Boekarest

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boekarest
ROU Bucharest Flag.png       ROU Bucharest CoA.svg
Bucharest in Romania 1.png
Land Vlag van Roemenië Roemenië
Regio Walachije
District Boekarest
Burgemeester Nicușor Dan
Oppervlakte 240 km2
Inwoners 1.829.087
Dichtheid
Postcode(s)
Netnummer(s)
Rayons
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

Boekarest (Roemeens: Bucureşti) is de hoofdstad en het industriële en het centrum van Roemenië. De stad heeft een oppervlakte van 228 km² en heeft 2,106,144 inwoners (in 2016). Dit maakt Boekarest de zesde grote stad in het Europese Unie. De huidige burgemeester is Gabriela Firea. De stad ligt in het zuidoosten van Roemenië, aan de rivier de Dâmboviţa (zijrivier van de Donau.

Voor een Europese stad in Boekarest tamelijk jong; het werd in 1459 voor het eerst genoemd. Sinds 1862 het de hoofdstad van Roemenië en is tegenwoordig de plaats voor de Roemeense media, cultuur en politiek. De stad stond tussen de twee wereldoorlogen bekend om zijn prachtige gebouwen en werd ook wel Klein Parijs of Parijs van het Oosten genoemd. Van deze stad is tegenwoordig weinig meer over. Een aardbeving uit 1977, de Tweede Wereldoorlog en de communistische periode zorgden ervoor dat veel gebouwen vervangen werden, maar toch staat nog een gedeelte overeind.

Geschiedenis

Oudheid

Een aantal voorwerpen gevonden rondom Boekarest

Boekarest was gedurende de oudheid bedekt met veel bossen. Hierdoor ontwikkelde de stad zich gedurende de oudheid niet en bleef het een kleine nederzetting. In de buurt van de stad hadden de Daciërs verschillende nederzettingen. Rondom Boekarest waren verschillende handelscontacten met de Romeinen. Dit weet men door de verschillende munten die in de grond gevonden zijn. Het gebied heeft nooit deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk en pas toen de Daciërs terugkeerden in het gebied werd het gebied dan ook "Romeins gemaakt". In de eeuwen erop hebben verschillende Slavische volkeren rond het gebied nederzettingen gebouwd. Deze volkeren werden gedurende de middeleeuwen "Roemeens gemaakt".

Middeleeuwen

Het oude prinselijke hof

In 1459 wordt Boekarest voor eerst genoemd. Volgens het document had Boekarest gediend als woonplaats voor de prins Vlad Dracula, waarop de roman Dracula later gebaseerd werd. Het werd al snel de zomerresidentie van de adellijke familie. De stad werd in 1476 geplunderd door de Moldavische prins Ștefan cel Mare. In 1595 werd Boekarest platgebrand door de Turken. De stad werd weer opgebouwd en maakte een periode van groei door. Het werd in 1698 de hoofdstad van het vorstendom Walachije.

Gedurende de 18e eeuw was Boekarest het onderwerp van een conflict tussen Rusland, Oostenrijk en het Ottomaanse Rijk. In 1828 bezette de Russen zelfs de stad, maar droegen deze een jaar later weer over aan de prins van Walachije. Op 23 maart 1847 vond opnieuw een grote brand plaats, waarbij een derde van de stad afbrandde. Opnieuw werd de stad tussen 1853 en 1854 bezet door de Russen. Zij droegen Boekarest weer over aan de Oostenrijkers, maar deze gaven de stad in 1857 weer terug. In 1858 werd er in de stad een conferentie gehouden tussen Walachije en Moldavië, dat leidde tot het ontstaan van Roemenië.

