Oktoberrevolutie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Oktoberrevolutie was een communistische revolutie in Rusland. Die vond in november 1917 plaats onder leiding van Lenin, Stalin en Leon Trotski. Die grepen toen de macht en maakten van Rusland een communistische staat. Dat de Oktoberrevolutie eigenlijk in november van 1917 plaatsvond, kwam doordat de kalender in Rusland destijds ongeveer twee weken achterliep.

De oorzaken van deze revolutie waren de volgende: een slecht verloop van de oorlog voor Rusland, de toenemende ellende onder de inwoners en het feit dat het parlement (Doema) geen echte macht had. De Duitsers probeerden in te spelen op deze onvrede door Lenin, die eerder verbannen was, te laten terugkeren. Lenin kwam aan het hoofd te staan van de Bolsjewieken waarmee hij aan de macht kwam.

De tsaar (keizer) van Rusland was een paar maanden eerder al afgezet. Zijn familie was eeuwenlang de baas geweest in Rusland. De tsaar werd verbannen en later zelfs vermoord samen met zijn hele gezin.

Sommigen dachten dat het communisme een grote verbetering voor de bevolking zou betekenen. Maar dat bleek al gauw zwaar tegen te vallen. Je hoefde maar even verdacht te zijn bij de nieuwe machthebbers en je werd opgesloten of vermoord. Uiteindelijk zijn door het communisme, in Rusland alleen al, miljoenen mensen omgebracht.

Link

Oorzaken, verloop en gevolgen Russische Revolutie

Zie ook

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oktoberrevolutie&oldid=516576"