Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Sint-Petersburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Omtrent EK 2021
Verschillende bezienswaardigheden in Sint-Petersburg
Een kaartje met de locatie van Sint-Petersburg

Sint-Petersburg (Russisch: Санкт-Петербург, spreek uit: Sankt Peterboerg) is na Moskou de grootste stad van Rusland. De stad ligt helemaal in het westen van Rusland aan de Nevabaai, een uitloper van de Finse Golf. Sint-Petersburg is een belangrijke havenstad voor Rusland, het geeft de mogelijkheid tot de Baltische Zee. De stad heeft zo'n 5,3 miljoen inwoners.

Sint-Petersburg bestaat nog niet zo gek lang. Tsaar Peter de Grote wilde zijn land in de 18e eeuw moderniseren en keek hierbij af bij veel Europese landen. Dit deed hij onder meer door een hoofdstad te kiezen die meer in het westen lag van Rusland, om zo zijn land meer westers te maken. In 1703 stichtte hij daarom Sint-Petersburg en als je goed kijkt naar de plattegrond zie dat de stad erg veel lijkt op de grachten van Amsterdam. Tot 1918 was Sint-Petersburg de Russische hoofdstad, na de Russische Revolutie verhuisde men naar Moskou. De Sovjets noemde de stad Petrograd en later Leningrad. Pas 1991 heeft Sint-Petersburg weer zijn oude naam.

Sint-Petersburg staat bekend om zijn vele paleizen. Niet gek, als je bedenkt dat Sint-Petersburg onvermakelijk verbonden was met het Russische tsarenhuis Romanov, dat bijna 300 jaar lang Rusland bestuurde. Zij bouwden vele paleizen en legden een grote kunstcollectie aan, die voor een groot deel vandaag de dag in de Hermitage is te zien, 's werelds grootste museum. Overigens is Sint-Petersburg helemaal niet vernoemd naar de Russische tsaar Peter de Grote, de stichter van de stad, maar naar de heilige Sint-Petrus, misschien wel de belangrijkste discipel van Jezus Christus.


De St. Izaäkskathedraal (architect Auguste de Montferrand) is een van de meest karakteristieke bouwwerken van de stad
De Petrus- en Paulusvesting aan de overzijde van de Neva. In de Petrus- en Pauluskerk bevinden zich de tombes van de Russische tsaren
Een koepel in de Hermitage.
Het Catharinapaleis in Poesjkin.

Geschiedenis

Russische Keizerrijk

Tijdens de bouw van de stad zijn mogelijk 100.000 mensen omgekomen door ziektes (die in het moerassige gebied makkelijk om zich heen grepen) of dwangarbeid. Sint Petersburg was tot de communistische machtsovername hoofdstad van Rusland.

Sint Petersburg is gebouwd naar het voorbeeld van Amsterdam (vandaar de vele grachten) en beroemd om haar prachtige architectuur. Dat stamt nog uit het tijdperk van de tsaren van Rusland, die er hun residentie hadden. Ze hadden Franse en Italiaanse architecten aangetrokken om schitterende bouwwerken te realiseren.

Bij Sint Petersburg liggen de plaatsen Peterhof, Poesjkin en Repino. In deze steden zijn prachtige paleizen die de tsarenfamilie tot buitenverblijf dienden.

Russische Revolutie en de Sovjet-Unie

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Petersburg 29 maanden ingesloten door het Duitse leger. Dit was voor de bevolking een erg zware tijd. Er was gebrek aan alles en er was hongersnood. In de winter kon men via het bevroren nabijgelegen Ladogameer af en toe voorraden aanvoeren, maar dat kon nauwelijks in de behoefte voorzien. Er zouden meer dan een miljoen mensen omgekomen zijn. Door de dappere verdediging kreeg Leningrad de titel heldhaftigste stad van de Sovjet-Unie.

Tweede Sovjetperiode

Sinds 1991

Geografie

Kunst en cultuur

Bezienswaardigheden

Sint-Petersburg kent als voormalige hoofdstad vele monumenten. De stad was (en is nog steeds) een belangrijk centrum voor de Russisch-Orthodoxe Kerk. De kerk liet vele kerken, kloosters en kathedralen in de stad bouwen. Deze werden tijdens de Sovjetperiode gesloten en soms zelfs gesloopt. Sinds de jaren 90 zijn deze monumenten weer geopend en werden opgeknapt of herbouwd. Eén van de oudste kloosters is het Alexander Nevski-klooster, dat in 1710 gebouwd is. De Petrus-en-Pauluskathedraal staat bekend om zijn kenmerkende torenspits. De kathedraal was de plaats waar veel tsaren zich lieten kronen en veel tsaren ook begraven zijn. De Izaäkkathedraal is de grootste kerk van de stad en is tegenwoordig een museum voor mozaïek. Ook is er nog de Kazankathedraal, dat ontworpen is om op de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad te lijken.

