Restaurant

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amuse: Parmasaanse Panna Cotta

Een restaurant is een openbare ruimte (dat wilt zeggen dat iedereen er heen kan) waar je kan eten en drinken. Uiteraard krijg je na het eten de rekening gepresenteerd dat in prijs kan verschillen als je in een duur, goedkoop, met veel of weinig mensen komt enz.

Soms krijgt een restaurant te maken met eetpiraterij.

Opmerkelijk

In normale restaurants waar de maaltijden niet spot goedkoop en ook niet torenhoog duur zijn krijg je vaak grote porties voor weinig geld. Voor zo'n maaltijd ben je vaak niet meer dan 12.50 per stuk uit.

In dure restaurants betaal je in tegensteling tot normale en goedkope restaurants kleine porties voor veel geld. Zo kan je bijvoorbeeld nog meer dan de helft van wat je normaal eet verwachten op je bord met wel een hogere prijs.

Het menu

In restaurant kun je kiezen uit het menu wat je wilt eten. Het menu staat op een menukaart. Je kunt kiezen uit voorgerechten, hoofdgerechten en nagerecht (ook wel: toetjes). Er zijn vaak koude en warme voorgerechten. Het hoofdgerecht wordt meestal verdeeld in gerechten met vlees, vis en vegetarische gerechten.

Je kunt ook kiezen voor een driegangenmenu (of nog meer gangen). In zo'n menu heeft de kok al bedacht wat je als voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht kunt nemen. Als je het lastig vindt om te kiezen is dat handig.

In sommige restaurants kun je voor het eten of tussen de gangen door ook een amuse krijgen. Een amuse is een heel klein gerechtje dat bedoeld is om je voor te voor te bereiden op de andere gangen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Restaurant&oldid=807281"