Berbers

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verspreiding van de Berbers in Noordwest Afrika

Verspreiding van de Berbers in Noord-Afrika.

         Shleuhs          Berbers (Midden-Atlas)
         Riffijnen          Chenwa
         Kabylen          Chawi
         Toearegs          Sahara Berbers

Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Een andere naam voor de Berbers is Imazighen. Men denkt dat het woord berber is afgeleid van het Griekse woord barbaroi. Dat is de naam die de Grieken gaven aan elk volk dat geen Grieks sprak en niet mee deed aan de Griekse beschaving. Grieken gaven die naam eerst aan stammen uit het noorden. De Grieken vonden dat als zij spraken, leek alsof ze alleen maar "barbarbarbar" zeiden. In Marokko heten Berbers Imazighen. Dat betekent "vrije mensen".

Bekende Berbers zijn bijvoorbeeld:

Taal

In 2003 besloot de Marokkaanse overheid dat het Tamazight op school zou worden onderwezen. Er moest toen beslist worden in welk schrift het geschreven zou worden.

Schriftsoorten

Er werden drie schriftsoorten voorgesteld om te gebruiken voor het schrijven van Tamazight:

  1. Het Arabische schrift
  2. Het Latijnse schrift
  3. Het Tifinagh.

De islamitische partijen en de arabisten gaven de voorkeur aan het Arabische schrift, terwijl de Imazighen-organisaties de voorkeur aan het Latijnse schrift gaven, omdat die laatste schrijfwijze internationaal gebruikt wordt. Maar uiteindelijk besloot men om het Tamazight in het Tifinagh te onderwijzen. Het Koninklijk Instituut voor de Imazighische cultuur in Marokko koos het Tifinagh als het schrift voor Tamazight.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Berbers&oldid=516913"