Athene

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoek je een andere betekenis van Athene? Klik dan hier!
Allerlei foto's van Athene

Athene (Grieks: Αθήνα/Athina) is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland. Athene is daarnaast nog de hoofdstad van de provincie Attica. Op het gebied van economie, politiek en cultuur is Athene de belangrijkste stad van Griekenland. Athene heeft 664.046 inwoners (in 2011) en heeft een oppervlakte van 38,96 km². Athene lijkt hierdoor een kleine stad, maar er wonen nog eens meer dan 3 miljoen mensen aan de rand van Athene.

Athene is vernoemd naar de godin Pallas Athena. Athene is vooral bekend vanwege de oude gebouwen, zoals het Parthenon op de Akropolis. Het merendeel van de gebouwen in het Athene is niet zo oud meer. In Athene werden twee keer de Olympische Spelen gehouden en ook de marathon komt hiervandaan.

Naam

Athene is vernoemd naar een godin uit de Griekse mythologie. Haar naam was Pallas Athena. De Akropolis van Athene, het bekendste monument van Athene, is gebouwd ter ere van haar. Toen heette de stad nog Αθηναι, oftewel Athènai. Als je een beetje Grieks kunt zal je opvallen dat dit meervoud is. Dit is, omdat Athene ook uit andere dorpjes en gebieden bestond. Daarom was de naam meervoud. Ook bij andere Griekse steden in de Oudheid was dit zo. In de 19de eeuw, toen Griekenland onafhankelijk werd, kreeg Athene weer deze naam. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw heet de stad in het Grieks Athina. In het Nederlands werd de oorspronkelijke naam van de stad aangepast tot Athene en in het Engels werd het Athens.

Mythe

Er bestaat een mythe over de herkomst van de naam:

Er waren eens twee goden, Athena en Poseidon. Beiden wilden dat de stad hun naam kreeg. Daarom stelden de inwoners voor dat ze allebei een geschenk gaven aan de stad, en degene met het mooiste geschenk mocht zijn naam aan de stad geven. Poseidon schonk paarden, en Athena een olijfboom. De olijfboom was het mooist, dus kreeg de stad de naam Athene (en niet bijvoorbeeld Poseidum).

Geschiedenis

Het Oude Athene

Athene is vermoedelijk in 3500 v.Chr. ontstaan. De eerste bewoners zouden hebben geleefd op de heuvel Akropolis. Over deze tijd is weinig bekend. Waarschijnlijk was Athene een koninkrijk en een belangrijke plaats in dat koninkrijk. In de eeuwen daarna werd Athene meer en meer een democratie. In die tijd voert Athene oorlog tegen de Perzen. Toen is ook de beroemde Slag bij Marathon gewonnen door de Atheners, maar tien jaar later werd de stad grotendeels verwoest. Na vele oorlogen en hoogtepunten wordt Athene uiteindelijk in de 4de eeuw v. Chr. een belangrijke stad voor wetenschap en kunst. Socrates, Plato en Aristoteles zijn bekende namen uit deze tijd.

Verovering

In 168 v.Chr. wordt Athene ingenomen door de Romeinen. De Romeinen zelf vonden dat ze Athene hadden bevrijd.Athene bleef een belangrijke stad, maar niet iedereen kon leven met de Romeinse overheersing. In 86 v.Chr. wordt de stad daarom geplunderd door de Romeinen onder leiding van Lucius Cornelius Sulla. In 51 n.Chr. wordt Athene bezocht door de apostel Paulus en in 130 n.Chr. door keizer Hadrianus. De laatste begon met de bouw van een aantal belangrijke bouwwerken. In 297 wordt Athene geplunderd door de Goten en nog eens in 395. Uiteindelijk sluit keizer Justinianus de scholen door filosofie, waardoor Athene vrij onbelangrijk werd in het Byzantijnse Rijk. In 1204 wordt Athene veroverd door de Franse kruisvaarders. Hierna is Athene twee eeuwen lang deel geweest van verschillende landen. Uiteindelijk wordt Athene in 1485 deel van het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk blijft Athene vier eeuwen lang bij dit rijk, behalve in 1687. Toen was Athene bezet door Venetië.

Na de onafhankelijkheidsoorlog

Het gebouw van het Grieks parlement, was vroeger een paleis in de tijd dat Griekenland nog een koninkrijk was.

