Shanghai

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Shanghai.
Locatie van Shanghai in China

Shanghai of Sjanghai (Traditioneel Chinees: 上海, Vereenvoudigd Chinees: 上海, Pinyin: Shànghǎi, Kantonees: Seung Hooi, Shanghai Dialect: Zånhae) is de grootste stad van het tweede grootste land van Azië, namelijk China, met ongeveer 23.000.000 inwoners in het jaar 2010. Geografisch ligt de stad in het oosten van China, aan de delta van de rivier de Jangtsekiang. Het wordt beschouwd als een wereldstad/miljoenenstad. Het is dan ook wel de derde grootste metropool ter wereld. De stad heeft een oppervlakte van 7.037 vierkante kilometer.

Oorspronkelijk was Shanghai een vissersplaatsje en een textielindustrie-stad. In de 19e eeuw groeide de bevolking van Shanghai enorm en de stad kreeg een enorme haven. Op de dag van vandaag is Shanghai's haven de grootste van de hele wereld. Zelfs nog groter dan die van Rotterdam, Nederland en die van Antwerpen, België.

De stad is een grote handelsplaats met veel wolkenkrabbers. Shanghai is namelijk het financiële, industriële, politieke en culturele centrum van heel China. Hoewel het de grootste stad van China is, is Peking (oftewel Beijing) het bestuurlijke centrum van China.

Jaarlijks komen er enorm veel toeristen in de stad om de speciale bezienswaardigheden te bezoeken. Vooral de zakenwijk Pudong is een bekende plaats van Shanghai. Daar staat een heel bekende toren, de Oriental Pearl Tower. Dit is een hele hoge toren met mooie lichtjes die uitstralen in de avond/nacht.

De naam "Shanghai"

De naam van Shanghai bestaat in het Chinees uit twee karakters. Namelijk 上 (spreek uit Sjang) en 海 (spreek uit gaai). Letterlijk betekenen de twee karakters "hoog boven op de zee". Deze twee karakters zijn al verschenen toen de Song-dynastie over China regeerde.

Toen was er al ergens in dit gebied een stad die hetzelfde heette. Het had ongeveer dezelfde functie. Men denkt dat die stad het hedendaagse Shanghai is. Veel deskundigen twijfelen hoe de stad aan deze naam is gekomen en denken dat Shanghai iets anders betekent. Bijvoorbeeld 'bovenloop van de zee' of 'op volle zee'.

Vaak is Shanghai op kentekens van auto's afgekort als 沪 (spreek uit Goe). Een oude naam van Shanghai is Hua Ting. Maar tegenwoordig heet enkel een vier-sterrenhotel in de stad nog Hua Ting. Omdat de economie en cultuur van Shanghai zo goed gaat, wordt het wel eens het Parijs van het Oosten genoemd.

Geschiedenis

Begin-geschiedenis

De Yuyuan Tuinen met Chenghuang Miao in de nacht

Shanghai heeft een lange, indrukwekkende geschiedenis met veel bloedige veldslagen en van alles nog wat. Toen de Song-dynastie over China heerste, kreeg Shanghai al de status van een dorp. En later kreeg het zelfs de status van een gemeente. Langs de kust werden dijken gemaakt om het zeewater tegen te houden, want anders zou Shanghai overstroomd worden. In het jaar 1292 kreeg het van de Yuan-dynastie de status als een stad.

Het werd wel beheerst door een prefectuur, genaamd de Songjiang-prefectuur. Twee verschillende belangrijke gebeurtenissen hielpen Shanghai een belangrijke stad te worden. Ten eerste werd er een stadsmuur gebouwd voor de eerste keer in het jaar 1554 om Shanghai te beschermen tegen Japanse piraten en ten tweede werd er een hele grote tempel gebouwd in het jaar 1602. Die heet de Chenghuang Miao (vertaling in Nederlands: God van de Stad-tempel). Rond die tempel zijn de Yuyuan Tuinen.

Deze twee gebeurtenissen worden meestal gezien als het begin van de geschiedenis van Shanghai. Toen de Qing-dynastie (de laatste dynastie van China) over China heerste, werd Shanghai een grote havenstad met veel inwoners. Het was zelfs de belangrijkste zeehaven in het gebied van de Jangtsekiang-delta. In de 19e eeuw werd Shanghai een kolonie van de Britten. De stad was het belangrijkste handelscentrum voor de Britten met de Chinezen.

