Smog

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smog in Parijs (2004)

Smog is eigenlijk vervuiling van de lucht. Smog is een Engelse term die letterlijk wil zeggen: door rook en uitlaatgassen vervuilde mist.

Het wordt meestal veroorzaakt door auto's, verbrandingsovens, kachels en fabrieken. Daarom zien we vaak langs drukke autowegen een dikke zwarte mist. Uit de schoorsteen van fabrieken zien we vaak rook ontsnappen, dit vormt later vaak smog.

Natuurlijk heeft dit nadelige gevolgen voor de gezondheid. Het vervuilt je longen.

Een soort van smog is fijn stof, dit is iets wat de laatste tijd veel in het nieuws geweest is. Om de hoeveelheid fijn stof, en dus ook smog, op autowegen te verminderen, heeft de overheid een 'smogalarm' uitgevonden. Wanneer er veel kans is op een dichte mist, moeten de auto's trager rijden, waardoor er minder uitlaatgassen ontstaan. Het kan ook zijn dat er dan helemaal geen auto's mogen rijden.

In China zijn onder andere de steden Peking en Tianjin vaak slachtoffer van smog. Jaarlijks komen hier minstens twee mensen door om het leven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Smog&oldid=507019"