Split

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Voor het artikel voor de gymnastiekoefening, klik hier: spagaat
Het Paleis van Diocletianus (het stadscentrum)

Split is de op een na grootste stad van Kroatië met 221.456 inwoners. De stad is het culturele, financiële en industriële centrum van Dalmatië.

Een belangrijke bron van de economie hier is toerisme. Jaarlijks komen hier enorm veel toeristen. Zij bezoeken het Paleis van Diocletianus. Diocletianus was een Romeinse keizer. Na zijn abdicatie ging Diocletianus wonen in Split, waar hij het Paleis van Diocletianus had laten bouwen. De rest van zijn leven besteedde hij vooral aan zijn grote hobby: tuinieren. Na zijn dood werd hij begraven in het mausoleum van het paleis. Vandaag de dag is het Paleis van Diocletianus het centrum van Split. Het is een mix geworden van Romeinse en Middeleeuwse gebouwen en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De stad is een belangrijk knooppunt van verkeer. De stad heeft een grote haven met veerdiensten naar veel Kroatische eilanden, maar ook naar Italië, bijvoorbeeld naar Ancona.

Voor de kust van Split ligt het eiland Brač. Hier gaan veel rijke Kroaten op vakantie. Op dit eiland vind je ook het beroemde strand Zlatni Rat. Een ander toeristisch trekpleister in de buurt van Split, is het oude stadje Trogir. Net als het centrum van Split is ook dit stadje werelderfgoed.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Split&oldid=578925"