Ontwikkeling tot hoofdstad

Boekarest in 1837

Sindsdien ontwikkelde Boekarest zich snel en in 1862 werd het de hoofdstad van het verenigde Roemenië. Dit betekent dat Boekarest al sinds het ontstaan van het land de hoofdstad ervan is. De stad profiteerde enorm van het ontstaan van Roemenië. Met de economie ging het erg goed en er werden veel grote, rijk versierde gebouwen gebouwd. Deze gebouwen werden geïnspireerd door de stad Parijs. In de eclectische (van alles wat) architectuur van de stad zijn historische, communistische en moderne stijlen vertegenwoordigd.

Sinds 1900

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad in 1916 bezet door de Duitsers. De Roemeense regering verplaatste toen alle hoofdstedelijke functies tijdelijk naar Iași. In 1918 werd de stad bevrijd en toen werd Boekarest ook weer de hoofdstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Boekarest veelvuldig gebombardeerd door de Amerikanen en Britten. Veel gebouwen overleefden de bombardementen niet. Onder het bewind van de dictator Nicolae Ceaușescu werden hele historische wijken verwoest. Veel oude kerken werden vervangen door communistische gebouwen. Alleen voor het Parlementspaleis moest al een hele wijk sneuvelen.

Boekarest in 1941

Op 4 maart 1977 werd de stad getroffen door een zware aardbeving. Er waren 1570 doden en 11.000 gewonden. Veel gebouwen waren gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog en waren nog niet verstevigd. 35.000 gebouwen raakten verwoest, waarvan 33 grote gebouwen instortten. De schade was 2 miljard dollar en de Roemeense regering koos ervoor om er simpele gebouwen voor terug te bouwen. Na de Roemeense Revolutie van 1989 raakte het regime van Ceaușescu ten val.

Sinds 2000 wordt geprobeerd om de stad in haar oude glorie weer te herstellen. Veel gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog worden herbouwd en gerestaureerd. Op deze manier probeert men de stad weer terug te krijgen in de oorspronkelijke staat.

Bezienswaardigheden

De stad Boekarest heeft een hoop bezienswaardigheden. Het gigantische parlementspaleis is het symbool van de stad. Het paleis is één van de grootste gebouwen ter wereld en is het huis van het Roemeense parlement. Oorspronkelijk werd het paleis gebruikt om bevriende staatshoofden te ontvangen. Naast het parlement is ook een museum in het gebouw gevestigd. Muzeul Satului is een openluchtmuseum dat het leven in een Roemeens dorp weergeeft. Het museum geeft een beeld van Roemenië vanaf de oudheid tot en met de 20e eeuw. Het Roemeens Atheneum is het concertgebouw van de stad en is gebouwd in een Romeinse/Griekse stijl. Aan de voorzijde aan de universiteit van de stad is een groot plein, het Piața Universității. Hier staan verschillende beelden van belangrijke Roemeense mensen, zoals Michaël de Dappere. In het centrum is een groot open park genaamd het Cișmigiupark. Een ander park is het Koning Michaël I park. Wie Roemeense films kijkt zal vast het station București Nord. In veel films komt het station voor. Kilometrul Zero is een belangrijk monument in de stad. Vanaf dit moment worden de afstanden gemeten naar andere Roemeense steden. Tegenwoordig liggen deze steden in Moldavië. Het oudste hotel van de stad is Hanul lui Manuc.

Bestuurlijke indeling

Sectoarebuc.png

De stad staat officieel bekend als Municipiul Bucureşti (Gemeente Boekarest), en zit op hetzelfde administratieve niveau als de Roemeense districten. De gemeente Boekarest is onderverdeeld in zes sectoren. Deze zes sectoren zijn:

  • Sector 1
  • Sector 2
  • Sector 3
  • Sector 4
  • Sector 5
  • Sector 6

Economie

Economisch gezien, is Boekarest de meest bloeiende stad van Roemenië en is het een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa. Als meest ontwikkelde stad in Roemenië, heeft Boekarest ook een groot aantal faciliteiten.

Partnersteden

De partnersteden van Boekarest zijn:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boekarest&oldid=799613"