Los Angeles

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Los Angeles
Het Hollywood Sign
Venice; een bekende wijk aan het strand

Los Angeles (L.A.)(Officieel City Of Los Angeles) is een Amerikaanse stad in de staat Californië. Los Angeles heeft 3.884.307 inwoners en daarmee de grootste stad van de staat Californië. Ook is het na New York City de grootste stad van de Verenigde Staten.

Geschiedenis

Voordat de Europeanen aankwamen in Amerika, werd Los Angeles bewoond door de Chumash en Tongva-indianen. In 1542 kwam de eerste Europeaan, de Spanjaard Juan Rodríguez Cabrillo, aan in Californië en werd het gebied onderdeel van Spanje. Pas in 1781 werd Los Angeles gesticht door de Spaanse gouverneur Felipe de Neve. Hij noemde het dorpje El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Ángeles de Porciúncula, een mond vol! In 1821 verklaarde Mexico zich onafhankelijk van Spanje en werd Los Angeles onderdeel van Mexico. Dat duurde niet lang. Mexico kreeg oorlog met de Verenigde Staten en aan het einde van de oorlog in 1848 had de VS grote delen van Mexico veroverd, waaronder Los Angeles.

Wijken

Hollywood ster van The Beatles

Los Angeles heeft veel wijken en voorsteden. Bijna iedereen kent de wijk Hollywood, met de grote witte letters, het Hollywood Sign. In Hollywood zijn veel filmstudio's gevestigd, waar veel films en televisieseries worden gemaakt. Veel series die zich afspelen in een andere stad dan Los Angeles worden toch hier gefilmd. Dat is goedkoper voor de filmmakers. Ook is het in Los Angeles bijna altijd zonnig. Er kan dus vaak buiten gefilmd worden zonder last te hebben van regen. Veel toeristen komen naar Hollywood om een kijkje te nemen bij de filmstudio's. Ook gaan ze naar de Hollywood Boulevard. Veel bekende Amerikanen hebben hier een ster op de Hollywood Walk of Fame, een gouden ster met hun naam op de stoep. In Hollywood staat ook het Dolby Theatre, waar elk jaar de Oscars worden uitgereikt.

Veel acteurs die in Hollywood werken hebben een duur huis in het voorstadje Beverly Hills. Andere bekende wijken zijn Chinatown, waar vooral Chinezen wonen en Venice, wat aan het strand ligt. Naast Venice ligt het stadje Santa Monica, wat bekend staat om de pier. Ten zuiden van Los Angeles ligt Anaheim, waar het attractiepark Disneyland ligt.

Klimaat

In Los Angeles schijnt de zon 329 dagen per jaar. In juni zijn er wel veel nevelige dagen en in juli en augustus hangt er veel vervuilde lucht boven de stad: smog. Die smog bestaat uit gassen van auto's. In Los Angeles gebruikt bijna niemand het openbaar vervoer: Alles wordt met de auto gedaan. Omdat Los Angeles warm is en omringt is door bergen kan die vieze lucht nergens heen en blijft het boven de stad hangen.

Luchthaven

Los Angeles International Airport (LAX) is de vijfde drukste luchthaven in de wereld en de tweede drukste in de Verenigde Staten in het aanbieden van 692 dagelijkse vluchten naar 85 binnenlandse steden en 928 per non-stop vluchten naar 67 steden in 34 landen op 59 passagiers luchtvaartmaatschappijen.

Het centrale complex heeft negen passagiersterminals verbonden door een twee-niveaus U-vormige rijbaan. Voor meer (Amerikaans-Engelse) informatie moet je hier klikken.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Los_Angeles&oldid=850521"