Burj Khalifa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Burj Khalifa

De Burj Khalifa is het hoogste gebouw in de wereld. De wolkenkrabber staat in de stad Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Misschien ken je het gebouw Taipei 101. Wie dat gebouw kent zal wel weten dat dat tot kort het hoogste gebouw van de wereld was. Maar nu is er een hogere toren. Tapei 101 is 508 meter met de antenne meergerekend. Je zal het misschien niet geloven maar Burj Khalifa is 818 meter.

Burj Khalifa behaalde op 17 januari 2009 zijn hoogte punt (828). In september 2009 is het gebouw geopend. Het grondplan van Burj Khalifa is gemaakt in de vorm van en woestijnbloem die veel voorkomt in Dubai.

Bedrijf dat Burj Khalifa heeft ontworpen

De Burj Khalifa is ontworpen door een Amerikaanse architectenbureau dat ook de Willis Tower in Chicago heeft ontworpen. Dat gebouw is 442 meter hoog en is in 1974 geopend. Dat is ook wel al hoog voor dat jaar. De Willis Tower heeft 110 verdiepen. In 2007 kreeg de Burj Dubai meer verdiepingen als de Willis Tower. De Willis Tower bestaat uit 4 wolkenkrabers waarvan er maar een 442 meter hoog is. De andere 3 waren nodig om de hoge toren te ondersteunen. Nog iets interessant,de Willis Tower heeft 104 liften in het hele gebouw dat bestaat uit 4 wolkenkrabbers. Voor de rest heeft het bedrijf nog verschillende wolkenkrabers gemaakt.

Indeling

De onderste 37 verdiepingen zijn gebruikt voor een hotel. Dan zijn er nog 84 appartementverdiepingen en dan is er nog en zwembad,een observatiedek en een lobby (een lobby is een hal van een hotel).

Techniek en verbruik

Voor de bouw van de toren zijn hoogbouwkranen uit China en Dubai gebruikt. In de toren zijn de snelste liften ter wereld geplaats. Die liften kunnen 64,8 km/uur. Dat is dus 18 m/sec. Bovendien kan de lift 21 mensen per keer dragen.

Iedereen die in de toren is gebruikt natuurlijk ook water en elektriciteit. Daarvoor is er 946.000 liter water per dag nodig. Een gemiddeld gezin zou daar 10 jaar over moeten doen. Voor de elektriciteit is er 36 megavoltampère nodig. Een gemiddeld gezin zou daar 9 jaar over moeten doen.

Rond de Burj Khalifa is het grootste winkelcentrum gebouwd, Dubai Mall.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Burj_Khalifa&oldid=686603"