Verdrag van Trianon

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het oorspronkelijke Hongarije.

Het Verdrag van Trianon is een verdrag uit 1920. Het verdrag werd gesloten op 4 juni 1920 in het Groot Trianon van het Kasteel van Versailles. In het verdrag sloten de Geallieerden vrede met Koninkrijk Hongarije.

Voorgeschiedenis

Zie Eerste Wereldoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hongarije en Oostenrijk waren tijdens de Eerste Wereldoorlog één land, Oostenrijk-Hongarije. Na de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk. Oostenrijk-Hongarije was woest en verklaarde de oorlog met Servië, aangezien de moordenaar een Serviër was. Uiteindelijk gingen een heleboel landen zich ermee bemoeien. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, het Ottomaanse Rijk, Keizerrijk Rusland (later Sovjet-Unie) en het Duitse Keizerrijk. Hierdoor ontstond de Eerste Wereldoorlog, deze oorlog zou in totaal 4 jaar duren. In 1918 was de oorlog afgelopen. Door het Verdrag van Versailles werd vrede gesloten met het Duitse Keizerrijk. Hierna kwamen er nog 4 andere verdragen, waaronder het Verdrag van Trianon.

Inhoud

Albert Apponyi werd naar Frankrijk gestuurd voor het verdrag. Hij was er voor Hongarije met een paar anderen. De geallieerden en Hongarije zouden onderhandelen, maar toch ging het iets anders. Hongarije moest precies doen wat de geallieerden wilden. Het oorspronkelijke Hongarije moest maar liefst 71% van het grondgebied afstaan. Hierbij kregen omringende landen vier gebieden:

Gevolgen

Met het weggeven van de gebieden was geen rekening gehouden of er ook Hongaren in de gebieden woonden. Bij de meeste gebieden woonden er alleen maar andere bevolkingsgroepen, die het niet zo erg vonden. In veel steden, Transsylvanië en de grens met Tsjecho-Slowakije woonden wel veel Hongaren. Uiteindelijk kwamen door het verdrag 3,3 miljoen Hongaren buiten Hongarije te wonen. De Amerikaanse president Woodrow Wilson wilde het veranderen. Hier kwam niks van terecht. In de stad Sopron en omgeving werd een referendum gehouden, later zou deze stad wel bij Hongarije komen te horen.

Niet alleen de bevolking was gescheiden, ook de economie was ingestort. De meeste mijnen en bossen lagen nu buiten Hongarije. Het spoorwegennet lag stil, omdat het nu over de grenzen liep. Ook was Hongarije zijn haven in Fiume kwijt. Er was een hoge werkloosheid en Hongarije moest ook nog eens de gemaakte schade gaan betalen. Hongarije maakte een aantal keer een nieuw verdrag, maar deze werden afgewezen. De andere Centralen kregen dit wel voor elkaar. Het gevolg was dat Hongarije bondgenoot werd van Nazi-Duitsland. De meeste mensen noemden het verdrag ook niet het Verdrag van Trianon, maar het Trauma van Trianon. In 1938 wilde Wenen dat Tsjecho-Slowakije het stuk grond weer terug gaf aan Hongarije. En later werd Noord-Transsylvanië teruggeven aan Hongarije.

Tijdens de Vrede van Parijs werden de grenzen aan gehouden van het verdrag van Trianon. In Hongarije is er een partij die weer een groot-Hongarije wil, namelijk de MIÉP.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verdrag_van_Trianon&oldid=775613"