Postzegel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste postzegel ooit

Een postzegel is een plakkend papiertje met een geldwaarde erop aangegeven. Deze zegels worden uitgegeven door het postbedrijf dat de post bezorgd. In Nederland is dat Postnl. Op bepaalde punten kun je deze zegels kopen. Het postbedrijf stempelt het poststuk (brief, pakje) af voordat het wordt verzonden als bewijs en controle dat je porto of frankeerkosten hebt betaald voor de verzending van je post.

Hoeveel postzegels je moet plakken hangt af van de waarde die erop is aangegeven. In een tabel kan opgezocht worden welke waarde je op een poststuk moet (laten) plakken voor een bepaalde gewichtsklasse of dat het poststuk in het eigen land of naar een ander land gestuurd moet worden. Dat noemen ze het posttarief of frankeertarief.

Postzegels bestaan al vanaf 1840 (de eerste postzegel werd in Groot Brittannië uitgegeven) en worden ook door veel mensen gespaard. Postzegels zijn er in vele kleuren en met bijzondere afbeeldingen gemaakt.

Naast de gewone postzegels heb je ook Kinderpostzegels, kerstpostzegels en rouwpostzegels.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Postzegel&oldid=702400"