Athene is een soort van vergeten stad geworden, die in de geschiedenisboeken nog voorkomt. In de 18de eeuw raakten veel mensen uit West-Europa geïnteresseerd in de Griekse oudheid. Athene wordt weer bekend als dé stad van de Griekse oudheid. Veel mensen bezoeken de stad, historici, kunstenaars en veel andere geleerden. Dit zorgde ervoor dat de Grieken zich gingen afzetten tegen het Ottomaanse Rijk, ze wilden een eigen land vormen. In 1821 werd Griekenland uiteindelijk onafhankelijk en 1833 wordt Athene de hoofdstad van dit land (als opvolger van Nauplion). In Athene werden vele belangrijke gebouwen gebouwd, een universiteit, een kathedraal en het koninklijk paleis. Rond 1890 telt Athene 100.000 inwoners en in 1896 worden er de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. In 1922 komen er veel vluchtelingen naar Athene, Grieken die uit Turkije waren verdreven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Athene drie jaar lang bezet geweest en kwamen er duizenden mensen om door honger en geweld. Na deze oorlog breekt de Griekse Burgeroorlog nog eens uit. Hierna trekken er steeds meer Grieken van het platteland naar de hoofdstad toe. Athene barst uit haar voegen, er wordt illegaal gebouwd en er zit veel smog in de lucht. Voor de Olympische Spelen van 2004 werd Athene heel erg opgeknapt en ook het Eurovisiesongfestival van 2006 heeft hierbij geholpen.

Geografie

Een satellietfoto van Athene

Athene ligt aan de oostkust van Griekenland, in het zuiden van het schiereiland Attika. Athene ligt op een vlakte, omringd door vier bergen: de Aigaleo in het westen, de Parnitha in het noorden, de Pentelikon in het noordoosten en de Imittos in het oosten. Aan de zeekant ligt Athene aan de golf van Egina. Vroeger was deze golf heel erg vervuild. Nu is het beter en kun je weer in de golf zwemmen, maar nog steeds is hij niet heel schoon. Athene heeft drie beekjes: de Cephissus, de Ilisos en de Eridanos. Deze beekjes stromen voor het grootste deel onder de straten.

Athene is berucht om de zware smog die er in de zomer kan hangen. Deze smog is er dan onder andere door de uitstoot van industrie en auto's, de hoge temperaturen en droogte en de bergen, waartussen de smog lang blijft hangen. Vroeger was deze smog erger dan nu, maar nog steeds is de lucht in de zomer vaak vies. Ook zijn er in de omgeving van Athene vaak bosbranden, die de luchtkwaliteit nog verder laten verslechteren.

Klimaat

Smog op een warme dag in Athene. Merk op dat het eigenlijk strakblauw hoort te zijn.

Athene heeft een mediterraan klimaat, met droge, hete zomers en koele, natte winters. Athene heeft een vrij lage neerslag van ongeveer 400 mm per jaar (vergelijk: Nederland krijgt meer dan 800 mm per jaar). Athene is een van de droogste plekken van Griekenland, doordat het in de regenschaduw van het Pindusgebergte ligt. De meeste regen valt in dat gebergte, waardoor er alleen maar droge lucht voor Athene "overblijft".

De zomers in Athene zijn erg heet. Meestal komt in mei de temperatuur al boven de 30°C uit. In juli en augustus komt de temperatuur overdag bijna nooit onder de 30 °C. Het is dan onaangenaam heet en de meeste toeristen bezoeken de stad dan ook in lente of herfst, om de hitte te vermijden. In juli en augustus regent het ook vaak de hele maand niet. Doordat Athene weinig parken en veel steen heeft, wordt de hitte alleen maar verergerd. November en december zijn de natste maanden, met zo'n 70 mm regen. In de periode oktober-maart valt bijna 80% van de regen. In januari en februari kan het 's nachts vriezen. Sneeuw komt heel weinig voor.

De hoogste temperatuur ooit in Athene was 48 °C. Dit is ook een record voor heel Europa.

Toerisme

De Lykavittós-heuvel met daarop een klein wit kerkje.

Athene is een stad die veel toeristen aan trekt. Athene is onder de toeristen bekend als een stad met veel oude bouwwerken die nog in goede staat zijn. Athene is hierdoor bijna net zo populair als de Griekse eilanden en de kust.

