Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Rijeka

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Fiume)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De hoofdstraat van Rijeka: De Korzo

Rijeka is de op-twee-na grootste stad van het land Kroatië. Alleen Zagreb en Split hebben meer inwoners. In de stad zelf wonen 128.624 inwoners, de agglomeratie heeft 213.666 inwoners.

De stad ligt aan de Adriatische Zee. Rijeka heeft dan ook een zeehaven. Rijeka ligt in de Kvarner, een grote baai, maar omdat deze baai heel diep is, kunnen de schepen makkelijk bij Rijeka komen.

Rijeka heeft lange tijd bij het Habsburgse Rijk gehoord. Het heette toen Fiume met gebied. Tussen 1920 en 1924 was Rijeka een onafhankelijk land onder de naam Vrijstaat Fiume. Fiume is de Italiaanse naam van Rijeka. Vroeger woonden er namelijk vooral Italianen in de stad.

De meeste winkels vindt men in de hoofdstaart van Rijeka: De Korzo. Het oude centrum ligt achter deze straat. Om van de Korzo naar het oude centrum te gaan, moet je onder de gele klokkentoren door lopen. Aan een andere kant van het centrum mondt de rivier de Rječina uit in de Adriatische Zee. Op het laatste stukje is de Rječina ook een jachthaven.

Rijeka heeft een (voor Kroatische begrippen) druk treinstation, maar vergeleken met stations in Nederland en België is het maar rustig. Uit de haven van Rijeka vertrekken ook veel ferry's naar de omliggende eilanden. Op het eiland Krk ligt het vliegveld van Rijeka. op zo'n klein half uurtje rijden van het centrum. Om er te komen moet men wel eerst de tolbrug over naar Krk. Het luchthavengebouw zelf is klein, oud en armoedig. Het is dan ook een rustig vliegveld: In 2013 waren 140.776 passagiers, dat is wél bijna twee keer zoveel als in 2012!

PartnerstedenAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijeka&oldid=359822"