Göteborg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug in Göteborg
Locatie van Göteborg
Nordstan is het grootste winkelcentrum van Scandinavië

Göteborg (uitspraak: Jeuteburj, verouderd Nederlands: Gotenburg) is de op één na grootste stad van Zweden. Göteborg zelf heeft zo'n 510.000 inwoners. In het gebied rond Göteborg wonen zo'n 930.000 mensen, ofwel meer dan 10% van de Zweedse bevolking. Göteborg ligt in het westen van het land in de landschappen Bohuslän en Västergötland. Göteborg is ook de provinciehoofdstad van de provincie Västra Götalands län en de gemeente Göteborg. De stad heeft de grootste haven van Scandinavië. Göteborg heeft verscheidene universiteiten en hogescholen en is op dit vlak ook een belangrijke stad in Noord-Europa. De oppervlakte is zo'n 198 km². De burgemeester is Göran Johansson.

Geschiedenis

De stad werd in 1621 gesticht door Gustaaf II Adolf van Zweden. De koning vroeg hulp aan de Hollanders, Duitsers en Schotten. De Hollanders maakten het stadsplan en hielpen mee bij het stadsbestuur. Hierdoor was de Nederlandse taal lange tijd erkend naast het Zweeds. De stad moest een beetje lijken op Amsterdam. De grens van Noorwegen lag toen veel zuidelijker, en Denemarken bezat het zuidelijkste deel van het huidige Zweden. De streek waar Göteborg lag was de enige Zweedse kust waar de zee 's winters niet bevroor.

Klimaat

Göteborg heeft, in vergelijking met de meeste Zweedse steden, een sterk gematigd klimaat. In juli is het in Göteborg zo'n 21 °C overdag en 13 °C 's nachts. In januari is het overdag 1 °C en 's nachts -3 °C.

Bevolking

Göteborg heeft een groot aantal immigranten, ongeveer 20% van de bevolking komt niet uit Zweden. Deze mensen komen meestal uit Iran, Finland, Irak of voormalig Joegoslavië. Deze mensen wonen vooral in de voorsteden. De immigranten trekken steeds meer en meer op met mensen van dezelfde nationaliteit.

Economie, vervoer en cultuur

Bezienswaardigheden

In Göteborg zijn verscheidene kerken en parken te vinden. Het Ullevi is een groot stadion in de stad. Ook vind je er heel veel musea, zoals het Göteborgs konstmuseum. Maar je vindt er ook het grootste pretpark van Scandinavië, Liseberg. Het attractiepark bestaat al sinds 1923. In 2007 kwamen er 3.100.000 mensen naar dit amusementspark.

Haven

Göteborg is een grote en moderne havenstad met veel industrie.

Winkelen

Göteborg heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot een heuse winkelstad. Je vindt er verschillende winkelcentra en winkelstraten.

Vervoer

Je kan met de trein naar Göteborg. In de stad kan je met de bus en de elektrische tram reizen. Göteborg heeft ook een luchthaven, Landvetter Airport. Het is na het vliegveld van Stockholm het grootste vliegveld van Zweden. Borås is met 57 kilometer de dichtstbijzijnde stad. De hoofdstad Stockholm ligt er 400 kilometer vandaan en Malmö 240 kilometer.

Onderwijs

De Universiteit van Göteborg is met 60.000 studenten de grootste van Zweden en ook van heel Scandinavië.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Göteborg&oldid=688201"