Gizeh

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gizeh
De oude ruïnes van Gizeh
Locatie van Gizeh

Gizeh ligt in Egypte naast Cairo aan de westkant van de Nijl. Gizeh heeft ongeveer 4 miljoen inwoners. De piramide van Cheops is de grootse piramide van de wereld. Tot aan de voltooiing van de Kathedraal van Lincoln in het jaar 1311, was hij met zijn 146 meter het hoogste gebouw van de wereld. De euromast is 184 meter hoog. Hoger dan de Piramide van Cheops. de Piramide van Chefren: de een na grootste piramide van Egypte met een hoogte van 135 meter. De piramide is weer voor publiek opengesteld in 2005, nadat deze piramide 2 jaar dicht was na renovaties. In de piramide van Chefren (ook wel Chafra genoemd) is een dodentempel gebouwd. is de Piramide van Mykerinos is de kleinste piramide van Gizeh. De piramide is 66 meter hoog. De dodentempel van Mykerinos is de plek waar werd gebeden voor de farao Mykerinos.

de Sfinx: wordt ook wel de wachter van Gizeh genoemd. Hij is gebouwd door Chefren. Er wordt beweerd dat hij eerst een leeuwenkop had, maar Chefren had zijn eigen kop er in getimmerd.

Geschiedenis van Gizeh

De 4e Dynastie

In de 4e Dynastie waren er 9 farao`s aan de macht, waaronder Snofroe, Cheops, Djedefre, Chefren, Baka, Mykerinos, Sjeseskaf en Djedefptah. Deze farao`s hebben allemaal een piramide, behalve Sjepseskaf en Djedefptah. De kortst regerende Farao is Djedefptah met een tijd van 2 jaar. De langst regerende Farao is Chefren. De 3 farao`s die in Gizeh begraven liggen, leefde allemaal in de 4e Dynastie. Farao Snofroe had 3 bouwwerken waaronder:

• De Rode Piramide van Snoefroe • De Knikpiramide van Snofroe • En de Trappiramide van Snofroe Faro Djedefre had 4 bouwwerken waaronder: • Piramide bij Abu Roasj • Boten voor het Hiernamaals • Sarcofaag bij Zawjet el`Aryan • Dodentempel van zijn vader Faro Baka Had 1 bouwwerk waaronder: • Piramide van Baka in Zawijet el-Aryan Sjepseskaf had 2 Bouwwerken waaronder: • De voltooiing van de dodentempel van Menkaura. • De mastaba in zuidelijk Saqqara Djedefptah had er geen.


(Piramide Van) Cheops

De Piramide van Cheops

De Piramide van Cheops is de grootste Piramide van Egypte en was het grootste bouwwerk ter wereld tot 1311 na Chr. Zelf was Cheops een tiran. Hij wilde de grootste piramide van het rijk bouwen, verder heeft hij niet veel oorlog gevoerd. Hij leefde in de 4e dynastie. Hij wordt ook wel Choefoe, Khufu, Suphis en Chnoemchoefoe genoemd. Hij was de zoon van farao Snofroe. Zijn bouwwerken zijn: • De piramide van Cheops • Een standbeeld van zeven meter (van steen) • En een standbeeld van goud en zilver

(Piramide van) Chefren

De piramide van Chefren is de een na grootste piramide van Gizeh (en Egypte). Naast zijn piramide staat de sfinx en de Piramide van Cheops. Zijn naam betekent kroon van Ra. Hij heeft ongeveer 24 tot 26 jaar geregeerd. Zijn zoon heet Mykerinos. De bouwwerken van Chefren zijn: • De Piramide van Chefren • De Dodentempel • De Sfinx van Gizeh

(Piramide van) Mykerinos

Mykerinos is een Farao uit de 4e Dynastie. Volgens een Rol van Papyrus regeerde hij 26 jaar. Hij heeft wel de kleinste piramide van Gizeh. Zijn vader is Chefren en zijn opa is Cheops. We zijn er achter gekomen hoe oud hij was door de hiërogliefen in de Dodentempel. Waarschijnlijk zijn die stukken tekst uit de tijd van Ramses II. Die leefde in de 19e Dynastie. Er werd voorspeld dat de Farao nog maar 6 jaar zou leven. Ondanks dat hij zich erg op de wijn stortte, leefde hij uiteindelijk nog 18 jaar. Er is ook bekend dat zijn dochter zelfmoord pleegde. De bouwwerken van Mykerinos zijn: • De piramide van Mykerinos

