Kremlin van Moskou

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kremlin en Rode Plein, Moskou

Kremlin birds eye view-1.jpg

Het Kremlin vanuit de lucht.
Land Vlag van Rusland Rusland
Plaats Moskou
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1990
Status Niet bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO
Een kaart van het Kremlin

Het Kremlin van Moskou, vaak het Kremlin genoemd, is een groot complex in het midden van de Russische hoofdstad Moskou. Een Kremlin is een versterkte stadskern. Meerdere Russische steden hebben een kremlin, zoals Novgorod en Kazan. Toch is het Moskouse Kremlin het bekendste kremlin. Dit komt doordat het Kremlin het centrum van de Russische politiek is.

Het complex bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder veel kathedralen en paleizen. Ook zijn er allerlei andere monumenten. Alle monumenten en gebouwen niet ene keer gebouwd. Gedurende de geschiedenis is het Kremlin steeds uitgebreid. Het Kremlin wordt omringd door muren met torens en poorten. Oorspronkelijk woonde de tsaren van Rusland in het Kremlin. Nadat Sint-Petersburg de hoofdstad van Rusland werd, bleef het Kremlin in het bezit van de tsaren. Na de Russische Revolutie van 1917 werd Moskou weer de hoofdstad. Het Kremlin werd toen het politieke machtscentrum van de Sovjet-Unie en na 1991 Rusland. Het Kremlin is de officiële woonplaats van de president van Rusland. In de media wordt de naam Kremlin daarom ook gebruikt om de Russische politiek aan te duiden.

Het Kremlin ligt aan de Moskva en aan het Rode Plein. Samen met het Rode Plein staat het Kremlin op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Geschiedenis

Ontstaan

De plek waar het Kremlin nu ligt wordt al bewoond sinds de tweede eeuw v.Chr. Het Kremlin ontstond op een plek op de Borovitski-heuvel. Hier was een kleine nederzetting. De nederzetting ontstond er in de bronstijd of ijzertijd. Het Kremlin werd vroeger grad genoemd, maar sinds 1331 wordt het woord kremlin gebruikt. Vanaf de 11de eeuw werd de nederzetting verstevigd. In 1156 liet de Russische vorst Joeri Dolgoroeki een houten fort bouwen. Dit fort werd verwoest door de Mongolen in 1237.

Het Kremlin is ooit gebouwd als verdedigingspunt, maar groeide snel uit tot een stad. Tot 1367 was de stadsmuur van het Kremlin van hout gemaakt. Na 1367 werd de stadsmuur afgebroken en opnieuw opgebouwd, maar dit keer van witte natuurstenen. Zo kon de stad worden beschermd tegen de Mongolen.

De tsaren

Het Kremlin in 1805

Het Kremlin werd vervolgens de woonplaats van de hertogen van het groothertogdom Moskou. Tijdens deze periode werd het Kremlin ook uitgebreid. Onder andere het Oespenskikathedraal, waar de groothertogen en later de tsaren gekroond werden, is hier een voorbeeld was. Groothertog Ivan III van Moskou liet zelfs architecten uit Italië overkomen, die de Renaissance meenamen naar Rusland. In deze tijd is ook de klokkentoren van Ivan de Grote gebouwd, wat toentertijd het hoogste punt van de stad was. Tussen 1485 en 1495 werden er muren om het Kremlin heen gebouwd.

In het Kremlin werd Ivan de Verschrikkelijke in 1547 gekroond tot tsaar van Rusland. Hij liet het paleis in het Kremlin verbouwen en bouwde een nieuw paleis en een nieuwe kathedraal voor zijn zonen. Tijdens de Tijd der Troebelen werd het Kremlin twee jaar lang (1610-1612) bezet door de Polen. Tijdens de regering van tsaar Michaël I en tsaar Alexis werd het Kremlin uitgebreid met allerlei nieuwe gebouwen. Tsaar Peter de Grote had een hekel aan het Kremlin. In 1721 verplaatste hij de hoofdstad naar Sint-Petersburg om Rusland dichterbij het westen te brengen, waardoor het Kremlin verlaten werd.

