Dublin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht over Dublin
Het centrum van Dublin
Modern Dublin

Dublin (Iers: Baile Átha Cliath) is de hoofdstad van Ierland. De stad heeft 554.554 inwoners, maar de agglomeratie Groter-Dublin heeft er wel 1,8 miljoen! Daarmee is het veruit de grootste stad van het land. Dublin ligt aan de oostkust van Ierland, in de provincie Leinster.

Als hoofdstad van Ierland, zitten veel regeringsgebouwen van het land in Dublin. Het belangrijkste gebouw is het Leinster House. Hier vergadert de Oireachtas, het Ierse parlement.

Bevolking

Net zoals veel grote steden, heeft Dublin een multiculturele bevolking. Er wonen veel migranten uit Europa, vooral mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Polen en Litouwen. Ook wonen er migranten van buiten Europa. Uit Nigeria, India en China bijvoorbeeld. In totaal is 15% van de inwoners van Dublin in het buitenland geboren.

Dublin is een populaire stad om te wonen. De bevolking groeit snel. In 2020 wonen er waarschijnlijk al meer dan twee miljoen mensen in Groter-Dublin.

Transport

Dublin heeft twee grote stations: Heuston en Connolly. Hiervandaan gaan er treinen naar heel Ierland. De treinen worden ook veel gebruikt door forensen. Dat zijn mensen die niet in Dublin wonen, maar er wel werken.

Rondom Dublin loopt ook een ring. Dat is een autosnelweg die om de stad heen loopt. Oké, niet helemaal, want aan de oostkant van de stad ligt de zee. Bijna alle autosnelwegen in Ierland beginnen op deze ring. Zo kan je vanuit Dublin met de auto bijna overal in Ierland snel komen.

Het openbaar vervoer in de stad wordt geregeld door Dublin Bus. Ook zijn er twee tramlijnen van het bedrijf Luas. Dat is Iers voor snelheid.

In Dublin ligt ook de grootste luchthaven van Ierland: Dublin Airport. In 2014 had de luchthaven bijna 22 miljoen passagiers. Het is de thuisbasis van Aer Lingus en Ryanair.

Vanuit de haven van Dublin gaan ook ferry's naar Holyhead in Wales. Hiervandaan kan men met de trein naar Londen.

Partnersteden

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dublin&oldid=687302"