Daarnaast zijn er nog twee manieren om Rusland in te delen.

De "nieuwere" indeling

Federale districten

Om meer eenheid te creëren binnen Rusland bedacht president Poetin de federale districten. De federale districten staan boven de oblasten, republieken, etc. Het doel is voor politieke samenwerking tussen de gebieden. Wel zijn de federale districten een stukje makkelijker te onthouden; het zijn er namelijk maar 8. De Russische president stuurt naar elk district een afgevaardigde. Zijn taak is om de deelgebieden in zijn district in de gaten te houden. Hoewel dit als een gewone taak klinkt, gaat de macht in feite wat verder. Naast het controleren van wetten op overtredingen, zorgen de afgevaardigden ervoor dat journalisten en rechters worden onderdrukt wat in strijd is met de mensenrechten. De volgende federale districten zijn er:

Tussen 2014 en 2016 bestond er ook nog het Federaal District Krim, maar is inmiddels toegevoegd aan het Zuidelijk Federaal District.

Economische regio's

Voor niet-politieke doeleinden zijn er 12 economische regio's. Qua grenzen verschillen deze van de federale districten. De economische regio's worden gebruikt voor economische ontwikkeling en samenwerking, statistieke informatie en zelfs voor weervoorspellingen. De 12 regio's zijn:

 1. Centrale economische regio
 2. Economische regio Centraal-Tsjernozjom
 3. Economische regio Oost-Siberië
 4. Economische regio Verre Oosten
 5. Noordelijke economische regio
 6. Economische regio Noord-Kaukasus
 7. Noordwestelijke economische regio
 8. Economische regio Povolzje
 9. Economische regio Oeral
 10. Economische regio Wolga-Vjatka
 11. Economische regio West-Siberië

De twaalfde regio bestaat alleen uit het Oblast Kaliningrad en wordt ook wel de Baltische economische regio genoemd.

De "oorspronkelijke" indeling

Hoewel er oorspronkelijk in de titel staat wordt de indeling nog steeds gebruikt. Het is alleen bedoeld om hem te onderscheiden van nieuwere indelingen die na 1991 zijn ontstaan.

Oblasten

Oblasten kun je vergelijken met provincies. Elk oblast heeft een eigen parlement, de doema, en heeft een eigen gouverneur. Elk oblast heeft vertegenwoordigers in de zogeheten staatsdoema, een van de twee kamers van het Russische parlement. De oblasten hebben dus invloed in het parlement. Tevens heeft ieder oblast twee senatoren in de Federatieraad van Rusland, de andere kamer van het Russische Parlement. De oblasten zelf mogen een hoop zelf beslissen, maar minder dan de republieken.

Rusland telt de volgende oblasten:

1. Amoer
2. Archangelsk
3. Astrachan
4. Belgorod
5. Brjansk
8. Irkoetsk
9. Ivanovo
47. Jaroslavl
10. Kaliningrad
11. Kaloega
12. Kemerovo

13. Kirov
14. Kostroma
15. Koergan
16. Koersk
17. Leningrad
18. Lipetsk
19. Magadan
20. Moskou
21. Moermansk
22. Nizjni Novgorod
23. Novgorod
24. Novosibirsk

42. Oeljanovsk
25. Omsk
26. Orenburg
27. Orjol
28. Penza
29. Pskov
30. Rostov
31. Rjazan
32. Sachalin
33. Samara
34. Saratov
35. Smolensk

36. Sverdlovsk
37. Tambov
41. Tjoemen
38. Tomsk
6. Tsjeljabinsk
39. Tver
40. Toela
43. Vladimir
45. Vologda
46. Voronezj
44. Wolgograd

Ieder oblast is vernoemd naar de hoofdstad.

