Servië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Servië
Република Србија
Republika Srbija

Flag of Serbia.svg Coat of arms of Serbia.svg Europe-Serbia.svg

Hoofdstad Belgrado
Aantal inwoners 7.111.024 (2017)
Oppervlakte 77.474 km²
Regeringsvorm Republiek
President Aleksandar Vučić (sinds 2017)
Godsdienst Oosters-orthodox (84,6%)
Rooms-katholiek (5%)
Islam (4,9%)
Protestant (4%)
Joods (1,5%)
Taal Servisch (српски)
Munteenheid Servische dinar
Volkslied Bože Pravde
Nationale feestdag Dag van de Republiek (3 juni)
Landcode SRB


Servië (Officieel: Republiek Servië), is een land in het zuidoosten van Europa en grenst aan: Noord-Macedonië, Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Roemenië en Bulgarije. De hoofdstad van Servië is Belgrado

Geschiedenis

Servië heeft eigenlijk twee keer bestaan, voor de Eerste Wereldoorlog was het een onafhankelijk land, maar na de Eerste Wereldoorlog ging het op in Joegoslavië. Toen Joegoslavië uit een viel werd het weer onafhankelijk.

Langste rivieren

 • Donau 588 km (totaal 2783 km)
 • Zapadna Morava 308 km (308 km)
 • Juzna Morava 295 km (295 km)
 • Ibar 272 km (272 km)
 • Drina 220 km (346 km)
 • Sava 206 km (945 km)
 • Timok 202 km (202 km)
 • Velika Morava 185 km (185 km)
 • Tisa 168 km (966 km)
 • Nisava 151 km (218 km)
 • Tamis 118 km (359 km)
 • Begej 75 km (244 km)

Seizoenen

Servië kent vier seizoenen. De winter duurt van december tot en met februari. Tijdens de wintermaanden kent hoofdstad Belgrado gemiddeld zo’n twintig dagen waarbij de temperatuur onder het vriespunt blijft. Gemiddeld bijna dertig dagen per jaar valt er sneeuw in Belgrado (Beograd). In de zuidelijke helft van Servië valt aanzienlijk meer sneeuw. Hier vind je bergketens zoals de Dinarische Alpen, het Rodopegebergte en het Balkan Gebergte. Door de grotere hoogtes is het hier in de winter in de regel kouder en valt er meer sneeuw. Vooral in de Dinarische Alpen, in het zuidwesten van Servië, is er een redelijke kans op een flink pak sneeuw in de periode november tot maart. Het noorden van Servië ligt voor een groot deel op de Pannonische vlakte, een grote vlakte in Centraal-Europa die ontstaan is toen de Pannonische Zee zo’n vijf miljoen jaar geleden opdroogde. Dit deel van Servië heeft minder kans op sneeuw. Door de aanvoer van koude lucht vanuit het noorden is er wel kans op periodes met extreme kou.

Vanaf maart stijgt de kans op dagen met lenteachtig weer, in april is er een definitieve omslag naar de lente en kunnen de thermometers regelmatig twintig graden of meer aangeven. De lente duurt relatief kort, meestal krijgt het weer vanaf eind mei een overwegend zomers karakter. De maanden juni, juli en augustus zijn de officiële zomermaanden. In de praktijk telt ook de maand september nog een groot aantal zomerse dagen voordat in oktober de herfst pas echt invalt. Herfst in Servië betekent een redelijk snelle daling in temperatuur. Binnen drie maanden daalt de gemiddelde middagtemperatuur met maar liefst twintig graden. In tegenstelling tot landen die direct aan zee gelegen zijn staat de herfst in Servië niet automatisch gelijk aan veel regen. Over het algemeen wordt de hoeveelheid neerslag per maand in de herfst beperkt tot gemiddeld veertig tot maximaal zo’n zestig millimeter.

Zomers

De zomermaanden in Servië zijn warm en vrij zonnig. Met gemiddelde middagtemperaturen die tussen de 25 en 30 graden liggen en in de maanden juli en augustus gemiddeld negen uren aan zonneschijn per dag mag Servië zich wat betreft zomerweer meten aan veel zonbestemmingen langs de Middellandse Zee. Echter kent Servië geen kustgebied of stranden waardoor het als zomerzonbestemming niet de populariteit zal kunnen halen zoals bijvoorbeeld buurland Kroatië die wel heeft. Wie Servië in de zomer bezoekt kan geconfronteerd worden met extreme hitte. Indien er een hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland ligt dan wordt hete lucht vanuit zuidelijke richting naar de Balkan aangezogen. De middagtemperaturen in Servië lopen dan gemakkelijk op tot onaangename waardes van tegen of zelfs rond de veertig graden Celsius.

Fotogalerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Servië&oldid=604130"