Estland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Estland
Eesti Vabariik

Flag of Estonia.svg Coat of arms of Estonia.svg EU-Estonia.svg

Hoofdstad Tallinn
Aantal inwoners 1.251.581 (2017)
Oppervlakte 45.339 km²
Regeringsvorm Republiek
President Kersti Kaljulaid (sinds 2016)
Premier Jüri Ratas (sinds 2016)
Godsdienst Protestant (16%)
Russisch-orthodox (14%)
Taal Estisch (eesti keel)
Munteenheid Euro
Volkslied Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (24 februari)
Landcode EST


Põhja-Kõrvemaa Nature Reserve

Estland is één van de drie Baltische Staten. De andere Baltische staten heten Letland en Litouwen en liggen ten zuiden van Estland. Estland is met een landoppervlakte van 45.226 km² net iets groter dan Nederland (41.532 km²).

Estland behoort tot Oost-Europa. In 1918 werd Estland, dat voor die tijd tot Rusland behoorde, een onafhankelijke staat. Het werd in 1940 geannexeerd door de Sovjet-Unie en herkreeg zijn onafhankelijkheid in 1991. Estland is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie, maar pas sinds 1 januari 2011 gebruikt Estland de Euro.

Klimaat

Het kan tot -15°C vriezen maar dat duurt meestal niet langer dan een paar dagen. In de zomer kan het tot 30°C warm worden, maar temperaturen van rond de 20°C zijn normaal. December en januari zijn donkere maanden met maar zes uur zonlicht. Regen kan in elke maand vallen in de vorm van korte hevige buien. Lente en herfst zijn over het algemeen koud en nat.

Er liggen meer dan 1500 eilandjes voor de kust. Het land telt ook veel meren, venen, moerassen en rivieren.

Planten en dieren

In de westelijke graslanden komen zeldzame orchideeën voor. De meest voorkomende boom is de pijnboom of grove den. De blauwe korenbloem is de nationale bloem van Estland. (Ten tijde van de Sovjetoverheersing was deze bloem ook het symbool van verzet.)

Er leven ongeveer 60 soorten zoogdieren in Estland: Elanden, reeën, wilde zwijnen, dassen, wasberen, vossen, eekhoorns en bevers, maar ook bruine beren, wolven en lynxen. Een bijzonder dier is de vliegende eekhoorn. In de Baltische zee (deze ligt ten Westen van Estland) leeft de grijze zeehond. Ook leven er veel vissen in de wateren om en in Estland, waardoor de commerciële visserij economisch erg belangrijk is. Ook kent Estland veel vogels. Spreeuwen, merels, snippen en steenarenden leven het hele jaar in Estland, andere vogels trekken in de koude winter maanden naar het zuiden om in de lente weer terug te keren. Ook zijn er vogels die in Estland hun winter doorbrengen of die Estland gebruiken als tussenstation op weg naar het warme zuiden. De nationale vogel van Estland is de boerenzwaluw.

Taal

In Estland spreekt men Estisch, een aan het Fins verwante taal. Toen Estland nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie vond er voortdurend immigratie vanuit Rusland plaats. Dat was onderdeel van een bewuste politiek om Estland te "russificeren". Vandaar dat Estland veel "import-Esten" (Russen) telt. Die maken een kwart van de bevolking van Estland uit. Veel oudere Esten beheersen nog in zekere mate het Russisch.

Hoofdstad

De hoofdstad is Tallinn, vroeger bekend onder de naam Reval. Tallinn betekent "stad van de Denen", omdat Tallinn ooit door de Denen werd gesticht, en ligt maar 84 km van de hoofdstad van Finland, Helsinki aan de overzijde van de Finse Golf af. Sint-Petersburg in Rusland ligt op 320 km.

Fotogalerij

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Estland&oldid=575229"