Alexandrië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexandrië
Flag of Alexandria.svg       Alexandria Logo2.png
Egypt location map Alexandrië.png
Land Egypte Egypte
Gouvernement Alexandrië
'
Burgemeester Gouverneur Mohamed Taher El-Sherif
Oppervlakte 2.679 km 2
Inwoners 5.381.000 (2021)
Dichtheid 2.000/km2 (5.200/m²)
Postcode(s) 21500
Netnummer(s) (+20) 3
Rayons
Portaal Portal.svg Egypte
De Pharos van Alexandrië was een van de zeven antieke wereldwonderen.

Alexandrië is een oude stad in Egypte.

Geschiedenis

De stad is 3000 jaar geleden gesticht door Alexander de Grote. Het was vroeger de hoofdstad van Egypte, waar de farao's hun paleis hadden. Later werd dat Cairo. Alexandrië maakte ook deel uit van het Romeinse rijk. Het was toen na Rome de belangrijkste stad. Uit de Romeinse tijd staat hier nog een mooi amphitheather waar gladiatoren vochten. Ook staat de pilaar van Pompeius hier.

Ligging

Alexandrië ligt aan de Nijldelta, dat wil zeggen waar de Nijl uitmond in de Middellandse zee. Eigenlijk is het een soort van groot vissersdorp. De omgeving van Alexandrië richting de delta is erg vruchtbaar. Er is daar veel landbouw

Nu

Alexandrië is na Caïro met 4 miljoen inwoners de grootste stad van Egypte. Tevens ook erg multicultureel (met veel verschillende soorten volken, nationaliteiten). Er staan nou veel flats. Aan de randen van Alexandrië is industrie. Ook komen in Alexandrië steeds meer toeristen.

Partnersteden

Wat is er te doen?

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexandrië&oldid=728843"