Larisa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het oud-Griekse theater van Larisa.

Larisa (in het Grieks: Λάρισα) is de hoofdstad van de Griekse regio Thessalië. Larisa had in 2011 163.380 inwoners op een oppervlakte van 336 km². Daarmee is het qua inwoners een van de grotere steden van Griekenland. Larisa heeft treinverbindingen met Athene, Thessaloniki en Volos, dat net iets noordelijker ligt. Ook ligt Larisa aan de rivier de Pinios en aan de A1, zowat de belangrijkste autosnelweg van het land. Konstandinos Tzanakoulis is de burgemeester van de stad.

Larisa werd gesticht door de oud-Grieken en groeide uit tot een gemiddelde stad. In de 5de eeuw plunderden de Ostrogoten de stad, maar de Byzantijnen herbouwden de stad. Korte tijd viel Larisa onder het Latijnse koninkrijk Thessaloniki, maar de Byzantijnen veroverden het al gauw terug. Onder de Ottomanen verviel de stad een beetje, maar in het moderne Griekenland groeide de stad weer.

Larisa heeft een voetbalteam, namelijk AE Larissa 1964.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Larisa&oldid=453822"