In die tijd was er een oorlog over opium in China. Opium is een soort stof die je uit een papaver-plant haalt en hiervan maak je drugs. Vanuit Shanghai vochten de Britten tegen de Chinezen. De oorlog werd gelukkig toch nog op tijd beëindigd in het jaar 1842 door het Verdrag van Nanjing. Shanghai opende weer veilig haar reuzenhavens.

In de Eerste Chinese-Japanse Oorlog had China verloren van Japan en daarom annexeerde Japan bij het Verdrag van Shimonoseki grote delen van China en Korea wat toen bij China hoorde. China was er niet zo blij mee, maar gaf akkoord. Zo werd Shanghai veroverd door Japan. De eerste fabrieken van Shanghai werden toen gebouwd door de Japanners. Japan was nu de tweede buitenlandse macht die ooit over Shanghai heerste.

Late geschiedenis

Door Japan werd Shanghai toen het financiële, industriële, politieke en culturele centrum van het Verre Oosten (Oost-Azië, Zuidoost-Azië, Zuid-Azië en Siberië). Later werd Shanghai weer onafhankelijk van Japan en weer een Chinese stad. Maar toen brak er alweer oorlog uit. De Volksrepubliek China en Republiek China vochten met elkaar en verdeelden China. Sjanghai hoorde toen bij Republiek China, was er de grootste stad van maar niet de hoofdstad. Dat was het meer westelijk gelegen Nanjing.

De economie van Sjanghai ging minder goed. In het jaar 1932 werd Shanghai zwaar gebombardeerd door de Japanse Keizerlijke Marineluchtmacht. Dat was zo, omdat er te veel protesten van studenten in de stad waren vanwege de Japanners die over Mantsjoerije heersten (Mantsjoerije is Noordoost-China). Sjanghai werd weer veroverd door de Japanners voor een tijd en er kwamen veel plaatsen waar prostitutie was. De stad werd weer onafhankelijk en weer bezit van de Republiek China.

In het jaar 1949 was het één van de enige overgebleven gemeentes van de Republiek China (een groot deel werd veroverd door de Volksrepubliek). Het werd toen veroverd en uiteindelijk bleef alleen het eiland Taiwan over voor Republiek China. Tot de dag van vandaag is de Republiek China nooit meer uit gaan breiden. Na dat jaar verhuisden de meeste buitenlandse bedrijven in Shanghai naar Hongkong. Tussen de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw werd Shanghai's economie machtiger. Veel buitenlandse bedrijven vestigden zich weer in Shanghai. De stad werd zo modern dat het een stadsprovincie mocht worden. Omdat de stad nu modern was, werd de wijk Pudong geboren.

Geografie & Klimaat

Zoals in de inleiding staat, ligt Shanghai geografisch in het oosten van China en aan de delta van de Jangtsekiang. Het ligt ongeveer even ver van Peking als Hongkong. De gemeente van Shanghai bestaat uit een schiereiland tussen de Jangtsekiang-rivier en de Baai van Hangzhou (niet ver van de stad Hangzhou), het derde grootste eiland van China: Chongming en een aantal kleinere eilandjes. In het noorden en westen van de stad grenst Sjanghai aan de provincie Jiangsu. Aan het zuiden grenst het aan Zhejiang en in het oosten aan de Oost-Chinese Zee.

Het historische financiële centrum van Shanghai is Puxi. Die ligt aan de westelijke zijde van de rivier de Huangpu (een zijrivier van de Jangtsekiang). Het nieuwe financiële district is Pudong, aan de overkant van de oostelijke zijde van de rivier. Shanghai is een lage, vlakke stad. De stad heeft een groot oppervlak. Het hoogste punt van Sjanghai is het hoogtepunt van het Dajinshan Island. Dat is ongeveer zo'n 103 meter hoog. In de stad zijn vele soorten wateren, zoals rivieren, kanalen, beken en vijvers. Rond Shanghai is een hele goede bescherming van het milieu. Het is een relatief groene stad.

In de stad is er weinig smog of andere luchtverontreiniging, in tegenstelling tot andere steden als Peking of Tianjin. De stad ontwikkelt zich snel en is te vergelijken met Los Angeles, de tweede grootste stad van de Verenigde Staten. Het klimaat in Shanghai is half-subtropisch en half-mediterraan (net zoals het klimaat van de landen rond de Middellandse Zee, Californië en Zuid-Afrika).