Het historische centrum van Sint-Petersburg staat sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2013 zijn hieraan nog verschillende monumenten toegevoegd. De stad heeft door de vele kanalen ook vele bruggen. De Blagoveshchenskybrug is de belangrijkste brug van Sint-Petersburg. Vandaag de dag zijn er 342 bruggen in verschillende groottes en in verschillende stijlen. Ook zijn er nog meer dan 800 bruggen die over kleinere meren en sloten in de verschillende parken en tuinen. Door de vele bruggen wordt Sint-Petersburg ook wel het Venetië van het noorden genoemd.

De stad heeft niet alleen vele bruggen en parken, maar ook vele paleizen. De familie Romanov, die over Rusland heerste, leefde in grote rijkdom. Als eerste is er het Winterpaleis met meer dan 600 kamers en waar nu de Hermitage gevestigd zit. Het paleis is in de barokstijl gebouwd, net als het Stroganovpaleis en het Anichkovpaleis. Het Michailovski-kasteel is weer gebouwd in de renaissance-stijl, net als het Mikhailovskypaleis. Nabij Sint-Petersburg ligt ook het Paleizencomplex in Peterhof, wat ook wel het Russische Versailles genoemd wordt. Het complex bestaat uit verschillende paleizen met tuinen, maar het bekendste monumenten is het Grote Paleis met de Grote Cascade. Deze Grote Cascade is een helling met watervallen en vele fonteinen.

Door de stad zijn vele kleinere monumenten te vinden, zoals standbeelden. Het bekendste standbeeld is dat van de Bronzen Ruiter, wat op het plein staat waar de Senaat vroeger zat. Op het Paleisplein staat de zogeheten Alexanderzuil, wat één van de grootste zuilen ter wereld is. De Narvatriomfboog herinnert aan het verslagen van Napoleon en de Moskoutriomfboog aan het succes tijdens de Russisch-Turkse Oorlogen.

Musea

Er zijn veel museums in Sint Petersburg: zo'n 120 in totaal! Internationaal bekend is bijvoorbeeld de Hermitage. De collectie van de Hermitage bestaat vooral uit West-Europese kunst. Er zijn ook vaak tentoonstellingen over het oude Rusland. In Amsterdam is er een kleinere Hermitage, die op 20 juni 2009 werd geopend door Koningin Beatrix en de Russische president Dmitri Medvedev. De stad telt meer dan 50 theaters, waarvan het bekendste wel het Mariinskitheater is.

In St. Petersburg is ook de Russische Academie van Wetenschappen gevestigd. Veel beroemde wetenschappers en kunstenaars zijn uit de stad afkomstig, zoals de dichter Aleksandr Poesjkin, de acteur Ivan Urgant en de schaker Boris Spasski. Grootvorstin Anna Paulowna, die getrouwd was met de Nederlandse koning Willem II, is in St. Petersburg geboren.

Sint Petersburg was in 2009 in de race om het Eurovisie Songfestival te organiseren, wat Rusland had gewonnen in 2008. Het was een grote teleurstelling voor de stad, toen werd bekendgemaakt dat Moskou de plaats van het songfestival zou zijn.

In de literatuur

Verkeer en vervoer

Het Spoorwegmuseum, vroeger het Warschaustation. Een van de 120 musea.

Sint Petersburg is een belangrijk vervoersknooppunt. Poelkovo is de belangrijkste luchthaven van Sint Petersburg, uit 1932. Er zijn twee terminals: één voor nationale vluchten, twee voor internationale vluchten. Door de hele stad rijden ook bussen, trams en marsjroetka's (soort lijntaxi's, tussen de taxi en de bus in). Sint Petersburg heeft treinverbindingen met Tallinn en zelfs Helsinki! De metro van Sint-Petersburg heeft 4 lijnen die alle treinstations met elkaar verbinden. Een vijfde lijn is in aanleg, en bestaande lijnen worden nog steeds uitgebreid. De stations zijn erg diep gelegen. De metro bestaat al sinds 1955. Er is ook een zeehaven. Het autoverkeer is sinds de val van het communistische bewind in 1991 sterk toegenomen.

Witte Nachten

Omdat Sint Petersburg zo noordelijk ligt, zijn de nachten rond het begin van de zomer (21 juni) erg kort. Dat worden de Witte Nachten genoemd. Dan zijn de bruggen van 1 tot 5 uur 's nachts open, en wordt het Witte Nachten Festival gevierd met voorstellingen in het Mariinskitheater.

Sport

De voetbalclub van Sint Petersburg is FK Zenit Sint-Petersburg. Het thuisstadion is het Petrovski stadion, met meer dan 21.000 zitplaatsen. FK Zenit Sint-Petersburg zit in de hoogste klasse van het Russisch voetbal, de Premjer Liga. Zenit Sint-Petersburg speelde op 14 mei 2008 de UEFA Cup-finale tegen Glasgow Rangers in Manchester, en won die met 2-0.

Stedenbanden


Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Petersburg&oldid=617721"