Geallieerden (Eerste Wereldoorlog)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de begin jaren van de 20e eeuw waren er veel spanningen in Europa. Men wist dat er binnenkort een oorlog zou uitbreken, en daarom begonnen landen onderling bondgenootschappen te sluiten. Dat wil zeggen, als het ene land wordt aangevallen, is de bondgenoot verplicht het land te hulp te schieten.

Loopgravenoorlog

Op 28 juni 1914 werd aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk doodgeschoten door een Servische nationalist die Gavrilo Princip heette. De aartshertog was op bezoek in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië. Dit was de druppel die de emmer liet overlopen.

Oostenrijk verklaarde Servië de oorlog, maar Servië had bondgenoten. Dat zijn de geallieerden, ook wel de triple Entente (spr. uit: an-tánte) genoemd:

Deze landen vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de Centralen. Nederland zat nergens bij want die was neutraal. Ook België was neutraal, maar de Duitsers besloten toch om België aan te vallen.

Video

Zie ook

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geallieerden_(Eerste_Wereldoorlog)&oldid=746959"