In Shanghai zijn net zoals in Nederland en België vier seizoenen. De heetste temperatuur ooit opgemeten in Sjanghai was 40 graden Celsius en de laagste was 12 graden onder nul. In een jaar zijn er gemiddeld 112 dagen dat het regent. De maand juni is de natste en vochtigste maand van het jaar.

Economie

Shanghai is het financiële centrum van heel China. Er zijn enorm veel buitenlandse en binnenlandse banken en bedrijven hier gevestigd. 's Werelds grootste haven ligt hier. Het is ook de drukste haven van de hele wereld (voor Hongkong en Singapore). In de haven worden heel veel containers vervoerd. Via Shanghai's haven worden veel dingen geëxporteerd of geïmporteerd.

De mensen die in Shanghai wonen hebben meestal een hoger BBP dan andere steden in China. BBP is de afkorting van Bruto Binnenlands Product. In de stad heeft men veel economische vrijheid. Veel hoofdkantoren van grote banken op de wereld zijn hier gevestigd. Omdat de economie van de stad zo goed gaat, zijn er veel zaken-centrums.

Die hebben veel hoge wolkenkrabbers en andere moderne architectuur. In de stad is men bezig om meer groen te krijgen in de stad. Dat wordt onderhandeld bij de World Expo van 2010. Industrie in Shanghai zijn flink ontwikkeld en hebben veel moderne technologie. Er zijn enorm veel economische en technologische zones in de stad.

Vervoer

Shanghai heeft een uitgebreid systeem van (openbaar) vervoer en transport. Het is gebaseerd op bussen, taxi's, trams, treinen en metro's. De Shanghai Metro is één van 's werelds belangrijkste en grootste metro-stelsels. Hij groeit erg snel en men gaat hem in de toekomst meer verbouwen. Er zijn elf verschillende lijnen.

De metro gaat ook door de voorsteden en buitenwijken van Shanghai. Shanghai Metro is één van 's werelds drukste metro's en de langste van allemaal, namelijk ongeveer zo'n 420 km. Bussen hebben wel duizenden lijnen door de hele stad heen. Als je 3 km rijdt met de taxi in Shanghai, moet je 12 yuan/renminbi betalen.

Net zoals in Nederland en België fietst men heel veel in Sjanghai. Sommige wegen in Shanghai hebben fietspaden en bijna overal zijn kruispunten of rotondes. In de belangrijkste economische, toeristische en winkelstraten kan je niet fietsen. Jaarlijks kopen steeds meer mensen in Sjanghai een auto. Door te veel auto's is er veel smog in de stad.

Smog is een vorm van luchtvervuiling dat erg veel op mist lijkt. Het beste is dat je niet naar buiten gaat als er smog in de lucht is. Er zijn zelfs speciale openbare veilingen waar je auto's kunt huren voor een dag of zelfs een hele maand. De eerste Maglev Trein ter wereld rijdt in Shanghai. Dat is een soort magneettrein die op hoge snelheid rijdt. Van het centrale metrostation van Sjanghai kun je rijden naar Pudong International Airport met de Maglev Trein.

Met deze trein kan men zelfs 431 km per uur bereiken. Vanuit Shanghai kun je reizen naar Hangzhou met de Maglev Trein. Veel mensen vinden dat fijn, want zo arriveer je sneller op de plaats die je wil bereiken. Men is nu aan het werk met een Maglev-spoorlijn naar Peking. In Sjanghai zijn veel spoorwegen én snelwegen. Rond de stad zijn wel 6 nationale snelwegen (de internationale zijn nog niet meegeteld).

Op dit moment is er een plan om Shanghai te verbinden met Chongming via een snelweg. Shanghai heeft twee internationale luchthavens: Hongqiao International Airport en Pudong International Airport. De modernste is de luchthaven van Pudong. Pudongs luchthaven dient meestal voor internationale vluchten, die van Hongqiao dient voor binnenlandse vluchten, bijvoorbeeld naar Peking of Hongkong. Hongqiao International Airport ligt ongeveer 10 kilometer ten westen van de stad, Pudong International Airport niet ver van het centrum.

Cultuur

Een vrouw met een cheongsam aan
Antiek Sjanghai

Shanghai, Beijing en Tokio zijn de culturele centra van Oost-Azië. De stad heeft een verbazingwekkende cultuur. Er zijn veel boeken geschreven over Shanghai. In de stad zijn veel cinema's en theaters. Shanghai is ook nog het centrum van de Chinese filmindustrie.

