Georgië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgië
საქართველო

Flag of Georgia.svg Greater coat of arms of Georgia.svg Georgia (orthographic projection with inset).svg

Hoofdstad Tbilisi
Aantal inwoners 4.926.330 (2017)
Oppervlakte 69.420 km²
Regeringsvorm Republiek
President Salome Zoerabisjvili (sinds 2018)
Premier Mamuka Bakhtadze (sinds 2018)
Godsdienst Orthodox (88,6%)
Islam (9,9%)
Taal Georgisch (ქართული ენა)
Munteenheid Lari
Volkslied Tavisoepleba
Nationale feestdag 26 mei
Landcode GEO


Georgië is een land dat op de grens ligt tussen Europa en Azië. Het grenst aan: Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de Zwarte Zee, de hoofdstad is Tbilisi. Geogië is lid van de Raad van Europa en beschouwd zich zelf dan ook als lid van Europa. Dat Georgië grotendeels in Azië ligt en maar een klein deel in Europa is het een transcontinentale staat. Georgië heeft vaak ruzie met buurland Rusland. In het noordwesten van Georgië ligt de in feite onafhankelijke staat Abchazië, maar die wordt maar vier landen erkend.


Geschiedenis

Georgië was in 5000 v. Chr. al bewoond. In 65 voor Christus werd het veroverd door de Romeinen. In 337 werd het christendom de officiële godsdienst, waarmee het een van de eerste landen was dat het christendom als staatsgodsdienst instelde. Van de 7de tot en met 9de eeuw toen kwam Georgië in handen van de islamitische Arabieren.

Daarna was het een tijdje een onafhankelijk koninkrijk. Deze tijd staat bekend als de Gouden Eeuw van Georgië. Later werd het door de Ottomanen veroverd.

In 1804 kwam Georgië in handen van de Russen. Na de Eerste Wereldoorlog waren ze van 1918 tot 1921 onafhankelijk, maar daarna werd het onderdeel van Sovjet-Unie. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd het onafhankelijk. De relatie met Rusland bleef gespannen. In 2008 was er zelfs een oorlog over Zuid-Ossetië.

Foto-galerij

Vlag en wapen

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Georgië&oldid=577753"