Republieken

Toen de Sovjet-Unie uiteenviel besloten veel landen om onafhankelijk te worden. ER was een dreiging dat Rusland niet meer zou bestaan en dus werd aan 21 gebieden meer autonomie beloofd. Deze gebieden kennen we nu als de republieken. Een paar staten wilde toch onafhankelijk worden, het bekendste voorbeeld is Tsjetsjenië. In de jaren 90 lukte dit aardig, maar sinds 2000 wordt hun autonomie meer ingeperkt. In 2014 verwelkomde Rusland haar 22e republiek, namelijk de Republiek van de Krim. De Krim wordt door slechts 6 landen als onderdeel van Rusland erkend, de rest van de landen ziet de Krim nog steeds als onderdeel van Oekraïne. De republieken hebben mogen over meer dingen zelf beslissen dan de oblasten.

De 22 republieken zijn:

1. Adygea
2. Altaj
3. Basjkirostan
4. Boerjatië
5. Dagestan
6. Ingoesjetië
7. Kabardië-Balkarië
8. Kalmukkië

9. Karatsjaj-Tsjerkessië
10. Karelië
11. Komi
12. Mari El
13. Mordovië
14. Jakoetië
15. Noord-Ossetië

16. Tatarije
17. Toeva
18. Oedmoertië
19. Chakassië
20. Tsjetsjenië
21. Tsjoevasjië
22. Republiek van de Krim

Krajs

De krajs zijn hele grote gebieden met vrij weinig inwoners. Krajs zijn een soort van territoria. De krajs hebben niet veel zelfstandigheid.

Er zijn in totaal 9 krajs:

1. Altaj
2. Kamtsjatka
3. Chabarovsk
4. Krasnodar
5. Krasnojarsk
6. Perm
7. Primorski
8. Stavropol
9. Zabajkalski

Autonome oblasten, districten en federale steden

Rusland telt 1 autonoom oblast, namelijk het Joodse Autonome Oblast. Dit oblast is opgericht in 1928, maar heft pas zijn huidige status sinds 1991. Overigens is slechts 2% van de bevolking er echt Joods. Wel is dit gebied na Israël het enige gebied met een Joodse status. Het gebied werd aangewezen als thuisland voor de Joden die toentertijd onder veel onderdrukking in Europa leden. Het communisme probeerde hier een einde aan te maken, ook al was het in strijd met de opvatting van Lenin dat arbeiders geen nationaliteit of geloof hadden. Het project is mislukt, onder meer door Stalin, de Tweede Wereldoorlog en het oprichten van de staat Israël.

De autonome districten waren gebieden in oblasten met iets meer zelfstandigheid. Hier wonen volkeren die graag meer dingen zelf willen regelen. Sinds 2005 worden de autonome districten echter samengevoegd met de oblasten, waardoor de onafhankelijkheid verdwijnt. Waar er voor 2005 nog 10 autonome districten waren, zijn er tegenwoordig nog maar vier. Drie hiervan zijn al onderdeel van een oblast, maar hebben nog wel enige zelfstandigheid. De vier autonome districten zijn; Tsjoekotka, Chanto-Mansië, Nenetsië en Jamalië. Alleen Tsjoekotka is echt zelfstandig.

Als laatste heeft Rusland nog 3 federale steden. Als sinds 1991 hebben Sint-Petersburg en Moskou deze status, aangezien het de twee grootste en belangrijkste steden van het land zijn. De federale steden vallen niet onder een oblast, republiek, etc, maar zijn zelf een soort van provincie bestaande uit de stad zelf en het gebied eromheen. Sinds 2014 heeft de stad Sebastopol ook deze status. Deze stad ligt op de Krim en was eerst onderdeel van Oekraïne. De meeste landen erkennen de stad niet als onderdeel van Rusland.

Demografie

Bevolking

Rusland telt circa 142 miljoen inwoners, maar de bevolkingsdichtheid is echter heel laag. Dit komt door de grootte van Rusland. Volgens de schattingen van de Verenigde Naties is Rusland nummer 9 in de lijst van landen met meeste inwoners. Hiermee staat het tussen Bangladesh en Japan. Kijk je naar de bevolkingsdichtheid staat Rusland echter op plek 219. Hoewel Rusland dus veel inwoners heeft, is dit in vergelijking met de grootte van het land erg weinig. Toch is de bevolking in Rusland niet eerlijk over het land verdeeld. Vooral in het Europese deel van Rusland, de gebieden in en rond de Oeral en in het zuidwesten van Siberië wonen veel mensen en liggen ook de grote steden. Het Verre Oosten (richting Japan) en het noorden van Rusland zijn dunbevolkt. Al je kijkt naar welke regio van Rusland het snelste groeit is dat Moskou, mede door de migratie. Als je alleen kijkt naar geboorten dan is dat de republiek Dagestan.