De twee belangrijkste filmsterren van Zhao Xuan en Jiang Qing. Jiang Qing is de laatste vrouw van Mao Zedong, één van de belangrijkste geschiedenis-figuren van heel China. Maar de filmindustrie van Hongkong is ook te vergelijken met die van Sjanghai. In de stad zijn verschillende museums. Vooral het Shanghai Museum is bekend.

Dat is een museum waar allemaal collecties van kunst en geschiedenis zijn. Ook zijn er vele archeologische vondsten in het Shanghai Museum. Het grootste kunst-museum van de stad is het Shanghai Art Museum. Er zijn daar prachtige schilderijen en beelden. In het Shanghai Art Museum zijn bijna altijd speciale tentoonstellingen.

Het Shanghai Natural History Museum is museum met de meeste natuurlijke geschiedenis. Verder zijn er nog veel meer museums die soms wat kleiner zijn. Er zijn zelfs museums over de geschiedenis van Korea, terwijl Korea niet bij China hoort. De Shanghai School is een school over traditionele Chinese kunst. Vaak komen die kunsten uit de Qing-dynastie (de laatste dynastie die over China regeerde).

In de stad zijn veel oude, maar mooie bezienswaardigheden. Shanghai heeft vele bekende schrijvers. De literatuur van Shanghai is ook één van de besten van de hele wereld. In de Shanghai School leer je ook veel over de kunst van literatuur en poëzie. Een kleine, maar bekende school waar je schilderen leerde tijdens de Ming-dynastie in Sjanghai is de Songjiang School.

Shanghai heeft veel uitgebreide stadsparken. Voor kinderen zijn er veel speeltuinen en speelplaatsen. In het centrum van Shanghai is 's werelds grootste beeld van de componist Chopin gewijd. Veel vrouwen dragen bij culturele feesten cheongsams. Dat zijn een soort van traditionele Chinese jurken, vaak met korte mouwen en een split bij de benen. Cheongsams worden vaak mooi versierd met allerlei kleuren en patronen.

Jaarlijks worden er allerlei feesten en festivals gevierd in Sjanghai. Bekende festivals die jaarlijks worden gevierd zijn: Shanghai International Film Festival en Formule 1 Chinese Grand Prix. De stad is gastheer van vele speciale gebeurtenissen op de wereld. Dit zijn de bekendsten op een rijtje:

Architectuur

Shanghai's architectuur is divers met allerlei soorten gebouwen. The Bund is de belangrijkste plek in Shanghai waar veel 20e eeuwse bouwstijlen zijn. Het ligt aan de Huangpu-rivier. Ook veel andere gebieden in de stad hebben de klassieke Westerse architectuur. Een hele bekende Westerse architect die hier voor lange tijd woonde is László Hudec. Dat is een Hongaarse architect.

De meeste hotels in Shanghai hebben een art-deco bouwstijl, maar er zijn ook veel traditionele Chinese gebouwen in de stad. Een voorbeeld is de Chenghuang Miao. Nu is Sjanghai beter bekend om zijn wolkenkrabber-bouwstijl. Die is enorm modern. Flats in de stad hebben een speciaal cultureel element.

Veel mensen in Shanghai wonen in wolkenkrabbers, flats of rijtjeshuizen, maar deze hier in Shanghai zijn anders dan die in Europa. Herenhuizen van twee of drie verdiepingen in Shanghai noem je shikumens. Die zijn vaak gemixt met de westerse architectuur en de Chinese traditionele architectuur. In die shikumens zijn ventilatie en nog veel meer dingen.

Toen de Sovjet-Unie nog aanwezig was op de wereld, kwam er een nieuw soort architectuur in Shanghai. Namelijk de Sovjet/Chinese-architectuur. Het begon ongeveer aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en stopte laat in de jaren '60 van de vorige eeuw. De gebouwen waren soms eenvoudig en soms kolossaal. Ze hadden een communistische stijl.

Het 2e hoogste gebouw ter wereld ligt in Shanghai. Dat is de Shanghai Tower. Hij is 632 meter hoog. Een ander bekend hoog gebouw is de Oriental Pearl Tower. De toren is 468 meter hoog en heeft twee bollen. Die onderste bol kun je huren om er te wonen, maar je moet wel enorm veel geld betalen om te wonen in deze landmark.

