San Francisco (Californië)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zoek je een andere plaats die San Francisco heet? Klik dan hier
De skyline van San Francisco, gezien vanaf Alacatraz
De Painted Ladies.

San Francisco is een bekende en grote stad in de Amerikaanse staat Californië. Bijnamen voor de stad zijn SFO, SF, San Fran en Frisco. Meestal worden die namen alleen gebruikt door toeristen.

San Francisco is gebouwd op 43 heuvels, en is vooral bekend door de Golden Gate Bridge, het eiland en bekende gevangenis Alcatraz in de baai van San Francisco, het hoogste gebouw van de stad Transamerica Building en de kabeltrams. Het is na Los Angeles de grootste stad van Californië en er wonen ongeveer 744.230 mensen.

San Francisco ligt op het puntje van het San Francisco Peninsula (Engels voor schiereiland). De stad is door middel van twee bruggen verbonden met de overkant. Je hebt de bekende Golden Gate Bridge die van San Francisco naar Sausolito loopt, en je hebt de Bay Bridge die van San Francisco naar Oakland loopt. Alle twee de bruggen zijn tolwegen.

Er zijn in San Francisco veel films en series opgenomen, films zoals The Net, met Sandra Bullock, Mrs. Doubtfire, met Robin Williams, Sally Field & Pierce Brosnan, The Princess Diaries, met Anne Hathaway & Julie Andrews, Sweet November, met Keanu Reeves & Charlize Theron, The Pursuit of Happyness, met Will Smith, en series zoals Full House en Charmed.

Bezienswaardigheden

In San Francisco zijn veel dingen te zien en te doen.

  • Chinatown - In San Francisco is een heel deel met allemaal Chinese dingen, genaamd Chinatown. Er is hier onder andere een Chinees ziekenhuis. Ook is de politie hier Chinees.
  • Lombard Street - Lombard Street is een lange straat in de stad. Het staat bekend als de meest bochtige straat ter wereld, maar eigenlijk gaat dat alleen maar om een klein stukje. Dat bepaalde stukje van de straat ligt precies op een van de heuvels. Hier zijn wel acht haarspeldbochten (dat zijn hele scherpe bochten).
  • Alamo Square - Op Alamo Square staan de Painted Ladies. De Painted Ladies zijn victoriaanse huizen die in vrolijke kleuren zijn geverfd.
  • Fishermans Wharf - Fishermans Wharf is de oude zeeliedenbuurt van de stad, maar is tegenwoordig meer een groot toeristisch gebied met veel visrestaurant en eetttenten.
    • Pier 39 - Pier 39 is bekend door de zeehonden en zeeleeuwen die op deze pier meestal liggen te zonnen. Ze zijn vermoedelijk door een aardbeving hier terechtgekomen. Sinds de zeehonden hier zijn is de pier echt een attractie geworden. Er zitten veel restaurants en souvenirwinkels.
  • Transamerica Pyramid - De Transamerica Pyramid is de bekendste en hoogste wolkenkrabber van San Francisco. De totale oppervlakte is 49.238 m². Hij heeft 48 verdiepingen en is 260 meter hoog. Hij heeft 18 liften en 3678 ramen.
  • Coit Tower - De Coit Tower is een toren in de stad die is gebouwd op een van de heuvels. Vanuit deze toren is er een goed uitzicht over de stad, behalve als het mistig is, wat helaas vaak het geval is in de stad.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=San_Francisco_(Californië)&oldid=673648"