Nauplion

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nauplion vanaf de Palamadi-vestiging

Nauplion of Nafplio (Grieks: Ναύπλιο/Nafplio) is een plaats in Griekenland in de regio Peloponnesos. De stad heeft 33.000 inwoners op 33 km². Nauplion is erg populair bij toeristen, vanwege de rijke geschiedenis en omdat er in de buurt veel resten zijn te vinden van oud-Griekse steden. In 1833 was Nauplion ook tijdelijk de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Griekenland.

Naam

Waar komt de naam Nauplion vandaan? Volgens de legendes heerste in de oudheid koning Navplios over de stad. Zijn zoon Palamedes was erg slim en wist Odysseus zover te krijgen dat hij mee moest gaan met de Griekse legers om Troje te veroveren. Odysseus had hier helemaal geen zin in en had sinds die tijd een hekel aan Palamedes. Hij nam wraak door Palamedes te beschuldigen van diefstal en geld in zijn tent te verstoppen. De mensen dachten dat Palamedes dat gestolen had en doodden hem. Koning Navplios was verdrietig, maar vooral boos op de Grieken die zijn zoon hadden gedood. Daarom zette hij toen de Grieken terugkeerden van Troje vuurbakens neer op de kliffen. De schepen dachten dat het veilig was, en liepen op de klippen. Zo heeft Navplios zijn gedode zoon gewroken.

Geschiedenis

Napoli di Romagna in 1597

Nauplion bestond in de Oudheid dus al, maar was toen niet een machtige polis. Het was niet eens onafhankelijk, maar onderworpen aan de stad Argos. De echte macht kreeg de stad pas in de middeleeuwen, toen het onderdeel was van het Griekstalige Byzantijnse Rijk. Maar alsnog was Nauplion toen gewoon een van de vele steden op de Peloponnesos, niet meer en niet minder. De groei kwam vooral toen Franse kruisvaarders de stad in 1247 veroverden. Een Franse edelman, genaamd Guy de la Roche, noemde zich sindsdien hertog van Athene en had ook de macht in Nauplion. Later werd de stad veroverd door de eveneens katholieke Venetianen.

De Palamidi vestiging

Ten tijde van de Venetiaanse overheersing was het Byzantijnse Rijk bijna helemaal verdwenen, het had plaats moeten maken voor het rijk van de Ottomaanse Turken. Door de constante dreiging van de Ottomanen moest de verdediging beter worden geregeld en daarom bouwden de Venetianen een groot fort voor de kust. Uiteindelijk lukten het de Ottomanen pas in 1540, 100 jaar nadat de laatste resten van Byzantium waren verdwenen, om Venetië weg te werken uit Nauplion. Maar de Venetianen lieten het er niet bij zitten. Nauplion was een groeiende stad met een sterke haven en die wilden de Venetianen niet graag kwijt.

Toch duurde het nog tot 1686 voordat Nauplion weer Venetiaans werd. Nu begon Nauplion zijn huidige vorm te krijgen. Zowat de hele oude kern van Nauplion stamt uit deze tijd. Ook werd er op een heuvel een groot fort gesticht, dat de naam Palamidi droeg. Dit verwijst natuurlijk naar de legendarische Palamedes. Ook kreeg de stad een nieuwe naam: Napoli di Romagna, Napels van Romania (zo noemden de Italianen in die tijd Griekenland). De Grieken zelf waren hier helemaal niet blij mee. Onder Turkse overheersing mochten ze gewoon orthodox-christelijk zijn en waren ze relatief zelfstandig, onder Venetiaanse heerschappij moest je katholiek-christelijk zijn en had je veel minder te zeggen. Daarom was het voor de Ottomanen in 1715 niet heel moeilijk om Nauplion te heroveren.

Iets meer dan 100 jaar bleef Nauplion nog Turks, maar toen was het voorbij. Nauplion werd eerst hoofdstad van Griekenland, tot Athene vrij was. De eerste premier, Ioannis Kapodistrias, werd hier spijtig genoeg ook vermoord, terwijl de kerk verliet. Maar toch was er iets moois bereikt. De Grieken waren nu eigen baas.

Bezienswaardigheden

Bourtzi

Er zijn drie vestigingen in Nauplion:

  • De Palamidi-vesting, grootste vesting van heel Griekenland. Het bestaat uit acht aparte delen, die als zelfstandig fort kunnen functioneren. Het fort heeft alleen in 1715 de stad verdedigd, maar toen heeft het maar een week standgehouden
  • De Bourtzi, fort op het eilandje voor de haven. Gebouwd door de Venetianen. Dit fort verdedigde de haven in geval van nood.
  • De Akropolis. Dit fort heeft al sinds de Byzantijnse vlucht niet meer dienstgedaan. Het was een versterkte heuveltop, maar valt verder in het niet vergeleken met de andere twee vestigingen.

Het centrum van Nauplion is het Platía Syntágmatos, het centrale plein. Hieraan grenst het eerste gebouw van het Griekse parlement.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nauplion&oldid=522670"