Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Noord-Atlantische Verdragsorganisatie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf NAVO)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noord-Atlantische Verdragsorganisatie
North Atlantic Treaty Organization
Organisation du traité de l'Atlantique Nord

Vlag van de NAVO Embleem van de NAVO North Atlantic Treaty Organization (orthographic projection).svg

Bestuurscentrum Brussel, België
Werktaal Engels & Frans
Overige talen Nederlands, Spaans, Portugees, Italiaans, Kroatisch, Tsjechisch Slowaaks, Noors, Deens Pools, Albanees, Grieks, Roemeens, Bulgaars, Litouws, Lets, Ests & Turks
Lidmaatschap 30 leden
Inwoners 909.600.706 (2015)
Confederatievorm Verdragsorganisatie

Op 4 april 1949 werd in Washington D.C. de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) opgericht door de Verenigde Staten van Amerika, Canada en tien Europese landen: België, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

In 1952 werden Griekenland en Turkije lid van de NAVO, gevolgd door de Bondsrepubliek Duitsland in 1955 en Spanje in 1982. In 2006 zijn ook Polen, Tsjechië en Hongarije toegetreden. Inmiddels zijn 30 landen toegetreden tot de NAVO.

De oprichting van de NAVO werd ingegeven door de ontwikkelingen in Midden- en Oost-Europa. De West-Europese landen en de Verenigde Staten waren bezorgd over de opmars van het communisme en het conventionele overwicht (tanks, artillerie en troepen) van de Sovjet-Unie.

De belangrijkste taak van het Bondgenootschap is de gemeenschappelijke verdediging van het grondgebied van de lidstaten. Een aanval tegen één (of meer) van de lidstaten wordt beschouwd als een aanval tegen alle lidstaten, aldus een artikel van het verdrag

Lidstaten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noord-Atlantische_Verdragsorganisatie&oldid=630387"