Rusland telt 10 miljoen meer vrouwen dan mannen. Dit betekent dat er een overschot aan vrouwen in Rusland is. Vooral de verschillen tussen mannen en vrouwen boven de 55 jaar zijn groot. Dit is mede te verklaren doordat de levensverwachting van vrouwen veel hoger is dan die van vrouwen. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie stierven veel mannen doordat de werkomstandigheden verslechterden en veel mannen bovendien te maken kregen met alcoholisme. De verslechterde levensomstandigheden en de migratie naar Europa en de Verenigde Staten zorgde ook ervoor dat de Russische bevolking daalde. Echter vind er de laatste jaren economische groei plaats, waardoor veel Russen uit de voormalige Sovjetrepublieken naar Rusland trekken. Pas sinds 2009 kent Rusland weer een geboorteoverschot. Dit komt mede door de sterker wordende economie, waardoor veel mensen het financieel aankunnen om kinderen te krijgen, en doordat de overheid het nemen van kinderen ook bevorderde.

Hoewel driekwart van de Russen in steden woont neemt de verstedelijking nog altijd toe. Het grootste gedeelte van de Russen, maar liefst 13%, woont in of rond de hoofdstad Moskou. Met name in steden is de bevolking bezig met zich te moderniseren. Vrouwen krijgen hierdoor op steeds latere leeftijd kinderen en tevens wist seksuele revolutie door te breken. Hoewel de economie is toegenomen gaat het nog niet helemaal goed met Rusland. Vooral de leefomstandigheden zijn nog altijd slecht. Hierdoor vindt er veel racisme plaats, met name tegen Joden en volkeren uit de Kaukasus, en is er een sterke vorm van nationalisme op komst.

Volkeren

Rusland telt ongeveer 160 volkeren. In 2002 is de laatste bevolkingstelling geweest, waarbij dit helemaal is uitgezocht. Met 79,8% zijn de Russen de grootste groep binnen het land. Daarnaast zijn nog grote groepen:

De overige 10,3% bestaat uit diverse volkeren, waaronder Duitsers, Chinezen, Azerbeidzjanen, Grieken, Georgiërs en Koerden. De Russische overheid erkent 48 van deze bevolkingsgroepen als kleine inheemse volkeren. De mensen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moeten ze op het historische grondgebied leven en houden ze zich nog altijd vast aan hun traditionele manier van leven. De meeste van deze volkeren leven in afgelegen gebieden, als het noorden van Siberië en het Verre Oosten. De Russische overheid zorgt ervoor dat deze volkeren zich aan bepaalde regels niet hoeven te houden om zo hun cultuur in stand te houden.

Taal

Rusland heeft een officiële taal, namelijk het Russisch. Onderwijs, politiek en officiële documenten zijn daardoor allemaal in het Russisch geschreven. Daarnaast hebben nog 28 talen een aparte officiële status. Dit gaat vooral om de oorspronkelijke talen. Toch spreekt iedereen naast zijn eigen taal ook het Russisch. Het Russisch is zelfs zo dominant dat veel ouders hun kinderen als moedertaal Russisch leren. Tsjetsjeens, Tuviens, Ingoesjetisch, Ossetisch en Tsjoevasjisch zijn de grootste minderheidstalen. Toch spreken veel Russen naast het Russisch ook internationale talen. Het Engels is hiervoor het grootst, gevolgd door het Duits, het Frans en het Spaans.

Religie

De grootste religie in Rusland is de Russisch-Orthodoxe Kerk. Rusland is overwegend christelijk en is dit sinds de 10e eeuw. Ook na het verbod op geloof in de Sovjet-Unie wist de kerk de grootste religie te blijven. Hoewel veel Russen niet heel erg met het geloof bezig zijn, staan ze toch positief tegenover de kerk. De kerk heeft immers grote invloed gehad op de Russische geschiedenis. De kerken die in de tijd van de Sovjet-Unie zijn gesloopt of vervallen worden al sinds de jaren 90 gerestaureerd en heropgebouwd. Ook het protestantisme en de Katholieke Kerk heeft aanhang in Rusland.

