Nijl

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Nijl
Nile composite NASA.jpg
Satellietfoto van de Nijl
Lengte 6695 kilometer
Hoogte van de bron 1134 meter
Stroomsnelheid 2.830.000 liter per seconde
Grootte stroomgebied 3.400.000 km²
Van Blauwe Nijl en Witte Nijl
Naar Middellandse Zee
Stroomt door Vlag van Egypte Egypte
Vlag van Soedan Soedan
Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan
Vlag van Oeganda Oeganda
Vlag van Ethiopië Ethiopië
Bevaarbaar? Ja
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Nijl is een bekende rivier die door het oosten van Afrika stroomt. De rivier is wel 6695 km lang. Het is daarom samen met de Amazone in Zuid-Amerika een van de twee langste rivieren ter wereld. Welke van de twee nou precies het langst is, daarover zijn de mensen het niet helemaal eens.

Route

Het bekendst is natuurlijk het stuk van de Nijl dat door Egypte loopt. In het noorden van Egypte komt de Nijl uit in de Middellandse Zee. Maar het begin van de rivier ligt in twee verschillende grote meren. Het ene meer is het Tanameer in Ethiopië. Van daaruit stroomt een rivier die de "Blauwe Nijl" wordt genoemd. In het Victoriameer, op de grens tussen Tanzania, Kenia en Oeganda begint een andere rivier, die de "Witte Nijl" wordt genoemd. Via Zuid-Soedan stroomt de Witte Nijl naar Soedan, daar komen de Blauwe en de Witte Nijl bij elkaar in 1 grote rivier. Vanaf daar wordt de rivier gewoon de Nijl genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nijl&oldid=807514"