Het stadcentrum van Athene is heeft een hoop oude gebouwen. Veel straten heten er straat, boulevard of plein met daarachter de echte naam van de straat. Zo heet er een straat de Odos Eleftheriou Venizelou oftewel de Straat van Eleftherios Venizelos. Elk straatnaambord geeft ook de naam van de straat aan met Griekse letters en Latijnse letters. In het stadcentrum staan veel bekende bezienswaardigheden. Een bekend punt is het Omónia. Op dit bekende plein komen veel drukke straten uit. Het Syntagmaplein is een ander bekend plein. Aan dit plein ligt namelijk het Grieks parlement. Ook ligt hier het zogenoemde graf van de onbekende soldaat en houden de Evzonewachters de wacht. Vlakbij het Syntagma ligt de Nationale Tuin. Dit park is ooit aangelegd door de voormalige koningin van Griekenland. Hier weer vlakbij ligt de Poort van Hadrianus. In Athene staat ook een bekende heuvel, de Lycabettus. Deze heuvel staat zowat in het midden van Athene! De heuvel is 277 meter hoog en heeft op de top een klein wit kerkje. De Monastiráki is vooral onder shoppers bekend. Op dit plein bevinden zich een hoop winkeltjes en marktkraampjes.

Station Piraeus, onderdeel van de metro van Athene.

Het allerbekendste monument in Athene is de Akropolis van Athene. Dit is een heuvel met daarboven op een heel complex van tempels. De bekendste tempel hiervan is het Parthenon. Dit is gebouwd ter ere van godin Pallas Athena, waarnaar Athene vernoemd is. In het Parthenon stond ook een metershoog beeld van haar. In 1460 maakten de Ottomanen hier een moskee van en uiteindelijk werd het bouwwerk in 1687 wat het nu is. Wel is het door de eeuwen heen verstevigd en gerestaureerd, maar helemaal in oorspronkelijk staat zal waarschijnlijk niet meer lukken.

Openbaar vervoer

Athene heeft veel op het gebied van openbaar vervoer. Door de stad heen rijden veel trolleybussen en gewone bussen. Athene heeft zelfs een tram. Deze bestaat uit één lijn van 27 kilometer lang, die zich in tweeën vertakt. Ook rijden er veel taxi's door de stad. Deze zijn vrij goedkoop en worden gebruikt door toeristen en de Atheners zelf. Daarnaast heeft Athene nog een metro, de metro van Athene. Deze bestaat sinds 1954 en heeft tegenwoordig drie lijnen. In 2001 opende Athene haar luchthaven, de Luchthaven Athene. Op dit moderne vliegveld landen zowel vluchten uit binnen- als buitenland.

Sport

Het stadion van de Olympische Spelen van 1896

Athene is bekend op het gebied van sport. In de Griekse oudheid werden de Olympische Spelen gehouden in Olympia. De eerste moderne Olympische Spelen werden echter gehouden in Athene. In 1896 werden deze gehouden, toen alleen nog voor mannen en minder deelnemers. De Grieken verwachtten dat in 1996 Griekenland weer dit evenement mocht organiseren en deze in de Griekse hoofdstad werd gehouden, aangezien de moderne Olympische Spelen 100 jaar bestonden. Toch bleek dit niet zo te zijn. Men vond dat Griekenland niet in staat om zo'n groot sportevenement te organiseren en de Olympische Spelen van dat werden gehouden in Atlanta in de Verenigde Staten. Veel Grieken waren boos en men wilde het evenement zelfs boycotten, maar dit werd uiteindelijk niet gedaan. Toen Griekenland in 1997 het Wereldkampioenschap Atletiek mocht organiseren, vond de commissie van de Olympische Spelen dat Athene prima een groot sportevenement kon houden. In 2004 werden daarom in de Griekse hoofdstad de Olympische Spelen opnieuw gehouden. Athene ging meteen aan de slag met bouwen van een stadion, maar ook de wegen en gebouwen werden verbeterd. Tijdens al deze werkzaamheden liep Athene enorm achter op schema, waardoor veel landen vonden dat de Olympische Spelen toch maar in een ander land gehouden moesten worden. Uiteindelijk kwam toch alles op tijd af.

Daarnaast is de marathon van Athene enorm bekend. Na de Slag bij Marathon in de Griekse oudheid hadden de Atheners gewonnen. Een boodschapper genaamd Pheidippides rende daarom vanaf Marathon naar Athene om het nieuws te brengen. Dat was wel 40 kilometer! In 1896 werd daarom deze Griekse traditie ook weer herhaald. Het succes was enorm en daarom werd het jaarlijks herhaald, niet alleen in Athene, maar overal ter wereld worden er marathons gehouden. De marathon van Athene zou volgens de organisators dezelfde route aanhouden die Pheidippides rende en wordt de eerste zondag van november gehouden.

Voetbal is de populairste sport in Athene. Panathinaikos en AEK Athene zijn de bekendste voetbalclubs van Athene.

StedenbandenAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Athene&oldid=850456"