De tweede religie is de islam. Vooral de Turkse volkeren hangen de islam aan en er zijn ook islamitische republieken binnen Rusland, zoals Dagestan. Ook het boeddhisme komt oorspronkelijk in Rusland voor. Een bekend voorbeeld is de staat Kalmukkië, waar de Russische regering de laatste jaren Boeddhabeelden plaatst om toeristen te lokken. Tevens heeft het jodendom aanhang binnen Rusland. Veel Russen hangen het geloof aan wat in hun regio oorspronkelijk voorkomt.

Onderwijs

Russische kinderen zijn leerplichtig van hun 6e tot en met hun 17e. De basisschool en het voortgezet onderwijs zijn vaak een school in Rusland en kinderen blijven deze gehele periode op dezelfde school zitten. Het onderwijs is ingedeeld in 3 afdelingen, die weer bestaan uit meerdere klassen. In de eerste tot en met vierde klas (jaar 6-10) zitten de leerlingen in de eerste afdeling. Hier leren de kinderen basisdingen, zoals rekenen. In de vijfde tot en met negende klas (jaar 11-17) zitten de leerlingen in de 2e afdeling. Hier heeft iedere leerling een eigen vakkenpakket dat aansluit bij zijn eigen voorkeur en aanleg. Het vakkenpakket wordt samengesteld op basis waarin de leerling goed is of wat het graag als vak wil hebben. In de tiende en elfde klas (jaar 18-19) zitten de leerlingen in de 3e adeling. Hier hebben leerlingen een verplicht vakkenpakket met onder andere Russische literatuur, wiskunde, natuurkunde en een moderne vreemde taal. Tevens zijn er speciale scholen waar kinderen al vanaf de eerste klas Engels, Frans of wiskunde krijgen.

Qua hoger onderwijs zijn er academies en universiteiten. Het verschil tussen de twee is dat een universiteit opleidingen en studies aanbiedt in meerdere disciplines en academies alleen in een enkele discipline. Zo kan een universiteit zowel in de landbouw als techniek opleidingen en studies aanbieden en een academie alleen in de landbouw. Daarnaast zijn er nog instituten en deze bieden hetzelfde aan als academies. Instituten bieden het alleen iets meer "outside the box" aan, waardoor er op een instituut voor landbouw ook studies en opleidingen zijn voor technische voertuigen in de landbouw. Overigens bieden alle drie de soorten scholen zowel universitaire als beroepsgerichte opleidingen en studies aan.

In het hoger onderwijs duurt een studie of opleiding tussen de vier en vijf jaar. Bij iedere studie of opleiding zijn de eerste twee jaar breed en heeft men ook vakken als scheikunde, natuurkunde, wiskunde en talen. In de laatste twee of drie jaar wordt je studie of opleiding gespecialiseerder. Dan wordt je klaargestoomd voor een beroep in een bepaald onderdeel van de studie.

Cultuur

De haven van Sotsji.

Hoewel in West-Europa de Renaissance in het 15e eeuw plaats vond, was dit in Rusland pas in 17e eeuw. Echter stond nog steeds alle architectuur, literatuur en schilderkunst in het teken van het christendom. Na de 17e eeuw vond de Franse cultuur zijn thuis in Rusland. Rusland kende toen veel adel en ze lieten zich inspireren tot het toen invloedrijke Frankrijk. Gedurende de 19e eeuw ontwikkelde Rusland zich tot grootmacht op het gebied van cultuur.

