Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Roemenië

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Roemenië
România

Flag of Romania.svg Coat of arms of Romania.svg EU-Romania.svg

Hoofdstad Boekarest
Aantal inwoners 21.529.967 (2017)
Oppervlakte 238.391 km²
Regeringsvorm Republiek
President Klaus Iohannis (sinds 2014)
Premier Viorica Dăncilă (sinds 2018)
Godsdienst Oosters orthodox (87%)
Taal Roemeens (Română)
Munteenheid Roemeense leu
Volkslied Deșteaptă-te, române!
Nationale feestdag Dag van de Vereniging (1 december)
Landcode RO


Roemenië is een land in het oosten van Europa en grenst aan Bulgarije, Servië, Hongarije, Moldavië, Oekraïne en de Zwarte Zee. De hoofdstad is Boekarest. Het Roemeens is een Romaanse taal en lijkt hierdoor op het Frans, Italiaans en Spaans. Roemenen zijn van oorsprong een gemengd volk. Hun voorouders waren de Romeinen en de Daciërs. De grootste havenstad van Roemenië is Constanţa.

Roemenië is 8 keer zo groot als Nederland. De Roemeense bevolking bestaat naast Roemenen (89,5%) ook uit Hongaren (6,6%), Roma (2,46%) en Duitsers (0,28%), namelijk Saksen en Schwaben uit het gebied Transsylvanië dat in centraal Roemenië ligt. Vroeger waren de Duitsers in veel grotere aantallen, maar die zijn vooral tijdens het communistische regime (1945-1989) het land ontvlucht.

Cijfers

Landschap en de geografie

Roemenië bestaat voor ongeveer even grote delen uit bergland, hoogtevlakten en laagtevlakten. Ondanks het bergachtige land van Roemenië is de gemiddelde hoogte slechts 350 meter. Het hoogste punt van Roemenië is de Moldoveanu in het Fagarasgebergte (Muntii Fagarasului) in de Transsylvaanse Alpen, 2548 meter. In het westen ligt het Bihorgebergte met als hoogste top de Curcubata, 1848 meter.

De Karpaten zijn minder hoog dan in de Alpen, maar stammen uit ongeveer hetzelfde geologische tijdperk. De Karpaten worden vaak onderverdeeld in de Oostelijke Karpaten (Carpatii Orientali), de Zuidelijke Karpaten (Carpatii Meridionali) en de Westelijke Karpaten (Carpatii Occidentali). De Karpaten verdelen Roemenië in drie landstreken: ten noordwesten Transsylvanië, ten zuiden Walachije en ten oosten Moldavië. Langs de kust, ten oosten van de Donau, ligt de Dobroedzja. Het zuiden van Roemenië bestaat vooral uit vlakte, campia română (Roemeense vlakte), de Beneden-Donauvlakte. Het Karpatengebergte sluit de hoogvlakte van Transsylvanië (Roemeens: Transilvania)in. In het westen van Walachije (Romeens: Walachia of Tara Romaneasca) gaan de Transsylvaanse Alpen of Zuid-Karpaten over in de vlakte van Oltenië (Roemeens: Oltenia).

Het oostelijke deel van de Walachijse Vlakte wordt ingenomen door de in cultuur gebrachte Baragansteppe. In Moldavië gaat het centrale deel van de Oost-Karpaten over in het Bîrladplateau. Ten noorden van dit plateau ligt de golvende vlakte van Iaşi uit, ten zuiden ervan de vlakte van Focsani, die weer aansluit bij de Donauvlakte met het plateau van Dobroedzja (Roemeens: Dobrogea), een betrekkelijk hoge, heuvelachtige kuststreek bestaande uit een oeroude geërodeerde rotsmassa. In de bosrijke Oostelijke Karpaten liggen enkele vulkanische berggebieden, zoals de Muntii Calimanului en de Muntii Harghitei.

Roemenië kent verschillende soorten bodems. In de gebergten overheersen podzolbodems, op de hoogvlakten veenbodems en in de verschillende laagten van Transsylvanië bruine bosbodems. In de vlakten ontwikkelden zich de voor Oost-Europa kenmerkende kastanjebruine bodems en zwarte aarde. Roemenië is een land met veel druipsteengrotten en andere karstverschijnselingen.

Fotogalerij

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Roemenië&oldid=518756"