Oostenrijk-Hongarije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostenrijk-Hongarije
Österreich-Ungarn
Osztrák-Magyarország

Civil ensign of Austria-Hungary (1869-1918).svg       Austro-hungarian coat of arms 1914.svg Austro-Hungarian Monarchy (1914).svg

Hoofdstad Wenen en Boedapest
Aantal inwoners 51.390.223 (1910)
Oppervlakte 680.887 km² (1907)
Regeringsvorm Verenigd keizerrijk en koninkrijk (bondsstaat/dualisme)
Taal Duits, Hongaars, Tsjechisch, Pools, Oekraïens en vele andere
Munteenheid Oostenrijks-Hongaarse gulden
Oostenrijkse kroon (vanaf 1892)
Volkslied Kaiserhymne
Dynastie Habsburg
Verdragen Versailles en Trianon (1918)

Oostenrijk-Hongarije, ook bekend als de Donaumonarchie of de Dubbelmonarchie was een land in Midden-Europa tussen 1867 en 1918. Oostenrijk-Hongarije was rond 1900 na Rusland het grootste land in Europa en speelde een belangrijke rol in Europa. Het land ontstond uit het Keizerrijk Oostenrijk.

Het land had in 1910 ruim 51 miljoen inwoners en had als hoofdsteden Wenen en Boedapest. Als een van de verliezers van de Eerste Wereldoorlog werd Oostenrijk-Hongarije in 1918 door de overwinnaars, de geallieerden, in kleinere gebieden opgedeeld.

Uit Oostenrijk-Hongarije ontstonden 3 landen; de (sterk verkleinde) staten Oostenrijk en Hongarije (die dus nu van elkaar gescheiden werden) en Tsjechoslowakije. De nieuwe staten Polen en Joegoslavië werden deels gevormd door voormalig Oostenrijks-Hongaars gebied en Roemenië (dat al bestond) kreeg ook een groot brok toegeschoven. Oostenrijk en Hongarije zelf werden ministaten vergeleken bij het oppervlak dat ze binnen het oude Oostenrijk-Hongarije besloegen: ze raakten elk driekwart van hun oorspronkelijke omvang kwijt. Bij het driekeizerpunt grensde het land aan het Duitse Keizerrijk en het Keizerrijk Rusland.

Ontdekkingreizen

Er is één Oostenrijks-Hongaarse ontdekkingsreis bekend. Dat was een expeditie naar de Noordpool. Er werd een eiland in de Noordelijke IJszee ontdekt dat naar de Oostenrijkse keizer Franz-Jozefland werd genoemd (en nog steeds zo heet).

Moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este

De moord op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este (troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije) in Sarajevo vormde mede de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. De moord vond plaats op 28 juni 1914, toen de aartshertog samen met zijn vrouw een bezoek bracht aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijks-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina.

Uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije

Tsjechoslowakije werd op 28 oktober 1918 gevormd uit Bohemen, Moravië en Slowakije. Joegoslavië werd een dag later gevormd uit de koninkrijken Servië en Montenegro, de voormalige Oostenrijkse gebieden Krain, Kroatië-Slavonië, Dalmatië, Bosnië-Herzegovina en Vojvodina. Op 1 november 1918 werd in Hongarije een zelfstandige regering gevormd. Op 12 november 1918 werd de eerste Oostenrijkse republiek uitgeroepen. Door de ontbinding van Oostenrijk-Hongarije ontstond een politiek vacuüm in Centraal-Europa, dat wil zeggen dat de nieuwe situatie gemakkelijk tot onderlinge conflicten kon leiden. Oostenrijk en Hongarije gingen dus onafhankelijk verder.


Galerij

Geschiedenis van Oostenrijk
Tot 700
Noricum
Van 700 tot 1000
Markgraafschap Oostenrijk
Van 1000 tot 1800
Oostenrijkse Kreits
Hertogdom Oostenrijk
Aartshertogdom Oostenrijk
Habsburgse monarchie
Van 1800 tot 1919
Keizerrijk Oostenrijk
Ausgleich
Oostenrijk-Hongarije
Duits-Oostenrijk
Van 1919 tot nu
Eerste Oostenrijkse Republiek
Anschluss
Ostmark
Geallieerde bezettingszones
Tweede Oostenrijkse Republiek
Portaal : Oostenrijk
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oostenrijk-Hongarije&oldid=759815"