De Sfinx van Gizeh

De Sfinx en de Piramide van Chefren

De Sfinx is het grootste (en bekendste) beeld van de wereld. Het werd gebouwd in de 4e Dynastie. Maar toch is dat nog niet helemaal bewezen. Volgens een verhaal uit een papyrusrol was het eerst een leeuwenkop, maar Farao Chefren heeft daarna zijn eigen hoofd er in laten hakken. De Sfinx ligt naast de dodentempel van Chefren. Na de val van het Romeinse rijk werd de sfinx (en de Piramides) aan zijn lot overgelaten. Het beeld is 36 meter lang, 6 meter breed en 10 meter hoog. Het beeld bestaat uit 3 lagen kalksteen Dit beeld wordt ook wel de bewaker van Gizeh genoemd. Veel mensen zeggen dat er alleen een neus van afgevallen is, maar er zat ook ooit een valse baard aan (ligt nu in het British Museum) . In het beeld zijn ook holle kamers. Het waren waarschijnlijk geheime bijkamers. In 1798 werd het beeld uitgegraven door Napoleon. Later is het beeld meerdere malen verder uitgegraven en gerestaureerd. In de 20e eeuw werden alleen maar restauraties uitgevoerd. De laatste was in 2005

Hiërogliefen

Hiërogliefen

Egyptenaren schreven met het Hiërogliefenschrift. Het zijn een soort tekentjes. De A stelt bijvoorbeeld een uil voor. Ik noem een paar verschillende tekens op: Golfjes, De Kever, De vogel, Het oog en de ploeg. Dit zijn niet alle hiërogliefen, er zijn er nog veel meer.

In heel Egypte werden Hiërogliefen gebruikt, zelfs op tempels, obelisken (zie foto hiernaast), piramide`s en tempels. Het schrift kon worden vertaald door de steen van Rosette/Rosetta. Daarop stonden de Hiërogliefen en Grieks kon men wel lezen. Degene die erin slaagde de Hiërogliefen te vertalen, was de Fransman Jean-Francois Champollion.

Rijke mensen hadden vaak schrijvers. Die schreven op Papyrus wat hij zei. Als je schrijver was in het oude Egypte, kon je veel verdienen. De pen in Egypte was een rietstengel waar ze inkt in deden.

Mummies

Een mummie is een dode mens, die is ingewikkeld met doeken van stof. De mummies van Cheops, Chefren en Mykerinos zijn gestolen. Net zoals alle andere mummies, behalve de mummies van Toetanchamon en van Ramses II. De mummie van Ramses II is een van de 2 mummies van farao`s die intact is gebleven. Andere mummies werden door grafrovers verpulverd. De mummie van Ramses II is niet verpulverd. Zijn graf is wel leeggeroofd. Het is de beroemdste Farao van Egypte, omdat hij het langst heeft geregeerd en veel oorlogen heeft gewonnen. Toetanchamon is de bekendste farao, omdat zijn graf nog hellemaal intact was. De ontdekker van dit graf was Howard Carter.


Gizeh nu

Gizeh is nu een plaats met 3.258.540 inwoners. Nu is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. In de loop der jaren is Gizeh een populaire plaats geworden. In Gizeh bevindt zich het autobedrijf Suzuki Egypte SAE. De dichtstbijzijnde universiteit is die van Cairo. Gizeh heeft stedenbanden Met Los Angeles. Vervoer in Gizeh bestaat uit een uitgebreid wegennet, spoor en metro. Er zijn ook bussen, taxi`s en Microbuses. Het klimaat in Gizeh is erg wisselend. `s Winters kan het 13 tot 17 garden worden. De hoogst gemeten temperatuur is ongeveer 40 graden en de laagste is 0.8 graden.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gizeh&oldid=791439"