Chicago

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Wolkenkrabbers vanaf de Chicago River, met in het midden de Willis Tower

Chicago is een stad in de Amerikaanse staat Illinois. De agglomeratie heeft meer dan 9 en een half miljoen inwoners. De stad ligt aan het Michiganmeer, een van de Grote Meren. Chicago is gesticht in 1830.

Inwoners

Chicago heeft 2.718.782 inwoners en is daarmee na New York en Los Angeles de grootste stad Verenigde Staten. In Chicago leeft maar liefst een kwart van de mensen onder de armoedegrens. De meeste inwoners zijn Afro-Amerikaans. Een kwart is blank en een kwart is Hispanic. Verder wonen er ook veel Chinezen en Japanners. 7% van de inwoners is werkloos. Chicago heeft ook erg geleden onder de kredietcrisis die in 2008 uitbrak. Dat maakt Chicago en alle inwoners van deze stad al met al best wel arm.

Bijnaam

Chicago wordt ook wel The Windy City genoemd, omdat het er nogal hard kan waaien. Zo heeft New York als bijnaam The Big Apple en Rotterdam Rotjeknor.

Walt Disney

Er hebben heel veel belangrijke mensen rondgelopen in Chicago. Sommige hebben er zelfs gewoond of zijn er soms zelfs geboren. Een van de beroemdste mensen die daar vandaan komt is Walt Disney. Hij is daar geboren op 5 December 1901. Hij staat bekend om zijn films en creaties

Geschiedenis

Vroeger woonde op de plek waar nu Chicago ligt een indianenstam. Deze stam heette Potawatomi. Chicago werd gesticht in 1830 en al in 1837 (zeven jaar later dus) kreeg Chicago de status "stad" (Engels: city).

In 1871 ging het grootste gedeelte van Chicago in brand op. 100.000 van de 300.000 inwoners raakten gewond. Zo'n 200 à 300 mensen overleefden de brand niet. Omdat de brand zo groot was is dit eigenlijk een heel klein aantal. In de jaren '20 waren er veel gangsters in de stad.

Vervoer

Een metro van de Chicago 'L'

Chicago heeft een grote luchthaven: O'Hare International Airport. De luchthaven heeft zes start- en landingsbanen. Het was lange tijd het drukste vliegveld van de wereld. Vroeger had Chicago ook het grootste openbaar-vervoernetwerk van de VS. De stad had toen 3000 trams. Tegenwoordig is Chicago nog steeds een knooppunt van spoor-, lucht- en autowegen. Door al deze dingen is de stad het grootste industriële stad van de VS.

Chicago heeft ook een metro, de Chicago 'L'. De meeste metro's lopen ondergronds, maar die van Chicago is gebouwd op platformen die boven de straat hangen. De grond onder Chicago is namelijk veel te zacht om in te boren.

Gebouwen

In Chicago downtown staan veel hoge flats (wolkenkrabbers). Deze gebouwen domineren de skyline van de stad. Het hoogste, en bekentste gebouw is de Willis Tower (beter bekend als Sears Tower). Deze wolkenkrabber was lange tijd, tot 1997 het hoogste gebouw ter wereld. Nu is dat de Burj Khalifa in Dubai. Andere wolkenkrabbers zijn bijvoorbeeld het Wrigley Building (vroeger kantoor van een kauwgombedrijf), en de Marina Towers, die langs de Chicago River staan.

Net als in vele andere Amerikaanse steden lopen de straten vrijwel recht. Dit heeft zo'n zijn voordelen. Je kan zo lastiger verdwalen, als je maar gewoon de huizenblokken telt. Dit geeft Chicago ook een moderne uitstraling als je op een stadsplattegrond kijkt.

Natuur

Milenium Park

Ondanks de hoge wolkenkrabbers en alle drukte van Chicago zijn er een aantal parken. Zowel reservaten als stadsparken. Eén van de bekendste parken is het Millenium Park. Dit park ligt ten oosten van Michigan avenue, een van de bekendste straten van de stad. In dit park staat onder andere een openluchttheather. Het park heeft miljoenen dollars gekocht. Milenium Park is in 2004 geopend. Een Natuurresservaat in de buurt van Chicago is het Grant Park, dat ten zuiden van de stad ligt.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chicago&oldid=700864"