Februarirevolutie

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Dit artikel gaat over de Februarirevolutie van 1917 in Rusland. Zoek je de Februarirevolutie van 1848 in Frankrijk? Klik hier!

De Februarirevolutie was een revolutie in Rusland van het Russische volk tegen het regime van tsaar Nicolaas de Tweede. Het vond plaats in februari 1917 en vormde het eerste deel van de Russische Revolutie. Toen de tsaar was afgezet kwam de Voorlopige Regering voor hem in de plaats.

Voorgeschiedenis

De tsaar van Rusland, Nicolaas de Tweede, was rijk en had alle macht. Het Russische parlement dat in 1905 was opgericht, de Doema, had weinig te vertellen. 80% Van de Russische bevolking was boer en hun grond bracht weinig op, omdat de grootgrondbezitters niet investeerden in de landbouw. Ook moesten ze een groot deel van hun oogst afstaan aan de edelman. De arbeiders in de industrie maakten lange dagen (meer dan 12 uur per dag) maar verdienden weinig. Mensen die de boeren en arbeiders wilden helpen, werden gearresteerd of naar werkkampen in Siberië gestuurd, waar ze crepeerden. Het Russische leger verloor steeds meer gebied aan de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Duitsers trokken steeds verder Rusland binnen. Dit had tot gevolg dat er veel landbouwgrond en dus ook meer voedsel verloren ging. Er ontstonden voedseltekorten. De bevolking wilde dat Rusland zou stoppen met de oorlog, maar de tsaar bleef doorvechten.

De revolutie en vervolg

Er braken stakingen en rellen uit in de toenmalige hoofdstad Sint-Petersburg (toen Petrograd genoemd). Het tsaristische leger kon het volk niet meer tegenhouden; het merendeel was naar de front gestuurd voor de oorlog. Toen de tsaar zag dat zijn invloed vrijwel op was, gaf hij toestemming voor de instelling van een Voorlopige Regering. in de hoop dat hij op de troon kon blijven zitten. Dit lukte echter niet; hij werd opgepakt en na enige 'gevangenschappen' met veel luxe werd hij door de communisten in Jekaterinenburg vermoord. De Voorlopige Regering trad in en zette, tegen de wil van de bevolking, de Eerste Wereldoorlog voort. De communisten zouden echter al snel, in november 1917, de macht overnemen. Dit zou gebeuren in de Oktoberrevolutie.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Februarirevolutie&oldid=822959"