Administratie

Wolkenkrabbers in Pudong
Een uitzicht op bekende gebouwen in Shanghai

Shanghai is één van de vier stadsprovincies in China. De stad heeft natuurlijk een speciale administratie. Heel Shanghai is verdeeld in allerlei districten en één county. Er zijn in totaal 17 districten. Elke wijk in Shanghai heeft een eigen stedelijke kern en veel wolkenkrabbers. De belangrijkste zaken-districten zijn Pudong, Minhang en Fengxian. Een heel belangrijke commerciële straat in Shanghai is Nanjing Road. Ook Huaihai Road is ermee te vergelijken. In de stad zijn veel universiteiten te vinden. Vooral in het Yangpu-district en het Putuo-district. Hieronder staat de lijst van de districten en de county van Sjanghai:

Bevolking

Een boeddha-beeld in de Jaden Tempel van Shanghai

Shanghai is de meest dichtbevolkte stad van China (voor Peking en Hongkong). Over de stadsprovincie gesproken is het de derde grootste van heel China (na Chongqing en Peking). Vanuit alle streken van de wereld immigreren er miljoenen mensen naar Sjanghai. Ongeveer zo'n 51,4 procent van de bevolking is een man. Vrouwen zijn er met 48,6 %.

De stad wordt beschouwen als een wereldstad en een miljoenenstad. Het heeft veel invloed op de economie en politiek op de wereld. In Shanghai zijn ongeveer zo'n 130.000 buitenlanders, van verschillende etnische groepen. Verder zijn er ook nog ongeveer 500.000 mensen die van Taiwan komen. Die worden vaak gerekend tot de Chinese bevolking, want ze zijn Republikeinse Chinezen.

De gemiddelde levensverwachting van een inwoner in Shanghai is 81 jaar. Veel mensen hebben er een gezond en goed leven. Vrouwen leven meestal langer dan mannen in de stad. Inwoners uit Shanghai stammen af van de immigranten vanuit de naburige Chinese provincies Jiangsu en Zhejiang. De officiële taal van Shanghai is Mandarijn-Chinees, maar een paar mensen spreken Shanghainees. Shanghainees lijkt helemaal niet op Mandarijn-Chinees en is onverstaanbaar met elkaar.

De laatste jaren is Shanghai-Dialect zwaar beïnvloed door de dialecten/talen in de omgeving. Daardoor zijn er heel veel nieuwe woorden bij het Shanghainees gekomen. Op school leert men twee talen: Shanghainees en Mandarijn-Chinees. Engels leer je al op de basisschool en veel Chinese mensen kunnen daarom dus vloeiend Engels spreken. De drie belangrijkste godsdiensten in Shanghai zijn boeddhisme, confucianisme en taoïsme.

Er zijn veel tempels in de stad die zijn gewijd aan Boeddha (Siddharta), Confucius (Kung Fu'Tze) en Lao'Tze. In Sjanghai is een hele bijzondere boeddhistische met allemaal gebeeldhouwde jade. Jade is een heel mooi groen (soms ook wit) soort edelsteen. De stad is ook nog het christelijke centrum van heel China. Een hele belangrijke kathedraal in Sjanghai is de Sint Ignatius Kathedraal.

Voor moslims en joden zijn er kleine moskeeën en synagoges. Samen met Hongkong is Sjanghai het educatieve centrum van Sjanghai. Er zijn enorm veel universiteiten in de stad. De bekendste universiteiten uit de stad zijn de Fudan University, de Sjanghai Jiao Tong University en de Tongji University.

Politiek

Shanghai is een centrum van politiek. Dat is het al sinds de 20e eeuw. Het eerste Nationale Congres van de Communistische Partij van China werd gehouden in Shanghai. In Peking en in deze stad zijn de belangrijkste en bekendste ambtenaren van het hele land. De politiek begon echt belangrijk te worden in de tijd van de Culturele Revolutie. De huidige burgemeester van Shanghai is Han Zheng. In de stad zijn veel politieke partijen gevestigd, waaronder de Communistische partij van China. Shanghai heeft een heel mooi gemeentelijk overheidsgebouw. Verder zijn er nog veel meer andere politieke kantoren in de stad.

World Expo 2010

World Expo 2010

Honderdduizenden mensen over de hele wereld gaan nu naar de World Expo 2010 van Shanghai toe. De openingsceremonie was op 30 april en de beurs wordt gehouden tot 31 oktober. Eigenlijk wordt de beurs pas geopend op 1 mei. Het is de grootste en duurste beurs ooit. Wel 4,2 miljard Amerikaanse dollar moest besteden worden aan de Expo.

