Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Lets

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaart van Letland. Hoe donkerder, hoe meer mensen het Lets als moedertaal hebben.

Het Lets (in het Lets: Latviešu) is de officiële taal van Letland en een van de officiële talen van de Europese Unie. Lets is een van de Baltische talen en daarmee verwant aan het Litouws. In totaal zijn er zo'n 2 miljoen moedertaalsprekers van het Lets. Zo'n 1,3 miljoen mensen spreken het als eerste taal. Lets is de belangrijkste taal van Letland, maar niet de enige. Een kwart van de bevolking spreekt Russisch en er zijn ook veel mensen die Latgalisch spreken, een Lets dialect dat door sommigen als een aparte taal wordt gezien.

Het Lets is een erg behoudende taal. De taal is weinig veranderd en lijkt nog erg op de vroege Indo-Europese talen. Veel woorden lijken erg op woorden uit het Latijn of Sanskriet. De taal telt zeven naamvallen: nominatief, genitief, datief, accusatief, instrumentalis, locatief en vocatief. Woorden kunnen twee geslachten hebben: mannelijk of vrouwelijk. Verder is het Lets wel iets minder behoudend dan het Litouws, maar nog steeds is het een erg conservatieve taal.

Lets wordt geschreven in het Latijns alfabet. Extra letters zijn Ģ, Ķ, Ļ en Ņ. Ook krijgen sommige klinkers een liggend streepje boven, bijvoorbeeld: ē. Dit geeft aan hoe de letter uitgesproken moet worden.

De oudste Letse tekst stamt uit 1544.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lets&oldid=689574"