Rode Plein

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Kremlin en Rode Plein, Moskou

RedSquare.jpg

Het Rode Plein met op de achtergrond het Nationaal Historisch Museum en het GOeM.
Land Flag of Russia.svg Rusland
Plaats Moskou
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1990
Status niet-bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het Rode Plein is een bekend plein in het midden van Moskou, de hoofdstad van Rusland. Het plein is 330 meter lang en 75 meter breed. Naast het hart van Moskou zien veel Russen het plein als het hart van hun land. Dit vanwege de historische paleizen en kathedralen die aan of in de buurt van het plein liggen. Ook het Kremlin van Moskou, waar de regering zetelt, ligt aan het plein.

Het plein is buiten Rusland bekend vanwege de historische gebeurtenissen die op het plein hebben plaatsgevonden. Vooral de grote militaire parades van de Sovjet-Unie zijn bekend. Ook is de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods, die aan het plein ligt, wereldberoemd. Het plein staat samen met het Kremlin sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Geschiedenis

Het Rode Plein met links de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods en rechts een toren van het Kremlin.

Na de grote stadsbrand van 1493 ontstond een grote open ruimte. Het plein werd door de inwoners van de stad als marktplein gebruikt en kreeg de naam Pozjar (wat brand betekent). Later werden er naast markten ook publieke aangelegenheden gehouden. De naam Rode Plein kwam pas later. Toen in 1555 de beroemde Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods werd gebouwd vond men het in de 17e eeuw niet meer gepast om Pozjar te gebruiken. In het oude Russisch waren de woorden mooi en rood gelijk aan elkaar. Men noemde het plein daarom het Mooie Plein, naar de kathedraal. In het moderne Russisch kwam er een ander woord voor mooi, waardoor het plein sindsdien het Rode Plein heet. Men heeft de naam niet gewijzigd, aangezien de naam al veel gebruikt werd.

In de jaren 30 liet de Sovjet-leider Stalin veel gebouwen langs het plein slopen. Hij wilde meer plaats voor de militaire parades die hij wilde houden om te laten zien aan de wereld hoe sterk zijn land wel niet was. Hij had weinig belangstelling voor de historische waarde van de gebouwen en dus werden onder meer de Kazankathdraal en de Voskresenskipoort afgebroken. Men wilde ook de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods slopen, maar zover is het nooit gekomen. Tevens moest het monument voor Minin en Pozjarski verplaatst worden voor de parades.

Na de val van de Sovjet-Unie werd in 1993 begonnen met de herbouw van de Kazankathedraal en de Voskresenskipoort. Hierdoor heeft het Rode Plein een groot deel van zijn historische aanzien teruggekregen.

Bezienswaardigheden

Het plein kent een aantal bezienswaardigheden:

  • Kremlin - Het Kremlin is de versterkte, historische stadskern van Moskou. Om het Kremlin staat een 2200 meter lange muur en in het Kremlin zijn vele kerken en kloosters te vinden. Tevens is het de zetel van de Russische regering.
  • Nationaal Historisch Museum - Het Nationaal Historisch Museum is in 1894 geopend om de Russen meer over hun geschiedenis te leren. Het museum beschikt over miljoenen objecten, waaronder het privébezit van de Russische keizerlijke familie.
  • GOeM - Het GOeM is een enorm winkelcentrum. Het winkelcentrum doet denken aan een kleine stad met 3 verdiepingen, 3 straten en een paar zijstraten. Alles is overdekt door een glazen plafond. Het winkelcentrum telt 150 winkels van verschillende grootte.
  • Mausoleum van Lenin - Dit mausoleum laat het gebalsemde lichaam van Vladimir Lenin zien, de stichter van de Sovjet-Unie. Hoewel Lenin absoluut niet in een mausoleum wilde liggen, wilde Stalin dit toch doen. Stalin zelf heeft tussen 1953 en 1961 ook in het mausoleum gelegen.
  • Kazankathedraal - de Kazankathedraal is een van de bekendste kerken van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Hij werd gebouwd in 1625, afgebroken in 1936 en wederopgebouwd in 1993.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rode_Plein&oldid=512910"