De tentoonstelling heeft vele culturele en wetenschappelijke producten van allerlei landen over de hele wereld. World Expo 2010 heeft een aantal records bijgewoond. Er waren vele spectaculaire investeringen. In totaal werden er 500.000 tickets verkocht voor de openingsceremonie, maar enkel 200.000 mensen gingen naar de beurs. Dat was zo, omdat het weer in Shanghai te heet was en de rijen te lang waren.

Het leek wel alsof je in een file stond. De tentoonstelling werd gehouden langs de Huangpu-rivier. Wel 189 landen op de wereld waren aanwezig op de beurs. Elk land had zijn eigen speciale kraam. Het is mogelijk dat er aan het einde van de beurs ongeveer 70 miljoen mensen de beurs zullen bezoeken. Nederlands' paviljoen heet Happy Street.

De beurs heeft een prachtige architectuur. Het thema van de beurs is een beter leven en een betere stad. Er zijn enorm veel optredens zowel van muziek als dans-optredens en vuurwerk. Jackie Chan en nog meer mensen presenteerden de tentoonstelling. Veel landen die meedoen hebben hun eigen paviljoen. Die van China is het allergrootste.

Partnersteden

Land Plaats Sinds
Vlag van Jemen Jemen Aden 1995
Vlag van Denemarken Denemarken Århus (provincie) 2003
Vlag van Egypte Egypte Alexandrië 1992
Vlag van Algerije Algerije Algiers 2003
Vlag van België België Antwerpen 1984
Vlag van Spanje Spanje Barcelona 2001
Vlag van Zwitserland Zwitserland Bazel 2007
Vlag van Zweden Zweden Borås 2007
Vlag van Slowakije Slowakije Bratislava (regio) 2003
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Busan 1993
Vlag van Marokko Marokko Casablanca 1986
Vlag van Thailand Thailand Chiang Mai 2000
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Chicago 1985
Vlag van Sri Lanka Sri Lanka Colombo 2003
Vlag van Roemenië Roemenië Constanta 2002
Vlag van Ierland Ierland Cork 2005
Flag of the United Arab Emirates.svg Verenigde Arabische Emiraten Dubai 2000
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland Dunedin 1994
Vlag van Finland Finland Espoo 1998
Vlag van Polen Polen Gdańsk 1985
Vlag van Zweden Zweden Göteborg 1986
Vlag van Ecuador Ecuador Guayaquil 2001
Vlag van Israël Israël Haifa 1994
Vlag van Duitsland Duitsland Hamburg 1986
Vlag van Noord-Korea Noord-Korea Hamhung 1982
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland Hauraki District 2003
Vlag van Vietnam Vietnam Ho Chi Minhstad 1990
Vlag van Turkije Turkije Istanboel 1989
Vlag van Mexico Mexico Jalisco 1998
Flag of Pakistan.svg Pakistan Karachi 1984
Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika KwaZulu Natal 2001
Vlag van Cyprus Cyprus Lefkosia 2004
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk Liverpool 1999
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk Londen 1996
Vlag van Brazilië Brazilië Manaus 2009
Vlag van de Filipijnen Filipijnen Manilla 1983
Vlag van Mozambique Mozambique Maputo 1999
Vlag van Frankrijk Frankrijk Marseille 1987
Vlag van Italië Italië Milaan 1979
Vlag van Canada Canada Montreal 1985
Vlag van Japan Japan Nagasaki (prefectuur) 1986
Vlag van Japan Japan Osaka 1974
Vlag van Japan Japan Osaka (prefectuur) 1980
Vlag van Noorwegen Noorwegen Oslo 2001
Vlag van Griekenland Griekenland Piraeus 1985
Vlag van Portugal Portugal Porto 1995
Flag of Vanuatu.svg Vanuatu Port Vila 1994
Vlag van Argentinië Argentinië Rosario 1997
Vlag van Nederland Nederland Rotterdam 1979
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Salzburg 2004
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten San Francisco 1979
Flag of Cuba.svg Cuba Santiago de Cuba 1996
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina Sarajevo 2008
Vlag van Brazilië Brazilië Sao Paulo 1988
Vlag van Rusland Rusland Sint-Petersburg 1988
Vlag van Oezbekistan Oezbekistan Tasjkent 1994
Vlag van Chili Chili Valparaíso 2001
Vlag van Namibië Namibië Windhoek 1995
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Winston-Salem 2006
Vlag van Japan Japan Yokohama 1973
Vlag van Kroatië Kroatië Zagreb 1980
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Shanghai&oldid=734082"