Keizerlijke periode

Het Kremlin rond 1898

Toch bleef het Kremlin in bezit van de Russische keizerlijke familie. Nog altijd werden alle keizers gekroond in het Kremlin. Het Kremlin werd een tijd lang verlaten tot 1773. In dat jaar besloot tsarina Catharina de Grote om het Kremlin te verbouwen, zodat ze er zo nu en dan kon gaan wonen. Tijdens de verbouwing werden verschillende paleizen en kerken gesloopt, net als een deel van muren. De verbouwing duurde erg lang, aangezien er vaak geen geld was. Toch werd bijna het gehele Kremlin onder handen genomen. Onder andere het gebouw waar de Russische president werkt komt uit deze tijd. De muren van het Kremlin werden wit geverfd, aangezien dit toentertijd de mode was.

Tijdens de veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 bereikte Napoleon het Kremlin. Napoleon heeft tussen 2 september en 11 oktober in het Kremlin gewoond. Hij wilde het Kremlin eerst laten opblazen, maar doordat het regende werden de vlammen gedoofd. Hierdoor werd slechts een klein deel van het Kremlin verwoest. Tussen 1816 en 1819 werden deze delen weer opgebouwd. Vervolgens lieten tsaar Alexander I en tsaar Nicolaas I het Kremlin nog uitbreiden. Na 1851 veranderde er weinig aan het Kremlin.

Sovjet-periode

Het Kremlin in 1931

Nadat in 1917 de Russische Revolutie was geweest, verhuisde de regering in 1918 naar Moskou. Sovjetleider Vladimir Lenin koos het Kremlin als zijn woonplaats. Later zou Josef Stalin dit ook doen. Na de dood van Lenin werd het mausoleum van Lenin geopend aan de buitenkant van de muren van het Kremlin. De kathedralen in het Kremlin werden gesloten en een kerk en klooster werden afgebroken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de muren van het Kremlin weer rood geverfd. Ook werden alle daken bruin gemaakt. Op deze manier zou het Kremlin voor de vijand minder opvallen tijdens eventuele luchtaanvallen.

In 1955 werd het Kremlin geopend voor toeristen en sindsdien is een gedeelte van het Kremlin open als museum. In 1961 werd het laatste gebouw toegevoegd aan het Kremlin.

Tegenwoordig

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 bleef het Kremlin de woonplaats van de Russische president. In 1990 werd het Kremlin verklaard tot werelderfgoed. Sindsdien wil men het Kremlin volledig gaan restaureren, aangezien dit hard nodig is. Hoewel er sindsdien kleinere restauraties hebben plaatsgevonden, is het gebouw nooit volledig gerestaureerd.

Sinds 2013 heeft het Kremlin een landplaats voor helikopters.

Bezienswaardigheden

Muren en torens

De muur om het Kremlin heen.

Rondom het Kremlin staat een grote muur met poorten en torens. Deze muur wordt ook wel de Kremlinmuur genoemd en is zo'n 2.235 meter lang. De muur werd oorspronkelijk gebouwd in 1156, maar sommige delen zijn later veranderd. Vooral de torens zijn pas later gebouwd. Tegenwoordig heeft de muur 20 torens, waarvan de oudste stamt uit 1485 en de jongste uit 1680. In de muur zijn ook gangen met nu en dan een kleine ruimte. In deze ruimtes werden vroeger criminelen vastgehouden, maar tegenwoordig zijn deze ruimtes niet meer in gebruik. Er zijn ook vier poorten, die dienen als de ingang tot het Kremlin. Deze poorten zijn te herkennen aan de grote rode ster op het dak.

Naar mate de muur hoger wordt, wordt hij ook breder. Tot 1917 was het mogelijk om een rondleiding te boeken, waarin je over de muur heenliep. Deze rondleiding duurde maar liefst twee uur. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om op de muur te lopen. Onder een deel van de muur is een grafkelder. Deze bevindt zich naast het mausoleum van Lenin. In deze grafkelder ligt ook het lichaam van Jozef Stalin, dat tot aan 1969 opgebaard lag in het mausoleum naast Lenin. De grafkelder is niet toegankelijk, terwijl het mausoleum (waar Lenin ligt) dat wel is.

