Boekarest

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Boekarest

Boekarest (Roemeens: Bucureşti) is de hoofdstad en het industriële en het centrum van Roemenië. Boekarest heeft een oppervlakte van 228 km² en heeft 1.677.985 inwoners (in 2011). De huidige burgemeester is Sorin Oprescu.

De stad ligt in het zuidoosten van Roemenië, aan de rivier de Dâmboviţa (zijrivier van de Donau. Met ruim 2 miljoen inwoners, is Boekarest de grootste stad van het Roemenië en op Istanbul en Athene na de grootste stad van Zuidoost-Europa. De burgemeester is Sorin Oprescu.

Boekarest is een oude stad, want de eerste vermelding dateert al uit 1459. Sindsdien ontwikkelde Boekarest zich snel en in 1862 werd het de hoofdstad van het verenigde Roemenië. Nu is het het centrum van de Roemeense media, cultuur en kunst. In de eclectische (van alles wat) architectuur van de stad zijn historische, communistische en moderne stijlen vertegenwoordigd. Tussen de Wereldoorlogen werd Boekarest het "Klein Parijs" (Micul Paris) of "Parijs van het Oosten" genoemd omdat de stad in die tijd erg elegant was. Sindsdien is echter een groot deel van het historische centrum verwoest, eerst in de Tweede Wereldoorlog en later door de aardbeving van 1977 en door de politiek van systematiseren onder Nicolae Ceauşescu, waarvoor hele stadsdelen moesten wijken. Niet veel van het oude centrum is overgebleven. Sinds de jaren '90 kent Boekarest een economische en culturele opbloei.

Volgens de officiële volkstelling van januari 2006 heeft Boekarest 1.930.390 inwoners. Groot-Boekarest (met voorsteden) 2,6 miljoen inwoners. Boekarest is de op 5 na grootste stad van de Europese Unie.

Economisch gezien, is Boekarest de meest bloeiende stad van Roemenië en is het een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa. Als meest ontwikkelde stad in Roemenië, heeft Boekarest ook een groot aantal faciliteiten.

De stad staat officieel bekend als Municipiul Bucureşti (Gemeente Boekarest), en zit op hetzelfde administratieve niveau als de Roemeense districten. De Gemeente Boekarest is onderverdeeld in zes sectoren.

Partnersteden

De partnersteden van Boekarest zijn:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boekarest&oldid=426552"