Gibraltar

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Gibraltar
Gibraltar

Flag of Gibraltar.svg Coat of arms of Gibraltar1.svg Location Gibraltar EU.png

Hoofdstad Gibraltar
Aantal inwoners 29.396 (2017)
Oppervlakte 6 km²
Regeringsvorm Brits territorium
Koningin Elizabeth II (sinds 1952)
Godsdienst Christendom
Taal Engels (English)
Munteenheid Gibraltarees pond
Landcode GIB
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Gibraltar is een stukje gebied van het Verenigd Koninkrijk, helemaal in te zuidelijkste puntje van Spanje. Het is eigenlijk een stad, die ligt op een klein schiereilandje. Het grootste stuk van het schiereiland wordt ingenomen door een enorme rots. Zo'n gebied dat bij een land hoort maar ver ervan weg ligt, heet "overzees gebied". Gibraltar is dus een overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk.

Gibraltar ligt aan de kust, langs de Straat van Gibraltar. Dat is de smalle doorgang van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee. Lang geleden, in het jaar 711, stak een krijgsheer uit het noorden van Afrika daar de zee over naar Spanje. Hij heette Tarik ibn Zijad en was een leider van de Berbers, een volk uit Noord-Afrika. Het schiereiland (dat toen vooral nog een grote rots was) werd naar hem vernoemd: Djebel Tarik (Rots van Tarik). Later veranderde die naam steeds een beetje tot het Gibraltar was.

Foto-galerij

Vlag en wapen

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gibraltar&oldid=570560"