Kerken en kathedralen

In het Kremlin staat verschillende kerken en kathedralen. Drie hiervan bevinden zich aan het zogeheten Kathedralenplein, wat een van de bezienswaardigheden in het Kremlin is. De kathedralen zijn:

 • De Oespenskikathedraal: Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1475 en 1479 en is de plek waar de tsaren werden gekroond. Alle tsaren van Ivan de Verschrikkelijke tot Nicolaas II zijn in deze kathedraal gekroond. Daarnaast liggen veel belangrijke leiders van de Russisch-Orthodoxe Kerk hier begraven. De kathedraal is tegenwoordig in gebruik als museum, maar zo nu en dan worden er diensten gehouden.
 • De Verkondigingskathedraal: Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1484 en 1489 en was de plek waar de leiden van de Russische Keizerlijke familie gedoopt werden. Ook ging de familie naar de kerk voor diensten of om te bidden. Ook deze kathedraal is gebruikt als museum, maar soms vinden er diensten plaats. Ieder jaar op 7 april (annunciatie) houdt de leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk hier een preek. Ook bij andere feesten wordt dit gedaan.
 • De Aartsengel Michaëlkathedraal: Deze kathedraal werd gebouwd in 1505. Het is de plek waar veel grootvorsten en tsaren begraven liggen, maar een ander deel is begraven in Sint-Petersburg. Ook deze kathedraal is tegenwoordig een museum, waar soms kerkdiensten gehouden worden.
 • De klokkentoren van Ivan de Grote: Dit is een kerk uit 1508, die vooral bekend staat om zijn grote klokkentoren. Tegenwoordig is dit ook een museum.
 • De Kleedafleggingskerk: Deze kerk werd gebouwd tussen 1484 en 1486. In de kerk staan nog steeds veel standbeelden uit kloosters die tijdens de Sovjetperiode gesloopt werden.
 • De Twaalf Apostelenkerk: Deze kerk is nog altijd in gebruik als kerk. Op 13 juli (Feest van de Twaalf Apostelen) wordt deze kerk gebruikt voor erediensten.

De Kazankathedraal en de Basiliuskathedraal worden soms tot het Kremlin gerekend, maar liggen net buiten het Kremlin op het Rode Plein. Hierdoor zijn ze zelf geen onderdeel van het Kremlin.

Paleizen

Daarnaast zijn er nog verschillende paleizen in het Kremlin:

Een van de zalen in het Grote Kremlinpaleis
 • Het Grote Kremlinpaleis: Dit is de officiële woning van de Russische president. Dit paleis wordt voornamelijk gebruikt voor het ontvangen van buitenlandse staatshoofden en andere belangrijke ceremonies. Ook wordt de Russische president in dit paleis beëdigd. Het paleis is gebouwd tussen 1837 en 1849.
 • Het Senaatspaleis: Dit gebouw werd oorspronkelijk gebruikt door de Senaat in de tijd van het keizerrijk. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt door de medewerkers van de Russische president. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als kantoor en is niet voor het publiek toegankelijk. In dit gebouw bevindt zich ook de werkkamer van de Russische president. Het gebouw werd gebouwd tussen 1776 en 1788.
 • Het Amusementspaleis: Dit gebouw werd gebruikt als een theater en werd gebouwd in 1652.
 • Het Terempaleis: Dit gebouw is gebouwd in de 16e eeuw en tijdens de 17e eeuw woonde de Russische keizerlijke familie in dit gebouw. Het Terempaleis is tegenwoordig onderdeel van de woning van de Russische president. Hierdoor kun je het gebouw niet bezoeken.
 • Het Facettenpaleis: Ook dit gebouw is onderdeel van de woning van de Russische president. Het paleis is gebouwd tussen 1487 en 1492 en wordt tegenwoordig gebruikt voor conferenties en ceremonies.
 • Het Staatspaleis: Dit is het modernste gebouw van het Kremlin en werd geopend in 1961. In tegenstelling tot de andere gebouwen ziet dit gebouw er erg modern uit. Het paleis bevat een grote zaal, waar vroeger congressen gehouden werden. Ook wordt de zaal gebruikt voor voorstellingen, zoals balletvoorstellingen.

Overige bouwwerken

Een ander belangrijk gebouw is het arsenaal van het Kremlin. Een arsenaal is een militair gebouw, waar wapens worden opgeslagen. Tegenwoordig is het arsenaal in gebruik als museum. Ook is een gedeelte van het gebouw in gebruik als kantorengebouw voor medewerkers van de Russische president. Twee andere monumenten in het Kremlin zijn het Tsarenkanon en de Tsarenklok. Beide monumenten zijn nooit gebruikt en zijn tegenwoordig bezienswaardigheden.

Daarnaast zijn er verschillende tuinen en parken in het Kremlin. Het eerste park van Moskou, de Alexandertuin, bevindt zich in het Kremlin. Hier bevindt zich ook de tombe van de onbekende soldaat.

Een van de tuinen van het Kremlin

Galerij

Websites

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kremlin_van_Moskou&oldid=710621"