Werelderfgoed

Hieronder staat een opsomming van de gebieden en monumenten die een plaatsje hebben op de werelderfgoedlijst van de UNESCO:


Architectuur en schilderkunst

Tot aan het begin van 20e eeuw woonden de gewone Russen in een zogeheten izba, een houten woning. Stenen huizen konden slechts betaald worden door de kerk, de adel, het keizerlijk huis en rijke burgers. Aan het einde van 19e eeuw werden Rusland veel oude Europese bouwstijlen gebruikt, maar in de tijd van Sovjet-Unie werden gebouwen veel moderner. Onder Stalin werden vaak enorme grote gebouwen gebouwd, maar veel mensen vonden dit te modern en te on-Russisch. Hierdoor leefde in de jaren 50 het neoclassicisme op, een bouwstijl van vroeger. Echter onder Chroesjtsjov werd veel gebruik gemaakt van sfeer- en karakterloze gebouwen met veel glas, beton en rechte lijnen. Veel woonblokken waren grijs en tussendoor waren parkjes, speeltuinen en vooral onkruid. Deze bouwstijl was typisch voor het communisme en veel steden, ook buiten Rusland, hebben deze gebouwen nog. Na de instorting van de Sovjet-Unie werden veel ervan gesloopt en vervangen door modernere gebouwen. Ook worden sinds de val veel oudere gebouwen, vooral kerken, opgeknapt. In de Sovjet-Unie was religie namelijk niet toegestaan.

Veel Russische kerken hebben overigens een eigen bouwstijl. Oudere Russische kerken kun je herkennen aan de centrale koepel. Naar mate de tijd vorderde werden de koepels hoger en ronder. Typisch aan de Russische kerken is dat er veel gangen en trappen zijn rond de kern van het gebouw. De bekendste kerk van Rusland is waarschijnlijk het Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods in Moskou.

Tot aan de achttiende eeuw was de kerk de belangrijkste opdrachtgever voor kunst, er was vrijwel geen andere kunst dan de religieuze. Onder tsaar Peter de Grote maakte Rusland kennis met de Europese wereld en zo ook met de schilderkunst. Veel Russische kunstenaars werden naar het buitenland gestuurd voor een opleiding. Veel Russische kunstenaars raakten geïnspireerd de Italiaanse renaissance en de klassieke oudheid. Later werden ook Russische dorp, landschappen, steden, personen en historische gebeurtenissen geschilderd. Nog later gingen kunstenaars naar steden als Parijs en Florence. Ze leerden nieuwe technieken en bovendien nieuwe culturen kennen. Later maakte Rusland kennis met nieuwe stromingen, zoals het symbolisme en het realisme.

Muziek en dans

Rusland kent vele componisten. De bekendste Russische componist is Pjotr Iljitsj Tsjajkovski. Tsjajkovski verbond de West-Europese muziek met de Russische en liet zich dan ook inspireren door Europese componisten, zoals Mozart. Tsjajkovski gebruikte in zijn composities veel walsmuziek en is vooral bekend van zijn balletmuziek. Hij schreef de muziek van twee bekende stukken, namelijk Het zwanenmeer en De Notenkraker. Overigens was niet iedereen blij met Tsjajkovski. Aan het eind van de jaren negentig was er een groep van vijf belangrijke Russische componisten, Het Machtige Hoopje. Zij vonden de Tsjajkovski's muziek veel te westers. Overigens kun je het oordeel van Het Machtige Hoopje in twijfel trekken, slechts één van de vijf componisten was een muzikale achtergrond. Het doel van Het Machtige Hoopje was om de Russische volksmuziek aantrekkelijk te maken door het in een nieuw jasje te doen.

Tevens staat Rusland bekend om haar ballet, wat uit Frankrijk was overgewaaid. Rusland kent drie bekende balletstukken. Als eerste De Notenkraker, wat meestal met de kerst wordt opgevoerd. Het stuk gaat in grote lijnen over het meisje Clara die op kerstavond wakker wordt en daarna getuige is van een gevecht tussen de zogeheten Muizenkoning en peperkoekmannetjes. De notenkraker blijkt uiteindelijk een knappe prins te zijn en de twee leven lang en gelukkig samen. Het Zwanenmeer gaat over een prinses die in een zwaan veranderd is en een prins die de vloek probeert te verbreken. Een detail uit dit stuk is dat de prinses een zwarte zwaan is en de rest van de zwanen wit zijn. Daarnaast is Doornroosje nog een bekend stuk, wat het klassieke sprookje verteld. Sprookjes en volksverhalen beïnvloeden het Russische ballet. In Rusland zijn er twee belangrijk balletgroepen, namelijk het Mariinskiballet uit Sint-Petersburg en het Bolsjojballet uit Moskou.

