Koerse Schoorwal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koerse Schoorwal

Curonian Spit and Lagoon.svg

Een kaart van de Koerse Schoorwal
Land Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Litouwen Litouwen
Plaats
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2000
Status Niet-bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie whc.unesco.org/en/list/994
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Koerse Schoorwal is een landtong tussen de Russische enclave Kaliningrad en Litouwen. In feite is de landtong een schiereiland, aangezien er een kanaal is in Litouwen bij de stad Klaipėda. De schoorwal is 100 kilometer lang, maar nergens breder dan 3 kilometer. De schoorwal bestaat uit een bos- en duinlandschap. De duinen op de Koerse schoorwal behoren tot de hoogste van heel Europa. De Koerse Schoowal is zowel in Litouwen als in Rusland met het achterliggende meer een nationaal park. Motorrijtuigen moeten in de nationale parken toegangsgeld betalen.

Het natuurgebied staat bekend om zijn natuurschoon. De Duitse wetenschapper Wilhelm von Humboldt schreef, dat je de Koerse Schoorwal minstens eenmaal in je leven moest bezoeken. Hij vergeleek het met Spanje en Italië en noemde het merkwaardig. Veel rijke mensen hadden en hebben een landhuis op de Koerse Schoolwal. Een voorbeeld was de Duitse schrijver Thomas Mann, wiens landhuis en bezittingen na de Tweede Wereldoorlog in bezit kwamen van de Sovjet-Unie.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koerse_Schoorwal&oldid=662657"