Luxor

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Luxor
Locatie van Luxor

Luxor is een stad in het midden van Egypte vlak naast het Dal der Koningen en de tempel van Luxor. Vroeger heette de stad Thebe in de tijd van het oude Egypte was het de hoofdstad van Opper-Egypte. De stad heeft zo'n 487.896 inwoners op een oppervlakte van 416 vierkante kilometer.

Geschiedenis

Luxor was de oude stad Thebe, de grote hoofdstad van Egypte tijdens het Nieuwe Rijk, en de prachtige stad van de god Amon-Ra . De stad werd beschouwd in de Oud-Egyptische teksten w3s.t. wat betekende of "stad van de scepter" en ook als T3 ip3t en vervolgens, in een latere periode, de Grieken noemden het Thebai en de Romeinen na hen Thebae. Thebe was ook bekend als "de stad van de 100 poorten", soms wordt genoemd "het zuiden van Heliopolis '(' Iunu-shemaa 'in Oud-Egyptische), te onderscheiden van de stad Iunu of Heliopolis , de belangrijkste plaats van aanbidding voor de god Ra in het noorden. Het werd ook vaak aangeduid als niw.t, wat simpelweg betekent "stad", en was een van de slechts drie steden in Egypte waarin dit woord werd gebruikt (de andere twee waren Memphis en Heliopolis), het was ook wel niw.t RST, "zuidelijke stad", zoals de meest zuidelijke van hen.

Economie en Bevolking

Luxor vanuit de Lucht

De bevolking is aanzienlijk toegenomen in de afgelopen jaren aangetrokken door de Reizen van het toerisme. Het had 12.000 inwoners aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, 30.100 inwoners van de volkstelling van 1952 en bijna hetzelfde in 1960 (31.000). In 1982 was ongeveer 84.000 en bewoners overtroffen de 150.000 vóór 1995. In 2004 op het gebied van Luxor had 400.000 inwoners, van wie de meesten in de stad zelf wonen . De economie is grotendeels afhankelijk is van het toeristische deel van de werkende bevolking, in hotels en diensten. Veel mensen zijn in de landbouw werkzaam en kleine ambachten/beroepen. Sommige gaan vissen op de rivier. De dieren, kamelen of paarden, zijn te huur voor een wandeling met toeristen. Luxor is een commercieel centrum voor de regio, armer dan het noorden, maar de handel is beperkt: het zijn vaak juweliers en winkels die vrijwel uitsluitend voor toeristen zijn. Men handelt in textiel, landbouwprodukten en vis of via de rivier maar nu grotendeels over de weg. Een merkwaardig fenomeen is het grote aantal mensen die in het buitenland werken en geld sturen om een huis in goede conditie op te bouwen.

Gebouwen

Het museum en het treinstation en andere gebouwen blijven prominent aanwezig in de stad: de Nationale Bank, Politie, de zetel van de lokale overheid, de oudste moskee in de stad die bekend staat als El-Mekashkesh , met resten van een moslim heilige van de tiende eeuw voor wat vermoedelijk een christelijke monnik, de Franciscaanse kerk, de Koptische kerk, een aantal hotels zoals het Mina Palace en de Old Winter Palace Hotel, het mummificatie museum , de graven van heiligen Sidi Ahmed en Sidi Ali , het hoofd van het Departement van Oudheden (nabij de ingang van Karnak) en de Frans-Egyptische Center, die 1967 beheert de tempel geweest.

Transport

Transport naar Luxor

Luxor heeft een internationale luchthaven. Een nieuw gebouwde brug, een paar mijl van het centrum van Luxor, zodat een vlotte communicatie tussen beide partijen, zoals van oudsher de rivier overstaken per raft. Een trein dienst werkt twee keer per dag, een in de ochtend en 's nachts kunnen worden genomen op het station gelegen een mijl uit de tempel van Luxor. Bestemmingen behoren, Caïro en Aswan . Luxor, de Egyptische badplaats bekendste en meest, kwam samen met de nabijgelegen Karnak, in de archeologische site van het oude Thebe, in de nabijheid van de uitgestrekte necropolis van de Vallei van de Reyes.Los voordelen van het toerisme zijn een van de pijlers van de economie Egyptisch, maar de staat verplicht is, aan de andere kant om de kosten-adres van de enorme onderhoud.

Klimaat

Het woestijnklimaat heersende in Luxor wordt gekenmerkt door zeer lage luchtvochtigheid en vrijwel geen neerslag van. Pas in oktober, kan er geen meetbare regen. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 24,3 °C, de maximale waarden op een gemiddelde van 33,4 °C. In het heetste seizoen is van mei tot september het hoogtepunt van ongeveer 40 °C, de nachtelijke minimumtemperaturen zijn 20 tot 24 °C. In de wintermaanden, de lucht verwarmt tot 23 tot 25 °C, 's nachts temperaturen dalen tot een niveau rond de 5 tot 7 °C.

Bezienswaardigheden

Dit zijn alle bezienswaardigheden:

De tempel van Karnak

Karnak Tempel in het oude Egypte met name tijdens de Nieuwe Rijk , werd de meest invloedrijke religieuze centrum. De belangrijkste tempel was gewijd aan de verering van de god Amon-Ra, maar net als in andere Egyptische tempels ook vereerd andere goden. Dit complex is de oudst bekende religieuze centrum in de wereld. Het is een grote open-air museum dat toont overblijfselen van de cultuur van het oude Egypte. Het is de tweede meest bezochte plaats in Egypte na de piramiden van Gizeh . Wordt beschouwd als werelderfgoed door de UNESCO , samen met andere resten van het oude Thebe.

Dal der Koningen

De Dal der Koningen was de plaats tijdens het Nieuwe Rijk, waar ze begraven de farao’s in hypogea . Hier zijn de koningen begraven van dynastieënXVIII , XIX en XX , en sommige koninginnen, prinsen, edelen en zelfs dieren.

Dal der Koninginnen

In de Vallei der Koninginnen werden begraven koninginnen en prinsen van de dynastieën XIX en XX , maar vond ook een deel van het verleden. Het is gelegen ten zuidwesten van de Vallei der Koningen , tegenover Luxor, op de westoever van de Nijl , en is een kleinere plaats en een rots soort van lagere kwaliteit dan de Vallei der Koningen. Egyptische Named Ta Neferu september "de plaats van schoonheid", en Arabisch is de huidige Biban el-Harim.

De Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon zijn twee enorme stenen beelden van farao Amenhotep III ten westen van de stad Egypte in Luxor, in de buurt Medinet Habu. De Kolossen van Memnon zijn twee aparte beelden stellen Amenhotep III in een zittende positie. Ze zijn gesneden uit blokken van kwartsiet , vooral meegebracht uit Güiza en de steengroeven van Gebel el-Silsila , ten noorden van Aswan, met inbegrip van de eerste steen, de beelden hebben een totale hoogte van achttien meter.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luxor&oldid=568624"