Russische literatuur

De bekendste Russische schrijver is waarschijnlijk Lev Tolstoj. Tolstoj is tevens een van de bekendste schrijvers uit de wereldliteratuur en bekend van drie romans. Zijn bekendste is waarschijnlijk Oorlog en Vrede. Oorlog en Vrede vertelt is grote lijnen het verhaal vijf adellijke families tijdens de oorlogen tegen Napoleon en de periode erna. Oorspronkelijk wilde Tolstoj een kort verhaal schrijven over een bepaalde opstand tegen de tsaar, maar geloofde hiervoor ook de oorzaken van deze opstand en mede de Napoleontische oorlogen te beschrijven. In plaats van een kort verhaal werd het een boek van een paar duizend bladzijden(!) en dat nog zonder dat hij überhaupt over de opstand heeft geschreven. Oorlog en Vrede is diverse malen verfilmd en is nog steeds verplicht om voor iedere Russische leerling te lezen. Twee andere bekende romans van hem zijn Anna Karenina en De dood van Ivan Iljitsj.

Een andere bekende Russische schrijver is Fjodor Dostojevski. Dostojevski schreef boeken die niet bepaald vrolijk waren, veel van zijn hoofdpersonages worden vernederd en lijden een hoop. Toch zit er in zijn boeken een boodschap van liefde en vergeving voor ieder mens in een wereld met zowel veel verdriet als veel schoonheid. Dostojevski's bekendse romans zijn Misdaad en Straf, De idioot en De gebroeders Karamazov.

Rusland kent ook modernere schrijvers. Een goede voorbeelden hiervan zijn Aleksandr Solzjenitsyn, Anatoli Rybakov en Guzel Jachina. Kenmerkend voor de Russische literatuur is dat de boeken veel diepgang hebben en er daarnaast veel passie is.

Russische keuken

De Russische keuken heeft veel invloed gehad. Hoewel er minder Russische gerechten bekend zijn in de wereld dan bijvoorbeeld Chinese, Japanse, Franse of Italiaanse, heeft de Russische keuken op een andere manier invloed gehad. In Rusland ontstond de traditie om de gerechten niet allemaal tegelijk op tafel te zetten, zoals in Europa het geval was. In plaats hiervan werd de maaltijd in gangen verdeeld, die elkaar opeenvolgde. Nog steeds is dit in veel (chique) restaurants het geval. Deze vorm van maaltijden serveren wordt service à la russe. Vanuit Rusland werd het door een ambassadeur meegebracht naar Frankrijk, waarna het heel Europa bereikte.

Rusland zelf kent een paar typisch Russische gerechten. Als eerste is er de stroganoffsaus, een pittige saus die vaak bij biefstuk geserveerd wordt. Een ander voorbeeld is de huzarensalade, die ook in Nederland erg populair is. Kaviaar komt oorspronkelijk ook uit Rusland, al kan het ook uit Iran komen. Sommige Russische gerechten komen ook uit Oost-Europa. Dit is bijvoorbeeld het geval met de sjasliek en de pierogi. Zakoeski zijn kleine gerechten die bij de borrel worden geserveerd, voordat men gaat avondeten. Rusland staat vooral bekend om haar sterke dranken, zoals wodka en berkensap.

Media

Sport

Rusland probeert veel sportevenementen binnen te halen. Begin 2014 werden de Olympische Winterspelen gehouden in de Russische badplaats Sotsji. Het is de tweede keer dat de Olympische spelen in Rusland worden gehouden. Het WK voetbal van 2018 wordt in Rusland gehouden.

Politiek

President en premier

Parlement

Politieke partijen en verkiezingen

Huidige situatie in Rusland

Relatie met andere landen

Defensie

Nationale symbolen

Fotogalerij

Zie ook

Bronnen en links

Links

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rusland&oldid=511920"